Internationellt den 21 december 2023
En av dem som har stor koll på den eskalerande situationen i Afrika söder om Sahara är Illia Djadi, analytiker från Open Doors. I sin uppgift att uppmärksamma området har han mött några av världens främsta ledare, däribland kung Charles.
Illia Djadi under besöket på Open Doors Sverigekontor hösten 2023.
Illia Djadi är i Sverige för att berätta om förföljelse av kristna under en mötesturné. På schemat står bland annat riksdagsseminarium, pastorsluncher och gudstjänster. Till vardags jobbar hans om senior analytiker för Open Doors i London, men kommer ursprungligen från Niger.
– Mitt fokus är religionsfrihet i Afrika söder om Sahara, berättar Illia.
Illia växte upp i en kristen familj i Niger, och har själv sett motstånd och förföljelse av kristna. Någonstans i tolv-årsåldern började han förstå att familjens tro var annorlunda, när han fick frågor och behövde försvara den.
– Antingen följer man sin tro, eller så tystnar man, konstaterar Illia.
Tidningsattentat fick konsekvenser i Niger
Händelserna på tidningen Charlie Hebdo i Paris 2015, då tidningen utsattes för ett terrorattentat efter att den hade publicerat satirteckningar med kopplingar till islam, fick konsekvenser i flera länder runt om i världen, däribland i Niger. Vänner till Illia attackerades.
– Ett hundratal kyrkor förstördes i en av de mest våldsamma attackerna, berättar Illia.
En av dem som drabbades av våldet var Illias bror, som är pastor.
– En lördagsmorgon när han var i kyrkan och bad med några ledare hörde han ljud och människor som skrek.
Illias bror, som bodde precis intill kyrkan, sprang hem för att sätta familjen i säkerhet, med barnen fortfarande i pyamas. När han kom tillbaka senare var allt förstört; kyrkan, hans hus och hans kontor.
– Det som hände honom, hände många andra kyrkor och församlingsledare runt om i staden också, berättar Illia.
Tidigare journalist på BBC
Illia flyttade i vuxen ålder till Schweiz, där han jobbade som journalist på en kristen tidskrift, och kom så småningom till BBC i Storbritannien för 20 år sedan. Han bor fortfarande kvar i London tillsammans med sin fru och deras två barn, en dotter på 19 år och en son på 17 år.
För elva år sedan, 2013, blev han anställd på Open Doors, inledningsvis som redaktör med fokus på Afrika. Den nuvarande rollen som senior analytiker, med fokus på opinionsbildning för Afrika söder om Sahara, fick han 2018. Han fungerar även som talesperson när det efterfrågas kommentarer om händelser i området.
– Det handlar om att övervaka trenderna: Vad händer i regionen? Vilka är faktorerna? Hur påverkar det livet och religionsfriheten i regionen?
Han betonar att det är komplexa situationer det handlar om, där en faktor i sin tur påverkar andra saker.
– Så därför övervakar jag den politiska situationen, och vad som kan hända utifrån en förändring, till exempel en militärkupp. Vilken typ av politik kan komma att införas här?
Islamism viktig bakomliggande drivkraft
Enligt Illia är en avgörande faktor hur våldet och bristen på säkerhet påverkar situationen, inte minst utifrån spridningen av militant islamism.
– Islamistiska grupper attackerar människor, säger att det är jihad och vill etablera en islamistisk stat. För att komma dit attackerar de kristna, moderata muslimer och skolor. Så vi kan se att det här är en av drivkrafterna.
Illia konstaterar att det är tydligt hur situationen leder till splittring mellan människor, och menar att de militanta grupperna skapar polarisering utifrån olika parametrar, som religion och etnisk bakgrund.
– Min uppgift är att övervaka de här bakomliggande drivkrafterna, göra en analys och dra slutsatser utifrån den fakta som finns. Skapa en medvetenhet – något händer här och vi måste uppmärksamma det. Vi måste varna människor; beslutfattare, parlamentsledamöter; alla makthavare och personer med inflytande.
Höll tal i Davos
I Illias jobb ingår bland annat att ta fram rekommendationer för beslutsfattare. För fyra år sedan fick han möjlighet att tala vid den årliga konferensen World Economic forum i Davos i Schweiz. Illia konstaterar att det kanske inte är det forum man i första hand kopplar till tal om förföljelse.
– Folk undrade varför jag skulle åka dit. Men jag sa att det är rätta platsen, för där finns världsledare, beslutsfattare, alla stora namn – det är rätta platsen att tala om förföljelse, om krisen i Sahel-område och om hur säkerhetsproblem påverkar länderna i Afrika söder om Sahara.
Han förklarar att deltagarna i Davoskonferenserna framförallt är intresserade av att prata affärsfrågor, men att affärsutveckling i Afrika är omöjlig om säkerheten har stora brister.
– Nigeria är till exempel en stor oljeproducent och den största ekonomin i Afrika. Men åker du dit som västerlänning riskerar du att bli kidnappad. Säkerhetsfrågorna är viktiga. Om du ska kunna göra affärer i Nigeria eller på andra ställen så måste du lösa säkerhetsproblemet, det var mitt budskap.
”Väldigt öppen och lyhörd”
Ibland går arbetsuppgifterna utöver det vanliga. I december 2022 ville den nytillträdde kung Charles möta kristna organisationer under en samling i en kyrka i London, och Illia fick i uppgift att ge information från Open Doors.
– Han var väldigt öppen och lyhörd, säger Illia om mötet med Kung Charles.
Illila berättar att han fick beskriva situationen i Västafrika för den brittiske monarken, och förklara vilka drivkrafter som ligger bakom förföljelsen av kristna där. Illia visade hur området har blivit nytt centrum för jihadister, utan att det uppmärksammas av omvärlden.
Läs mer:
Peter om satsning på Afrika: ”Globala kyrkan behöver vakna upp”