Alla etniska malajer förutsätts vara muslimer, enligt definitionen i den malaysiska konstitutionen. Detta innebär att den som konverterar till kristendomen riskerar att bryta mot lagen och straffas enligt sharialagarna.
Kristna med muslimsk bakgrund kan också utsättas för en otrolig press från sina familjer och samhället i stort. Landets politiska instabilitet – det har funnits fyra premiärministrar sedan 2018 – har lett till att fler politiska partier försöker tilltala konservativa islamistiska väljare. Ett konservativt islamiskt politiskt parti har gjort framsteg på både lokal och nationell nivå, och är nu det största partiet, även om det inte sitter vid makten. Partiledare gör regelbundet kritiska uttalanden mot religiösa och etniska minoriteter, däribland kristna.
Även historiska kristna samfund och ideella organisationer övervakas av myndigheter. Alla grupper som anses vara beredda att evangelisera riskerar att drabbas av särskilda granskningar från myndighetshåll.
Vad har förändrats under rapporteringsperioden för WWL 2024?
Det finns exempel på kristna som vill byta religionstillhörighet i officiella dokument, från islam till kristendom – men som fått avslag. I ett försök att hejda framväxten av det mer islamiska politiska partiet, beslutade den sittande regeringen, att fortsätta betona islam och gynna malajisk/islamcentrerad politik. Många observatörer hade hoppats att regeringen i stället skulle ha genomfört positiva reformer. Den diskriminering och marginalisering som malaysiska kristna upplever fortsätter att vara utbredd och visar inga tecken på att avta.
Så utsätts olika grupper
Etniska malajer som konverterar från islam är de som är mest utsatta för förföljelse. Men även andra kristna grupper, som katoliker och metodister, övervakas av myndigheterna, medan icke-traditionella kristna grupper blir måltavlor för förföljelse då de har fler konvertiter bland sina medlemmar än de traditionella samfunden.
Privatlivet
13,0
MAX = 16,7
Familjelivet
14,1
MAX = 16,7
Sociala nätverk
11,5
MAX = 16,7
Livet som medborgare
12,2
MAX = 16,7
Kyrkolivet
11,1
MAX = 16,7
Förekomst av våld
2,4
MAX = 16,7
64
MAX = 100
“Det finns en lärare som förklarades medicinskt förlamad för resten av sitt liv, men vi bad för henne och hon kan gå igen. Nu fokuserar hon på att lyssna till Guds ord. Hon har redan upplevt Guds mirakel och kraft, och nu har hon sagt att hon vill lära känna Herren mer. Radiosändningarna hjälper henne verkligen i den processen.“
En malaysisk församlingsledare som har distribuerat ljudbiblar på inhemska språk
Ladda ner våra utförliga rapporter om situationen för kristna i Malaysia. Där kan du läsa mer om orsakerna till förföljelsen, framtidsutsikterna för kyrkan och hur förföljelsen i landet konkret tar sig uttryck i de sex områdena som mäts av World Watch List. Rapporterna uppdateras årligen i samband med World Watch List-releasen och de är på engelska.
Malaysia
den 5 juni 2024
Fallet kring pastor Raymond Koh i Malaysia har åter varit uppe till förhandling i rätten. Under de senaste förhandlingarna förhördes Raymonds fru Susanna och Norhayati Mohd Afriffin, gift med shiamuslimen Amri Che Mat, som fördes bort på liknande sätt som Raymond.
Malaysia
den 12 februari 2024
Den 13 februari 2024 är det sju år sedan pastor Raymond Koh försvann. Han har blivit känd som den kidnappade pastorn i Malaysia, vars öde än i dag är okänt. Men hur såg hans liv ut innan allt förändrades? Här ges en bild av personen bakom rubrikerna.
Malaysia
den 13 november 2023
Ytterligare två rättegångsdagar har genomförts i fallet med den försvunne pastorn Raymond Koh från Malaysia. Bland annat besökte rätten platsen där Raymond Koh kidnappades i februari 2017, på begäran av Susanna Kohs advokater.