Malaysia den 12 februari 2024
Den 13 februari 2024 är det sju år sedan pastor Raymond Koh försvann. Han har blivit känd som den kidnappade pastorn i Malaysia, vars öde än i dag är okänt. Men hur såg hans liv ut innan allt förändrades? Här ges en bild av personen bakom rubrikerna.
Boken "Where is Pastor Raymond Koh?" från 2019 är skriven av Lee Hwa Beng och Stephen Ng.
Raymond Koh, eller Keng Joo Koh som han ursprungligen hette, föddes 2 november 1954 i en mycket fattig familj. Han växte upp med tre bröder och fem systrar.
Två barndomsvänner till Raymond, Lee Hwa Beng och Stephen Ng, berättar i sin bok Where is Pastor Raymond Koh? från 2019 att han själv beskrev sig som en ”typisk bondpojke – äventyrlig, busig och fattig”. De fortsätter: ”Som det energiska barn han var, kom den unge Keng Joo ofta hem med revor och skrapsår”.
Redan från tidig ålder älskade Raymond musik. Han lärde sig spela att gitarr och sjunga genom att lyssna på sånger på radion. Enligt Lee Hwa Beng och Stephen Ng var ett av favoritbanden the Bee Gees.
Skrev lovsånger på malaysiska
Raymond kom till tro på Jesus när han var i tonåren. Han älskade Gud, vilket så småningom ledde till att han började skriva lovsånger. Framför allt hade han en längtan efter att skriva lovsång på malysisk malay, och inte på indonesisk malay som många andra lovsånger sjöngs på. Ett exempel är Ku Mau Cintai Mu (I want to love you på engelska). Den skrevs först på malaysisk malay och översattes senare till engelska.
– Pastor Raymond skrev sånger på det lokala språket, så att inhemska kristna kunde lovsjunga tillsammans, säger Bobby*, som arbetade sida vid sida med Raymond.
Susanna Koh, Raymonds fru, berättar att Raymond är en väldigt överlåten man.
– Han höll ofta andakt med familjen, kompade med gitarren och ledde en lovsång. Han memorerade alltid bibelord och höll fast vid bibelläsningen. Han är väldigt disciplinerad och principfast i sin vandring. Han pratar inte bara, han agerar. Han lever som han lär.
Gifta i mer än 40 år
Raymond och Susanna träffades först på en konferens i Singapore och därefter när båda arbetade inom OM (Operation Mobilisation), på skeppet Doulos. Men det var först 1981 när Susanna började arbeta på organisationens nationella kontor, där Raymond var ledare, som de fick tid att lära känna varandra och så småningom gifte de sig.
Paret Kohs bröllopsfoto.
Några år senare, 1984, föddes parets son Jonathan. Året därefter föddes dottern Esther och elva år senare föddes dottern Elizabeth.
Esther berättar att hennes pappa brukade sjunga för henne innan hon skulle sova.
– Han sjöng ”When I survey the wondrous cross” [På svenska ungefär: När jag ser på det underbara korset, reds. anm.]. Han brydde sig alltid om sina barn, såg till att vi åt bra och gjorde våra läxor.
Studerade teologi i Nya Zeeland
När Esther var liten flyttade familjen till Nya Zeeland, där Raymond och Susanna studerade teologi. De insåg snart att de behövde en bil, något som var alldeles för dyrt för dem. Men Raymond bad frimodigt till Gud och snart hade de fått tag på en bil.
– Vi lever av tro. Vi har ingen fast inkomst, utan måste förlita oss på Gud när det gäller vad vi behöver. Och Hittills har han aldrig svikit oss. Han [Raymond] var familjens ledare och den som bad. Vi bad även tillsammans. Vi överraskades många gånger av hur Gud svarade på våra böner och vi fick det som vi behövde.
Raymond Koh tillsammans med sin familj: Jonathan, Elizabeth, hustrun Susanna och Esther.
Under åren i Nya Zeeland ledde Raymond och Susanna en asiatisk kristen grupp. Den utvecklades till en större församling, där paret så småningom blev pastorspar. De stannade fram till 1990-talet, då Raymond upplevde att Gud kallade dem hem till Malaysia igen. Där blev de pastorer i en kyrka strax utanför Kuala Lumpur.
”Slösa tid på människor”
En av de saker som omgivningen förknippar Raymond med är hans medlidande med andra människor. Hans dotter Esther minns hur hennes pappa uppmanade henne att ”slösa tid” på människor.
– Med det menade han att man ska umgås med människor; lära känna dem. För honom var människor det allra viktigaste.
Hans hustru Susanna minns hur Raymond en gång gick hem till en vän för att låna en t-shirt. Han hade nämligen gett sig egen till en hemlös man.
– Det visar hur villig han var att ge upp saker. Han är en enkel man, det var inga problem för honom att ge sin tröja till någon annan, säger Susanna.
Ett annat exempel är från när Raymond en gång mötte en man som var skyldig honom pengar. Mannen vände om och började springa därifrån, men Raymond sprang efter tills han kom i fatt och kunde ge mannen en kram.
