Jemen den 8 juni 2020
När Mohammad blev kristen i början av 2000-talet trodde han att han var den ende som trodde på Jesus i Jemen. I dag är han och hans familj med och bygger upp Guds församling i det krigshärjade landet.
– I Bibeln ser vi hur Paulus på grund av förföljelse gick från plats till plats och att slutresultatet var en stark kyrka. Det är vad jag hoppas också för den jemenitiska kyrkan, säger Mohammad.
Människor på en gata i Jemens huvudstad Sana'a (människorna på bilden har inget samband med texten).
I Jemen kämpar många människor för att få mat för dagen, hitta ett arbete och överleva i krigssituationen. De få kristna som finns bland dem har samma utmaningar, samtidigt som de också ska hantera förföljelsen som de möter. Open Doors har träffat Mohammad*, 44 år, och hans hustru Alima*, 38 år, och får höra deras berättelse om hur Gud arbetar i detta strängt islamiska land. Mohammad börjar berätta om hur han kom till tro för 17 år sedan.
– En dag hittade jag en bibel i en secondhandbutik. Jag blev nyfiken och köpte boken.
Mötte Jesus genom bibelläsningen
Mohammad var tvungen att gömma boken och läsa den utanför sitt hem, men trots svårigheterna ledde bibelläsningen så småningom till att han blev frälst.
– När jag blev kristen trodde jag att jag var den ende i Jemen. Under en lång tid kände jag inte till andra jemenitiska kristna.
I dag är det annorlunda och Mohammad känner många som delar hans tro. Han minns med glädje sitt första möte med en annan jemenitisk kristen.
– Vi skrattade tillsammans. Senare träffade jag andra, till och med några som konverterade före år 2000. Jag hörde talas om missionärer som hade arbetat i vårt land. Men jag behövde växa i min tro och i min kunskap om Bibeln innan jag kunde döpas.
”Bad att min fru också skulle börja tro”
Han fick den lärjungaträning han behövde och blev döpt. Strax därefter blev han genom en kristen vän presenterad för Alima som fortfarande var singel och inte hade lovat bort sig till någon man. Men eftersom kristna i Yemen är ovanliga var Alima muslim. Ändå gifte de sig.
– Jag bad till Gud att min fru också skulle börja tro och att vi som ett par skulle växa tillsammans. Hon var verkligen intresserad av kristendomen och jag var 90 procent säker på att hon också skulle bli kristen, eftersom hon var så vänlig mot andra människor, säger Mohammad.
Uppmanad av Mohammad började Alima läsa evangeliet och blev mycket berörd, särskilt av budskapet att älska sin fiende.
– Att läsa det hade stor inverkan på mig, det skulle vara en lösning för många problem i Jemen. Budskapet var en tanke jag inte hade hittat någonstans i andra religioner. Denna vers fick mig att söka efter andra ord från Jesus, säger hon.
Gud visade sig genom ett mirakel
Men något mer behövdes för att vinna henne för Kristus. Gud svarade på ett övernaturligt sätt.
– Vi såg mirakel hända i våra liv som nästan är för känslomässiga att prata om. Åldersskillnaden mellan våra barn är sju år, eftersom vi under dessa år inte kunde få barn. Varje gång min fru gick till läkaren fick hon beskedet att det var omöjligt att bli gravid igen, berättar Mohammad.
När paret läste i Bibeln om vad Jesus gjorde började Mohammad utmana sin fru att tala med Gud om den ”omöjlighet” som fanns i parets liv.
– Vi sa till Gud att vi önskade ett till barn och att vi skulle följa Honom om vi fick bönesvar. Samma månad blev hon gravid, säger Mohammad.
Graviditeten mötte stor förvåning bland sjukhuspersonalen, som gjorde graviditetstestet tre gånger innan de var säkra.
– En i sjukhuspersonalen började till och med gråta eftersom hon var så glad för min frus skull. Vi säger till alla att detta barn är vårt "mirakelbarn", säger Mohammad.
