Egypten den 8 april 2019
Utpressning, sexuella trakasserier och anklagelser. De kristna flickorna från landsbygden i Egypten är dubbelt utsatta, de förföljs både för att de är kristna men också för att de är kvinnor.
– De arbetar under ständig press med konflikter, fruktan och förnedring. De anses mindre värda och ofta börjar de också själva känna det så, berättar fältarbetaren Mira.
Deltagare i projektet som Open Doors samarbetspartner har.
Mira arbetar hos Open Doors lokala samarbetspartner. Hon söker upp kristna flickor från landsbygden som jobbar inne i stan på till exempel fabriker, butiker och sjukhus. Dessa flickor löper stor risk att utsättas för trakasserier av olika slag, då deras arbetsgivare ofta anser att flickorna inte behöver behandlas som fullvärdiga medborgare.
– Det första vi gör är att lyssna till dem. Ofta verkar de starka på utsidan, men i själva verket är de i stort behov av hjälp. Det tar tid att få deras förtroende, men sedan öppnar de sina hjärtan för oss, säger Mira.
Sämre lön som kristna
Mira går regelbundet genom shoppinggatorna och affärsområdena för att knyta kontakt med flickorna. Två av dem som hon har fått kontakt med är systrarna Justine och Dina, 16 och 17 år gamla, som jobbade i en klädaffär.
– De fick mycket lägre lön än sina muslimska kollegor, men det stannade inte vid detta, utan de blev också genast anklagade när det förekom en stöld i butiken. Senare upptäcktes det att en annan anställd hade stulit pengarna, men det var ingen som någonsin bad Justine och Dina om ursäkt, och den verklige förövaren blev aldrig straffad, berättar Mira.
De kristna flickorna som hon möter utsätts även för sexuella trakasserier.
– Det är hemskt att behöva säga detta, men jag har hört många exempel på våldtäkt och trakasserier av arbetsgivare, säger Mira.
Hon fortsätter:
– De tvingar flickorna att ha sex med dem och hotar att avskeda dem eller sprida dåliga rykten om dem, ifall de vägrar.
Polisen ignorerar sexuella trakasserier
I Egypten utreder polisen nästan aldrig sexuella trakasserier av kristna kvinnor. Dessutom är kvinnorna rädda för att anmäla det eller ens nämna det hemma.
– De här stackars flickorna lämnas åt sitt öde och brottas varje dag med en känsla av skamfylld orenhet. Många av flickorna uttryckte att de vill ta livet av sig för att bli av med så smärtsamma känslor. En del har redan begått självmord.
Mira och hennes kollegor kan inte förändra samhällets inställning till flickorna, men de kan förändra hur flickorna ser på sig själva.
– Vi lär dem hur de ska ta hand om sig själva, tar med dem på små utflykter eller ordnar en idrottsdag för dem. Jag blir glad när jag ser hur fria de känner sig där, kroppsligt och psykiskt.
Men det finns mer. Mira och hennes kollegor kämpar mot mörkret i samhället med det starkaste redskap de har: Världens ljus.
– Vi hjälper flickorna att hålla sig nära Jesus eller att komma tillbaka till honom. Vi har grupper med lärjungaträning där vi talar om Jesus och lär dem hur de själva ska stärka relationen till sin Frälsare, säger Mira.
”Vi känner oss uppskattade”
Systrarna Justine och Dina är två av deltagarna i lärjungträningen.
– Detta är första gången vi känner oss som människor. Det är första gången vi känner att det finns människor som kommer för att ge oss något i stället för att ta något ifrån oss. Vi känner oss levande, när vi går på gruppträffarna. Vi känner oss uppskattade och värdefulla, oavsett vilken av ledarna vi talar med, berättar de.
Fotnot: Namnen är ändrade av säkerhetsskäl.