Mellanöstern den 20 december 2018
För kristna över hela världen är julen en tid då man firar Jesu födelse, samlas till gudstjänst och umgås med familj och vänner. Men för de kristna i Mellanöstern som inte kan leva ut sin tro och är isolerade från andra kristna är julen mindre idyllisk.
En julkrubba i Betlehem.
Nadia* har privilegiet att bo nära julberättelsens huvudscen Betlehem. Medan turister strömmar in i staden för att fira jul med sina familjer känner sig Nadia mer ensam än någonsin. Hennes muslimska bakgrund har gjort att människorna i hennes omgivning har tagit avstånd från henne när de upptäckte att hon tror på Kristus.
– Julen är en väldigt svår tid för mig, säger hon.
Ljusglimten är gemenskapen med några andra kristna.
– Förra julen var det 14 personer i min lägenhet som firade jul och sen stannade de över natten. De hade med sig sina egna dekorationer och mat som de tyckte om. Vi hade underbara dagar tillsammans, berättar hon upprymt.
Nadias största önskan är att få se fler och fler muslimer möta Gud.
– Jag har en vision om att få se minst en miljon palestinska muslimer komma till Herren. Jag tror verkligen på det och önskar att få se det snart, säger hon med ett leende på läpparna.
Farligt att fira jul i Libyen
Charley är fältarbetare och har regelbunden kontakt med kristna i Libyen.
– Julen är inte speciell i Libyen, på så sätt att den syns i form av till exempel julgranar, utan livet fortsätter som vanligt, säger han.
För de kristna i landet är det svårt att fira jul.
– Allt som visar att de är kristna är farligt. I vardagen är de kristna väldigt ensamma och har inte så mycket kontakt med varandra, vilket blir extra tydligt under julen, förklarar Charley.
Julfirande är extra känsligt på grund av filmer där julen kopplas ihop med USA. Om kristna förknippas med landet kan de lätt bli stämplade som spioner, eftersom USA uppfattas som en fiende till Libyen.
Oro för polisen i Iran
Även de kristna i Iran lever med en ständig oro under julen. En av dem är Nava, som finns med i en iransk husförsamling. Julen är en av de dagar som säkerhetspolisen använder för att slå till mot husförsamlingar. Även om Nava själv aldrig har upplevt en sådan razzia har hon läst om andra kristna som har gripits.
– Det får mig att fundera ordentligt över det val jag har gjort, konstaterar hon.
Navas mamma och bror är också kristna, vilket gör att hon kan fira jul ihop med dem. Som nyfrälst firade hon jul för allra första gången förra året.
– Det var inget speciellt utifrån sett, minns Nava, och fortsätter:
– Det var bara jag, min mamma och lillebror som satt vid middagsbordet, som vi gör varje kväll. Men den här kvällen dukade jag automatiskt med en fjärde tallrik, för Jesus. Det var väldigt speciellt.
När det gäller önskningar inför julen berättar Nava att hon blev andligt välsignad förra året. Och det är allt hon ber om även för detta år.
– Det handlar inte om presenter, utan bara om att få tillbringa tid med Jesus och min familj, säger Nava.
* Alla namn i denna artikel är ändrade av säkerhetsskäl.