Egypten den 29 november 2021
För tioåriga Adel i Egypten innebar julen inte något mer än en dag när han fick en julklapp från kyrkan. Trots att den kristna identiteten inte var så viktig för honom, så blev han trakasserad för den. Men tack vare en kristen barnverksamhet har Adel nu hittat en egen tro på Jesus. Han har också fått lära sig hur han kan bemöta det mobbarna säger om hans tro.
Det finns cirka fem miljoner kristna barn i Egypten (personen på bilden har inget samband med artikeln).
Glittrande julgranar överallt, stora ljusprojektioner på byggnaderna som önskar folk en god jul och glada julsånger i galleriorna. Den som besöker Kairo i jultid skulle kunna tro att det inte finns någon förföljelse av kristna i Egypten.
Men en dag i Adels skor räcker för att förstå att verkligheten ser annorlunda ut. Särskilt i slumkvarteren i utkanten av Kairo, långt från det glittrande julpyntet där Adel bor, möter kristna ofta förföljelse. Här är våld, trakasserier och diskriminering något som både vuxna och barn tvingas kämpa mot.
Arbetar som sopsorterare
Vi träffar Adel och hans ledare Marta i en kyrka i området där Adel bor. Han ser äldre ut än sina tio år. Hans kläder är fortfarande smutsiga, eftersom han kommit raka vägen från sitt jobb som sopsorterare. I hans ögon finns ett allvar man inte förväntar sig hos ett barn.
Adel har varit med om en del tuffa saker i sitt unga liv. Eftersom han växte upp i ett fattigt hem, med en pappa som var alkoholist, tvingades han börja arbeta i tidig ålder. Om han inte hade med sig tillräckligt med pengar hem vid dagens slut blev han slagen av sin pappa.
– Jag avskydde mitt liv. Jag kunde inte se någon mening med det, berättar Adel och tittar ner.
Hånades för sin kristna identitet
Adel gick inte i söndagsskolan. Han fick heller inte med sig någon bibelundervisning hemifrån.
– Bönen Vår Fader, det var allt, säger han.
Han gick till kyrkan ibland, till exempel för att hämta sin julklapp. Men han tog aldrig reda på mer vad Bibeln budskap handlar om. På jobbet blev Adel förnedrad av sin chef och sina arbetskamrater. Han fick sämre betalt än sina muslimska kollegor och hans arbetskamrater drev med honom. De kallade honom galen för att han var kristen.
– Jag visste inte så mycket om Gud än, förklarar Adel.
Han fortsätter:
– Jag visste inte vad jag skulle säga när de sa elaka saker om Jesus. Jag hade inga svar. Dessutom fanns det ingen jag kunde fråga. Jag skämdes över att vara kristen.
Hittade kristen barnverksamhet
Adel letade efter sätt att komma bort från nedstämdheten. Då fick han höra om en kristen barnverksamhet, och upptäckte att den var samtidigt som hans rast på arbetet. Ett hopp väcktes i honom och han tog ett beslut.
– Jag bestämde mig för att gå till undervisningen så ofta jag kunde. Direkt när undervisningen var slut gick jag därifrån, jag stannade aldrig för att umgås och leka med de andra barnen efteråt. Jag var tvungen att gå tillbaka till arbetet och jobba färdigt, säger han
Efter en av träffarna lade barnledaren Marta märke till Adel.
– Han satt ensam i ett hörn medan de andra barnen lekte omkring honom. När jag såg in i hans ögon första gången såg jag en vilsen person. Han berättade om sitt liv och jag kände smärtan i det han berättade, berättar hon.
”Hans bild av Gud var förvrängd”
Marta blev den kristna vän som Adel alltid hade längtat efter. När han fortsatte delta i undervisningen tog hon sig an honom på ett speciellt sätt. Ett nytt kapitel påbörjades i Adels liv.
– En av de viktigaste sakerna jag pratade med honom om är att Gud är vår far. Hans bild av Gud var förvrängd, på grund av att hans egen pappa inte utgjorde något gott exempel, berättar Marta.
Genom den kristna undervisningen och samtalen med Marta fick Adel lära sig att han är unikt skapad och var känd av Gud redan innan han föddes. Nu bygger han en relation med sin frälsare.
– Att känna Gud gör mig lycklig. Jag vet att jag har en far i himlen som jag alltid kan prata med. Det är fantastiskt, säger Adel.
Apologetisk träning
Förutom att Adel har hittat en egen tro på Kristus har han också fått lära sig att försvara tron mot de vanligaste missuppfattningarna. Han har till och med vågat prata med sina kollegor om det. Till exempel förklarade han för dem att kristna inte tror på tre gudar, utan att Gud är en.
– Jag använde till och med bibelord från Gamla Testamentet för att bevisa det, säger Adel, med ett stolt leende.
Adel lever nu med vissheten om att Gud har skapat honom med ett syfte.
– Han vet att han har ett uppdrag, säger Marta.
– Ja, jag vill prata med människor om Gud. Jag vill dela med mig av budskapet till många människor, lägger Adel till.
Adels kamp är inte över än och det är inte vår resa med honom och hans familj heller. Men julen det här året kommer att bli speciell för Adel. För första gången kommer den fysiska gåvan han får i kyrkan inte att vara höjdpunkten. Hans höjdpunkt kommer istället vara att få fira att Jesus Kristus, Guds son, kom till jorden för att han älskade en fattig liten kille i Egypten och så många andra. En verkligt god jul.