Irak den 1 april 2018
I december 2017 kunde Noeh, 12, från Irak med stolthet lämna över mer än 800 000 namnunderskrifter, som samlats in från hela världen, till FN i New York.
"Det här är förmodligen den finaste julklapp vi får det här året, för den kommer från ditt hjärta och ditt hem, sa Kyoko Shiotani, chef för FN:s avdelning för politiska frågor när Noeh, 12, gav henne en stenkula från hans nedbrunna hem i Irak.
Kristna i Irak och Syrien – tillsammans med andra religiösa och etniska minoriteter i Mellanöstern – måste garanteras medborgarskap på lika villkor, värdiga levnadsförhållanden och en framträdande roll i att återuppbygga samhället och verka för försoning. Det var uppmaningen i Open Doors petition ”Hopp för Mellanöstern”, som 808 172 personer från 143 länder skrev på, varav över 10 000 underskrifter kom från Sverige.
Mellan den 8 och 12 december 2017 lämnades namnunderskrifterna över i samband med att representanter från Open Doors presenterade kampanjen vid ett flertal möten på hög nivå. Förutom delegationen från Open Doors, deltog Noeh, en tolvårig irakisk pojke tillsammans med sin pappa och församlingsledaren fader Behnam. Noeh hade med sig en gåva till FN-medarbetarna i New York: En påse med stenkulor från de nedbrända ruiner som en gång varit hans hem. Kulorna var täckta av damm och missformade efter branden. Varje FN-tjänsteman som Noeh träffade fick en stenkula. träffade.
– Det här är förmodligen den finaste julklapp vi får det här året, för den kommer från ditt hjärta och ditt hem, sa Kyoko Shiotani, chef för FN:s avdelning för politiska frågor.
Gör petitionen någon skillnad?
Vi har ännu inte sett all effekter av mötena i New York.
I januari 2018 meddelade UN Development Programme (UNDP) och USAID att 55 miljoner amerikanska dollar kommer att gå direkt till de kristna i Irak, för att hjälpa dem att återuppbygga sina liv efter IS framfart. Det här är ett svar på uppmaningen i namninsamlingen om värdiga levnadsförhållanden.
Enligt rapporter till Open Doors har kristna i Irak inte fått en rättvis del av det internationella biståndet. Lokala församlingsledare och organisationer med kristen koppling, som fungerat som en livlina för kristna internflyktingar, har inte fått del av de stora internationella tillgångarna, processerna har varit alltför komplicerade.
Fördelen med att arbeta genom och med församlingsledare, som fader Behnam, eller med lokala kristna organisationer är påtaglig. De fungerar som en första kontakt för att förmedla humanitärt bistånd, något som underlättat det logistiska, och eftersom de har stor trovärdighet i sina egna samhällsgrupper, fungerar de som medlare och samtalspartners i dessa grupper. Därför behövs mer ”flexibla medel” göras tillgängliga för dessa grupper. Men kyrkan arbetar inte bara med att möta de omedelbara behoven, utan också med att säkra strukturen inför framtiden – och verka för att det ska finnas garantier för de kristnas säkerhet i Irak.
– Vad blir vinsten om vi fortsätter att bygga upp, utan att kunna garantera säkerheten?, säger fader Behnam.
Tack vare namninsamlingen har Open Doors kunnat etablera flera goda relationer med ett antal högre tjänstemän inom FN och i flera nationella regeringar. Men detta är bara början på vår kampanj.
En gåva av hopp
Namninsamlingen har inte bara påverkat tjänstemän på FN:s kontor, eller olika regeringar. Att så pass många personer skrev på namninsamlingen har också gjort ett stort intryck på Noeh och fader Behnam.
– Vi blir fortfarande överraskade av de initiativ som våra bröder och systrar världen över tagit för att hjälpa kristna i Irak och Syrien, säger fader Behnam.
– Vi vill tacka alla våra bröder och systrar som tänker på oss, som försöker påverka situationen och som stödjer oss materiellt, så att vi kan stanna kvar i Irak. De senaste tre och ett halvt åren har varit som ett stort mirakel för oss, för vi har upptäckt att kyrkan i hela världen står med oss, säger han.
Medan Noeh befann sig i USA berättade han om hur situationen ser ut i byarna och för de kristna på Nineveslätten.
– Jag försökte få hjälp till att bygga upp husen igen, och förstås också vårt eget hus. Jag blev så glad över att jag kunde besöka Vita Huset. Där sa de: "Bra jobbat Noeh – du är på väg att få det du har begärt." Det gjorde mig väldigt glad. Jag tackar Gud för att de kommer att bygga upp våra hus, säger Noeh.
– Jag gav tre stenkulor till mannen som är ansvarig där [vicepresident Pence]. Han sa: "När ditt hem har byggts upp igen, kommer jag att besöka dig och ge tillbaka de här kulorna", berättar Noeh stolt.