– Mannen var helt chockad. Raymond sa till honom ”Oroa dig inte för pengarna, hur mår du?”. Han ville bara få höra hur läget var.
”Kunde förstå behoven hos de fattiga”
Sri Ram, en nära vän till Raymond, förklarar att Raymonds bakgrund hade stor betydelse för hans medkänsla med andra människor.
– I och med att han kom från en fattig familj så kunde han förstå behoven hos de som är fattiga och står utanför samhället. Allt som han kom på att man kunde göra för marginaliserade gjorde han verklighet av.
Raymonds kärlek till utsatta ledde till att han startade Harapan Komuniti (Hope Community), en välgörenhetsorganisation som arbetar med utsatta från alla samhällsgrupper, oavsett religiös eller etnisk bakgrund. Det handlade om bland annat människor med hiv eller aids, drogmissbrukare, hemlösa, eller ensamstående mammor och deras barn.
– Jag vet vilket fint arbete han har gjort för marginaliserade grupper. Han är en väldigt bra vän, en fantastisk man; ödmjuk, osjälvisk och uppoffrande. Han var en anspråkslös man, som gjorde allt för att tjäna Gud och älska människor, säger pastor Daniel Ho, en metodistpastor som har känt Raymond i mer än 30 år.
Dödshot i brev
Daniel anordnade 2011 en middag för alla medarbetare och volontärer inom Harapan, för att visa dem uppskattning och för att samla in pengar till organisationens sociala arbete. Mitt under middagen stormades kyrkan av statliga tjänstemän från den religiösa avdelningen JAIS (Selangor Islamic Religious Department), som stoppade samlingen. Händelsen fick stor uppmärksamhet och täcktes av olika nyhetskanaler, vilket ledde till många falska anklagelser och rykten om Harapan i sociala medier.
Två veckor efter razzian mot välgörenhetsmiddagen blev pastor Raymond hotad till livet genom ett brev, som innehöll fem gevärskulor. I brevet varnades Raymond för att fortsätta evangelisera bland malaysiska muslimer. Han fick även andra hatbrev och hotfulla telefonsamtal. Trots det vägrade Raymond bemöta situationen med ilska. Hans kärlek till andra omfattande även hans fiender.
– Jag varnade Raymond, men han är typen som inte ville stöta sig med någon. Han brukade säga åt mig: ”Det är lugnt. Om de vill skriva lögner, så låt dem gör det,” säger Sri Ram.
Han fortsätter:
– Jag brukade även råda honom att stämma Hasan Ali som sa till människor att Raymond omvände muslimer. Men Raymond var en god man. Hans svar var: ”Det är inte så vi arbetar”. Han höll bara tyst.
Kidnappningen finns på film
Den 13 februari 2017 kidnappades Raymond Koh på öppen gata i Malaysia. Filmer från en övervakningskamera visar hur han blev stoppad på en bilväg, tvingades ur sin bil och fördes bort från platsen i en annan bil. En utredning från Kommissionen för mänskliga rättigheter i Malaysia (SUHAKAM) visade två år senare att en specialstyrka inom polisen låg bakom bortförandet. En statligt utsedd grupp fick då i uppgift att utreda fallet närmare och skulle lämna en rapport i december 2020, vilket ännu inte har skett.
Femårsdagen efter Raymonds försvinnande uppmärksammas.
Susanna Koh valde efter några år att ta upp fallet i en civil rättsprocess, vilken fortfarande pågår. Bland annat kommer dokument från SUHAKAM, som visar på att polisen var inblandad, att åberopas. När Open Doors Sverige hade kontakt med Susanna inför årsdagen av försvinnandet 2023 trodde hon på en rättvis process.
– Det är en civil rättegång, men den kommer vara offentlig. Journalister och förhoppningsvis även internationella observatörer kommer att vara där. Jag tror fortfarande på vårt rättssystem, än är det inte så korrumperat, sa hon då.
”Bra att fallet tas upp”
Hennes advokater hade påpekat inför domstolsförhandlingarna att hennes förväntningar var höga, och i praktiken kommer inte detta att infrias. Familjen Koh vill ha Raymond frisläppt om han fortfarande är vid liv; de vill se gärningsmännen gripna och dömda; de vill ha ett avslut och de vill ha kompensation.
– Vi kommer att få kompensation, men det andra är det inte säkert att de ens överväger. Det är tufft, vi vet inte vad det blir för resultat, men det är bra att fallet tas upp, sa Susanna.
Open Doors Sveriges styrelse ber för Susanna Koh under en resa till Malaysia 2018.
Sedan våren 2023 har det varit ett flertal förhandlingsdagar vid olika tillfällen, bland annat i november 2023 då brottsplatsen besöktes för att jurymedlemmarna skulle få en bättre förståelse för händelsen.
Juryn i den civila rättsprocessen kring fallet Raymond Koh besöker platsen där han kidnappades.
På plats fick Raymond och Susannas son Jonathan berätta om den film från en övervakningskamera i närheten, som visar hela händelseförloppet, och förklara utifrån filmen vad som hände på platsen. Nästa utfrågning i fallet är inplanerad till maj 2024.
Läs mer:
Koh-rättegången fortsätter - besök på brottsplatsen