Irak den 28 mars 2023
Trots krig och förföljelse har kyrkan alltid varit en plats för frid, mitt i kaos, för de kristna i Iraks huvudstad Bagdad. En av kyrkans ideella ledare är 32-årige Fadi. Han berättar här om uppväxten och de kristnas situation i den krigsdrabbade staden.
Fadi på en gata i Irak.
De senaste två decennierna i Bagdad har präglats av krig och oroligheter. I kaoset som kriget skapade blev kyrkor och församlingsledare lätta måltavlor. Många ledare kidnappades, eller till och med dödades, och kyrkor blev attackerade. En av de mest uppmärksammade händelserna var bombningen av Our Lady of Salvation church 2010, där mer än 50 oskyldiga människor dödades.
Död och förstörelse blev en naturlig del av Fadis uppväxt.
– Kanske skulle ett barn i ett annat land bli rädd för att se en stridsvagn med beväpnade styrkor köra förbi. Vi märkte det inte ens länge. Jag såg lik på gatan vid flera tillfällen.
Fadi fortsätter:
– När kriget pågick som mest intensivt var det mer än 15 explosioner varje dag, och då talar jag inte ens om beskjutningen och kidnappningarna; man vänjer sig.
Fadi kommer ihåg en händelse särskilt väl. ”Genom Guds nåd,” berättar han, undkom han att bli martyr.
– En bil stod parkerad framför vår kyrka och den började brinna av sig själv. Jag var inne i kyrkan vid det tillfället. När polisen undersökte bilen, hittade de en bomb inne i bilen som var avsedd för kyrkan. Som tur var kunde de detonera den innan den sprängdes.
Trots turbulensen i hans uppväxt och utmaningarna han står inför nu, har det alltid funnits ett ställe han vänt sig till för att få tröst: kyrkan.
– Kyrkan är den plats jag känner mig mest bekväm. När jag går in i kyrkan känner jag att jag är nära Gud. Jag känner frid, kärlek och trygghet. Jag känner en sällsynt vördnad. För mig skulle livet förlora sin mening utan kyrkan.
Trots explosioner och beskjutningar, kidnappningar och till och med attacker mot kyrkan, stängdes inte kyrkorna i Bagdad.
– Människorna kände att det fanns en kraft som backade upp dem. I första hand såklart på ett andligt sätt: de hade en plats att be när de behövde. Men även i fysisk mening var kyrkan ett skydd: om de jagar ut mig från mitt hus kan jag gå till kyrkan och jag kan ta skydd där.
Efter två decennier av krig, håller situationen i Bagdad på att förbättras.
– Det är ännu inte som det brukade vara, men det är färre explosioner och långsamt kommer samhällsfunktionerna tillbaka, säger Fadi.
Som många andra kristna i Bagdad gör Fadi vad han kan för att skapa goda framtidsutsikter. Han är en aktiv medlem i sin kyrka och har precis påbörjat en tvåårig traumarådgivningskurs, så att han kan hjälpa sig själv och andra i sin närhet att hantera trauman från krig och våld.
Framtiden är oviss. Men de kristna i Bagdad har en kärlek till sin stad. De hoppas och ber om fred.
– Vi hoppas, önskar och ber att det här landet ska få resa sig igen.
Läs mer:
Karamles då och nu - kristna återvänder till byn