Internationellt den 20 juni 2022
Att kristna fördrivs från sina hem och samhällen är en medveten strategi för att utplåna kristendomen från regioner där förföljelsen är som mest intensiv. Detta visar en ny rapport om förföljelse av kristna på flykt, som Open Doors publicerar i samband med världsflyktingdagen den 20 juni.
En kvinna har fått nödhjälp i ett flyktingläger för internflyktingar i Burkina Faso.
I rapporten ”Kyrkan på flykt” undersöks omfattningen och karaktären av religiös förföljelse av flyktingar, både de som är kvar i sitt hemland och de som har flytt till ett annat land.
– För att få en fullständig bild av religiös förföljelse måste vi titta på både kyrkan i hemlandet och kyrkan på flykt, säger Helen Fisher, specialist inom Open Doors på könsspecifik förföljelse.
Hon konstaterar att en del av strategin bakom förföljelse av kristna på flykt är att krossa kristna samhällen.
– Fördrivning är inte bara en biprodukt av förföljelse, utan i många fall är det faktiskt en medveten del i en större strategi för att driva ut kristendomen från samhället eller landet.
Rapporten visar att kristna blir fördrivna från sina hem på grund av sin religiösa tillhörighet i 58 av de 76 länder där förföljelsen av kristna betraktas som minst allvarlig, enligt World Watch List. I 27 av länderna är det minst 100 kristna som har tvingats fly av religiösa skäl, i de flesta av dessa länder är antalet dessutom satt symboliskt i nederkant och den verkliga siffran är antagligen högre. Eva Brown, en av Open Doors förföljelseanalytiker, lyfter fram att förföljelsen inte alltid upphör när personen flyr.
– Kristna som har tvingats fly kan utsättas för förföljelse när som helst, även om de bosätter sig i ett land som uppfattas som säkert, säger hon.
Enligt rapporten är det oftast familjen som har drivit en kristen på flykt. Därefter kommer myndighetspersoner, samhällsmedborgare och militanta religiösa grupper. Saker som ålder, kön, etnicitet och trosbakgrund, skapar utsatthet på flera plan och påverkar förföljelsen. Kristna flyktingar lämnar inte alltid förföljelsen bakom sig när de flyr, utan fortsätter att möta fientlighet och utmaningar på flykt, till exempel fysisk otrygghet och trakasserier.
– I vissa fall kan regeringar och även välmenande internationella organisationer tyvärr vara medskyldiga till att intensifiera diskrimineringen av fördrivna kristna. Därför är medvetenheten om denna utsatthet på flera håll avgörande, så att behoven hos marginaliserade internflyktingar och flyktingar kan tillgodoses på bästa sätt, säger Eva Brown.
Det framgår även i rapporten att de långsiktiga konsekvenserna av att fördriva en grupp kan vara stora i flera generationer. I Irak fanns det till exempel över en miljon kristna innan Saddam Hussein kom till makten. Nu finns det bara 166 000 kristna kvar. Antalet kristna minskade under hans styre, men förföljelsen i regionen ökade kraftigt efter 2003 och trycket nådde sin kulmen 2014 i och med IS framväxt.
Läs mer: