Sri Lanka den 21 april 2020
Påskdagen 2019 ledde Lal Senanayake gudstjänsten i sin kyrka i centrala Sri Lanka, när hans son kom fram till honom.
– Han berättade att det hade skett en bombexplosion och att en av våra kyrkor på östsidan hade blivit attackerad.
Prabas förlorade sin sjuårige son Peter i bombdådet mot Zionkyrkan i Batticaloa påskdagen 2019.
Lal Senanayake, pastor och rektor för en teologisk högskola i Sri Lanka, har tydliga minnesbilder när han återberättar stunden med den chockerande nyheten. Hans första tanke var att dådet var en hämndaktion för terrorattentatet mot en moské i Nya Zealand en dryg månad tidigare. Chockad sökte Lal upp mer information på nätet för att förstå hur allvarlig situationen var.
– Det var väldigt allvarligt. Det var inte bara kyrkan, det var hotell och andra kyrkor också. Ett antal bombexplosioner hade inträffat.
Lal Senanayake, pastor och rektor för en teologisk högskola i Sri Lanka.
Lal avslutade gudstjänsten, men minns att det var väldigt svårt.
– Jag var chockad, ledsen och rädd, och tänkte: ”Kommer det att smälla i vår kyrka nu?” Det var en väldigt rörig situation.
"Många slutade gå till kyrkan"
Pingstkyrkan som drabbades på östra sidan av Sri Lanka ligger några timmars bilkörning från Lals kyrka. Ett trettiotal människor miste livet, många av dem var barn. Totalt dog 253 personer i bombdåden mot tre kyrkor och tre lyxhotell. Människor i hela landet påverkades av attacken.
– Många menade att det var ett pågående angrepp mot kyrkan, säger Lal.
Han berättar om hur dådet påverkade landets kristna.
– Den första reaktionen bland kristna var att de ville förlåta. Många var, förstås, rädda och osäkra. Det var en svår upplevelse och många slutade att gå till kyrkan.
Muslimska affärer bojkottades
Den islamistiska terrorgruppen IS tog senare på sig attacken, samtidigt som en lokal islamistisk grupp, NTJ, misstänktes. Kopplingen till militant islamism gjorde att relationerna mellan kristna och muslimer påverkades till en början.
– I områden där romersk-katolska kyrkan är i majoritet har muslimer marginaliserats. I början ville ingen gå till muslimska affärer, det fanns en bitterhet och en rädsla, konstaterar Lal.
Men så småningom la sig chocken, och samhällslivet och gudstjänstlivet började återgå till det normala.
– De flesta offentliga kyrkor har fått hjälp av myndigheterna med säkerhetsvakter, säger Lal och fortsätter:
– Mötesdeltagandet har blivit som förut, människor är fria igen. Det finns en tillit till Gud, trots det fruktansvärda som hände. Herren är inte begränsad till enbart goda tider, utan finns även i svåra tider också.
Corona påverkar årsdagen
På grund av spridningen av corona-viruset är förutsättningarna för minnesdagen oklara, berättar Lal när Open Doors pratar med honom en knapp månad innan årsdagen.
– Som jag uppfattar det är människor så upptagna av situationen med corona-viruset, så de tänker inte på högtidsdagar eller firanden på något sätt.
Lal förklarar att det kanske kan bli fråga om tacksägelsegudstjänster, där man minns offren i bombdådet, ber för deras familjer och kan tända ljus.
– I många församlingar kommer dådet att bli uppmärksammat, men människor är lite osäkra på grund av den situationen som är nu.
Är det något särskilt vi kristna i Sverige kan be för?
– Be gärna för teologisk och andlig mognad. Be om en fördjupad förståelse av bibeln, så att dåraktig undervisning och falska profeter undviks. Be att kristna ledare ska agera vist, speciellt med tanke på de oroliga tiderna som är i och med spridningen av viruset corona, säger Lal.
Han avslutar:
– Be speciellt för de familjer som drabbades av påskattacken 2019. Fortfarande finns stora behov när det gäller psykisk rehabilitering. Många har fått hjälp ekonomiskt på olika sätt, men de behöver även få känslomässig hjälp. Be för ett emotionellt helande.
Här kan du läsa fler artiklar som är relaterade till årsdagen av bombdåden på Sri Lanka:
Ett år efter bombdåden på Sri Lanka