Under tiden klättrar den lilla treåringen på bordet och stolarna och leker med sina leksaker som alla andra barn brukar göra. En dag kommer han förhoppningsvis att förstå vilket mirakelbarn han är.
Startade fyra husförsamlingar
Efter miraklet med graviditeten höll paret sitt löfte till Gud. Hemma startade de husförsamlingar, två för kvinnor och två för män. Mohammad förklarar att grupperna delades i två för att kunna anpassas efter hur länge man hade varit kristen.
– En grupp för dem som inte hade döpts och en för dem som har varit kristna under en längre tid och redan hade blivit döpta. Ibland kommer bara ett litet antal men andra gånger kommer tio till tolv personer.
Alima berättar att grupperna växer.
– Man tar med sig andra dit. Det intressanta är att många i gruppen är ganska välutbildade. Några av kvinnorna tar med sina barn till kyrkans möten. Vi har ett speciellt program för dem, med en berättelse från Bibeln och en aktivitet relaterad till berättelsen. Barnen tittar också på en kristen tecknad film.
De dagliga samlingarna i husförsamlingarna startar oftast med bön. Därefter har gruppen bibelstudium innan det är dags att be igen.
– Ibland är det jag som undervisar, och ibland är det min man. Vi har också möten där vi pratar om ett tema. Ibland läser vi alla en vers från ett avsnitt och sedan delar var och en vad han eller hon förstår av den bibelversen, säger Alima och fortsätter:
– Vi sjunger också. Ibland använder vi Youtube som hjälp. Efter sången har vi en paus och börjar sedan ett nytt bibelstudium. Ibland håller vi på tre-fyra timmar tillsammans.
Hoppas att församlingen ska växa
Säkerheten är viktig. Mohammad berättar att ljudet från gatan hjälper till att dölja sångerna. För att samlingen inte ska uppmärksammas anländer deltagarna inte samtidigt till hemmet och husgrupperna i Jemen har heller ingen kontakt med varandra, för att en grupp ska kunna fortsätta även om en annan grupp upptäcks.
– Som församling vill vi se tillväxt. Vi pratar med människorna i vår grupp om hur man kan vara öppen med sin kristna tro på ett klokt sätt, hur man delar evangeliet med rätta ord och hur man får se tillväxt, säger han.
Mohammad drömmer om att studera teologi, för att vara bättre utrustad för arbetet med den jemenitiska kyrkan. Just nu befinner sig familjen långt bort från den Arabiska halvön, eftersom de tvingades fly för sin kristna tros skull. Men trots avståndet har de nära kontakt med kyrkan i sitt hemland.
– När kriget är över hoppas jag att vi kan återvända till Jemen, och att jag en dag ska få se kyrkan växa och bära mycket frukt. Numera är antalet arbetare mycket få i landet, så vi måste be för fler arbetare, säger Mohammad.
”Vi ska till och med be för dem som förföljer oss”
Enligt Mohammad är lärjungaträning en av utmaningarna när det gäller kristna i Jemen.
– Vissa har mycket energi och läser och studerar Bibeln, men andra gör inte så mycket. För kristna är det ofta en utmaning att hitta en tillräckligt säker plats för att kunna läsa Bibeln, även när de har den i sin mobiltelefon. De flesta av oss har alltid familjemedlemmar runt omkring sig.
Mohammad påminner om att förföljelsen är något vi kan förvänta oss, och något som kan påverka kyrkan på ett positivt sätt.
– I Bibeln ser vi hur Paulus på grund av förföljelse gick från plats till plats och att slutresultatet var en stark kyrka. Det är vad jag hoppas även för den jemenitiska kyrkan. Kristus sa att den som vill följa honom måste ta på sig sitt kors. Det betyder att vi måste följa honom även om det kostar oss allt. Vi ska till och med be för dem som förföljer oss, säger Mohammad med övertygelse.
*Namnen har ändrats av säkerhetsskäl.