Nigeria den 13 maj 2020
Militant islamism har de senaste åren fått ett allt starkare fäste i Västafrika, vilket drabbat den kristna kyrkan på många olika sätt. Ett av de mest drabbade länderna är Nigeria.
En frukostrestaurang i nordöstra Nigeria, ett område som har drabbats hårt av Boko Harams framfart. Restaurangen är en del i ett av Open Doors projekt.
I en undersökning som gjordes 2017 gjordes fältbesök, intervjuer och studier i 35 byar i nordöstra delen av landet, som var utsatta för attacker från Boko haram eller Fulaniherdar. Syftet med undersökningen var att ta reda på vad som väntade internflyktingar som så småningom skulle återvända, och hur Open Doors bäst kan hjälpa till. Undersökningen visade bland annat att många kristna som levde i områden som hade befriats av armén, fortfarande kände sig otrygga eftersom attackerna inte upphörde. I en del byar förekom dessutom övergrepp av bland annat militären, som använde sig av tortyr för att få information om Boko Haram. Även tjänstemän begick sexuella övergrepp mot kvinnor i utbyte mot mat.
Stort behov av traumavård
De psykiska utmaningarna är stora, efter traumatiska upplevelser. Många kristna har utsatts för våld under en längre period. Det är även många, däribland ett stort antal barn, som har blivit vittne till när någon nära anhörig har dödats. Några kristna byar totalförstördes under attackerna, i andra var det enstaka hus som förstördes eller plundrades.
Enligt World Watch Monitor har tre fjärdedelar av nordöstra Nigerias infrastruktur för vatten och sanitet förstörts, vilket innebar att nästan 4 miljoner människor saknade rent vatten. En del kristna berättade att vattenbrunnar i muslimska områden hade renoverats, men inte i de kristna byarna. Människor led brist på sjukvård, antingen eftersom kliniker hade förstörts eller för att de nekades vård på grund av sin kristna tro.
Hundratals kyrkor förstörda
Efter att kristna skolor förstörts och lärare dödats eller förvisats var det flera kristna som inte vågade skicka sina barn till skolan, av rädsla för nya attacker. Privata skolor är ofta alltför dyra för kristna och även statliga skolor kan bli ett för dyrt alternativ. Muslimska skolor däremot är betydligt billigare vilket gör att en del kristna låter sina barn gå där istället.
I de sju värst drabbade områdena i delstaten Adamawa attackerades över 400 kyrkor (kan jämföras med åtta attackerade moskéer). Det är ofta svårt att återbygga kyrkorna eftersom församlingarnas inkomster har minskat drastiskt, då medlemmar ofta är flyktingar själva eller hjälper andra. Varken pastorer eller församlingsmedlemmar var förberedda på attackerna och pastorerna uppger att de kände sig dåligt rustade inför den stora själavårdsuppgift som blev. En del kristna slutade att gå på gudstjänst, antingen för att de var besvikna på Gud och istället återvänt till traditionell religion, eller på grund av rädsla.
Open Doors vill bland annat rusta pastorer
Utifrån det som kom fram i studien har Open Doors startat ett flerårigt projekt i tio byar i Nigeria, med fokus på fyra saker. För det första ska församlingslivet stärkas genom pastorsutbildning om förföljelse, barn och ungdomsverksamhet samt påverkansarbete. Planen är även att ersätta all pastorslitteratur som har förstörts. För det andra ska kyrkor utbildas inom traumavård och som tredje fokusområde finns yrkesutbildning och inkomstbringande aktiviteter. Till sist handlar projektet om att hjälpa till med återuppbyggnaden av grundläggande samhällsfunktioner som brunnar, sjukhus, skolor och hus.
John
Efter två förödande militära attacker från Fulanifolket deltog John i en snickeriutbildning som arrangeras av Open Doors. Utbildningen ska ge honom och andra ungdomar möjlighet att arbeta och försörja sig själv, i stället för att vara beroende av andra.
– Det som gör mig glad i mitt arbete som snickare är att det finns så mycket man kan göra, som stolar, skåp och dörrar. Förut tyckte jag att det var väldigt svårt att göra en stol, men nu tycker jag att det är lätt. Mitt liv har förändrats mycket, så tack Gud att jag är här.
