Irak den 25 september 2023
Efter årtionden av krig, politisk oro och IS:s grymheter saknar många irakiska ungdomar hopp om en framtid i sitt hemland. Men biskop Mar Chimon Daniel vågar ändå tänka framåt och arbetar hårt för den kristna befolkningens närvaro i landet.
– Min stora dröm är att ungdomarna ska stanna kvar.
Biskop Mar Chimon Daniel utanför sin kyrka i Erbil i norra Irak.
För den som har en bild av en biskop som en äldre man är det lätt att bli överraskad vid mötet med biskop Mar Chimon Daniel i Irak. Han är själv fortfarande ung, 32 år gammal, och mycket överlåten sin uppgift. Han vägrar lämna sitt land, trots att han har fått flera möjligheter att börja jobba utomlands.
Sedan han vigdes till biskop inom den ortodoxa kyrkan Ancient Church of the East för två år sedan har han låtit sitt skägg växa. Hans kläder visar på hans auktoritet – den långa svarta kaftanen med det röda skärpet och det gyllene korset med röda ädelstenar på bröstet. Men åren som biskop har inte förändrat Daniels stora kärlek till den yngre generationen i Irak och till traumatiserade människor.
– De flesta av våra aktiviteter i Irak fokuserar på att föra Kristi hopp till våra ungdomar. Så vi har öppnat, och kommer att öppna fler, traumavårdscenter. Vi erbjuder också ungdomar yrkesutbildning för att öka deras möjligheter att få ett jobb i Irak. Utöver det ger vi ledarskapsutbildningar, där vi utrustar våra unga ledare.
Satsar på ledarträning
Under utbildningen får ungdomarna ledarträning utifrån Jesu ledarskap. Det handlar till exempel om vad ledarskap betyder i relation till tron och hur man blir en sund ledare.
– En av de viktigaste sakerna som vi fokuserar på är att få fram nya samhällsledare från den unga generationen. Så att de kan kräva sina rättigheter, kämpa för sitt samhälle och lösa de många problem som vårt samhälle står inför.
Satsningen på ungdomsarbetet är en av Daniels viktigaste prioriteringar som biskop. Han uppmanar alla präster ute i församlingarna att fokusera mer på ungdomararbetet och att föra unga tillbaka till kyrkan.
– Jag tror att ungdomar är vår nutid och vår framtid. Om vi inte har dem idag så kommer kyrkan inte att ha någon morgondag. Vi vill stärka det band och den relation som ungdomarna har med kyrkan, och även kyrkans kontakt med ungdomarna.
Jobbar för att fler unga ska stanna kvar
Biskopen längtar efter att de irakiska ungdomarna ska kunna få uppfylla sina drömmar, och även att de ska bli mer motståndskraftiga i sin tro, så att förutsättningarna för kyrkans existens stärks.
– Nu är vår existens hotad. Många av de unga tänker bara på att lämna Irak.
Daniel betonar att kristna är en mycket gammal religiös grupp i landet.
– Vi arbetar så hårt för att bevara vår existens. Min stora dröm är att ungdomar ska stanna kvar, att de blir salt och ljus i detta land. Vi behöver dem verkligen i framtiden för att leda vårt samhälle till en bättre plats.
Enligt biskopen jämför irakiska ungdomar de möjligheter de har i Irak med de som finns utomlands. De har fler möjligheter utanför landet.
– Det är därför vi med alla medel försöker att ge dem bättre möjligheter här. Vi gör saker som vi inte behöver göra som kyrka, vi gör mycket som regeringen borde göra, för att uppmuntra våra ungdomar att stanna kvar.
Biskop Mar Chimon Daniel tittar ut över Erbil från kyrkans balkong.
Identitetskris för unga irakier utomlands
För de ungdomar som åker utomlands innebär ofta den nya livssituationen också en utmaning, på så sätt att de får svårt att bevara sina historiska rötter och sin identitet som irakiska kristna. Enligt Daniel leder det ofta till identitetskriser för ungdomarna utomlands.
– Detta är väldigt svårt för dem att hantera. Det slutar med att de glömmer de flesta av sina traditioner, de glömmer sin historia.
När biskopen reser i västvärlden träffar han ofta unga irakier.
– De glömmer sin tro på grund av den västerländska kulturen. Det är så lätt för vem som helst att smälta in i den stora kulturen. De glömmer sina kristna värderingar och blir en del av den nya gruppen, följer den och tar till sig allt som den kan lära.
Det är tydligt att det är en sorg för Daniel att se sin generation glida bort från sin tro och slukas av den materialismen i den västerländska kulturen.
Vill vara med och återbygga upp landet
Trots att många i Daniels generation har lämnat Irak har den unge biskopen själv valt att kvar i landet.
– Jag bestämde mig för att ha en roll i återuppbyggnaden av det här landet och vara ett exempel för alla ungdomar. Jag säger alltid till dem: Innan du bestämmer dig för att lämna landet, kom ihåg en sak – du kommer att förlora så många saker.
Men vad kan kyrkan erbjuda dem?
– Kyrkan ger möjligheter att studera gratis, på högskolorna och universiteten. Kyrkan har kontakt med myndighetspersoner för att hitta jobbmöjligheter. Vi sätter också press på de offentliga tjänstemännen att stifta lagar som bevarar de kristnas rättigheter i det här landet.
Ungdomsarbetet innebär inte att man kan se omedelbara förändringar. För många år sedan, när biskop Daniel var präst, påbörjade han en resa "full av utmaningar" med ungdomarna. Trots att människor förväntade sig snabba resultat, fortsatte han att utmana dem att ha tålamod.
– När jag blev biskop började jag se några av frukterna. Ungdomarnas liv har förändrats på ett bra sätt. Flertalet av dem blev mer ansvarsfulla, mer engagerade i kyrkan. De delade detta med sina familjer och vänner. Det var så gott att i våra ungdomar se större pålitlighet, mer motståndskraft, och att de har en vision.
– De började dela den visionen med sin omgivning. När de tror på sin vision kan de förverkliga den, det var en av de viktigaste sakerna våra ungdomar hade att lära sig under den här resan. Jag tackar Gud för att de flesta av dem nu har hittat sina drömmar och förstått hur de kan genomföra dem i sitt samhälle.
”Vi är i detta tillsammans”
Den irakiska kyrkan behöver stödet från den världsvida kyrkan för att överleva.
– Vi tror att kyrkan är en kropp, vi är i detta tillsammans. Vi kämpar vid frontlinjen för våra bröder och systrar i västvärlden. Därför är det är viktigt att be för oss, att stå i solidaritet med oss och att stödja oss ekonomiskt. Jag tackar er för den hjälp ni ger till Centers of Hope här i Irak. Med din hjälp kan vi kan genomföra projekt som är viktiga för vårt samhälle, säger Daniel och fortsätter:
– Jag säger alltid att vi kanske kommer att glömma de människor som förföljde oss, men vi kommer inte att glömma dem som stöttade oss.
Daniel ber även om förbön för honom personligen också. Han önskar att vi ska be om hälsa och kraft, så att han kan betjäna sitt folk ännu bättre.
– Jag arbetar hårt och ibland är jag rädd för att bli utbränd. Be att detta blir ett år fyllt av framgångsrika arbetsinsatser, både fysiskt och andligt.
Läs mer:
Gruppen Melody sprider hopp genom musik