John konstaterar att han inte visste mycket om Gud tidigare, och att hans egen livsstil var negativ. Men genom utbildningen har John fått en relation med Gud.
– Undervisningen jag har fått träffade mitt samvete och fick mig på rätt spår. Varje dag under morgonandakten mediterar vi över Ordet, och vi omsätter det i praktiken. Efter attackerna visste vi inte hur livet skulle bli, men på grund av att vi har mediterat över Ordet har jag sett att våra liv har förändrats. Jag behöver mycket förbön, för jag vill inte glida tillbaka till mitt gamla liv. Fortsätt att stödja mig i era böner!
Ativi
Ativi är en ung kvinna i 20-årsåldern. Innan Boko Haram anföll deras by var livet fridfullt.
– Jag brukade gå i kyrkan, och jag var med i flickscouterna och kvinnogemenskapen. På kvällarna brukade vi sitta och småprata, utan att vara rädda för något okänt.
När Boko Haram kom till byn förändrades allt och Ativi flydde med sin mamma till Kamerun.
– När vi hade fått veta att det var fred i vår by igen, flyttade vi tillbaka hem. Människorna levde i fattigdom. Vi var förtvivlade av att se att vår kyrka hade bränts ner. Relationerna mellan människor var inte detsamma. Några av tjejerna jag hade umgåtts med hade konverterat till islam, medan andra levde ett utsvävande liv.
Ativi levde också ett ansvarslöst liv och kände inte igen sig själv, tills hon började på Open Doors yrkesutbildning.
– Tidigare hade jag ett hett temperament. Om någon gjorde mig illa, förlät jag dem inte i första taget. Men vi fick lära oss att leva våra liv så att vi blir ihågkomna för goda saker, och att vi ska bli människor som förlåter.
Ativi lärde sig att sy under utbildningen.
– Förut var det väldigt svårt för mig. Varje gång någon bad mig att klippa tyg blev jag rädd, men min lärare lärde mig hur jag skulle göra. Nu är det något jag är stolt över.
Hon berättar att de varje morgon har andakt tillsammans på skolan.
– Numera är Gud allt för mig. Han skapade mig, och han vet allt om mitt liv.
Dishon
När Boko Haram attackerade Dishons by, var han väldigt rädd.
– De kom med gevär, käppar och knivar. Jag visste inte vad jag skulle göra och tänkte: ”Vilken väg leder framåt?” Jag sade till mig själv att eftersom Gud lever ska jag inte vara orolig. Vi sprang till bergen och gömde oss där i två månader, sedan tog jag mig till Gombe och stannade där en tid. Det fanns knappt någon mat att äta och vi var tio personer som hyrde ett hus.
När han kom tillbaka till sin hemby deltog han i en utbildning som Open Doors stöttar och fick ett lån för att kunna starta ett företag.
– Vi lärde oss hur vi bör leva våra liv och hur vi ska ta hand om våra företag. Vi fick också lära oss om andlig hälsa, och det berikade våra liv. Den undervisningen hjälper oss att inte glida tillbaka till det gamla. Utbildningen och lånet lyfte verkligen mitt företag, det var till stor nytta. Jag vill verkligen tacka er för den nåd och kärlek ni har visat oss. Må Gud öppna dörrar för er, för det ni har gjort för oss.
Danson
Danson bor i ett samhälle som fått en brunn genom Open Doors. Han berättar att de tidigare fick hämta vatten i floden.
– Förut hämtade vi vatten från floden. Under regnperioden fick vi vatten, men under torrperioden måste vi gå till den större floden i nästa samhälle.
Byborn led mycket, enligt Danson. De var ofta sjuka på grund av bakterier i vattnet.
– Men Gud ordnade en brunn åt oss i rätt tid, på sitt sätt. Vi samlades tillsammans, grät och bad om hjälp. Och ni gjorde det som vår regering inte gjorde. Vi är mycket, mycket tacksamma. Måtte Gud öppna dörrar, många dörrar!