Den iranska regeringen ser konvertering från islam till kristendom som ett försök från västvärlden att underminera det muslimska styret i landet. Kristna från muslimsk bakgrund förföljs mest, framför allt av myndigheterna men även av familjen och samhället.
Underjordiska kyrkor blir ofta plundrade, och deras ledare och deltagare har arresterats och dömts till långa fängelsestraff för ”brott mot nationens säkerhet”. Många iranier är bara muslimer på pappret, och därför möter kristna från dessa familjer större acceptans. Kristna som däremot kommer från familjer som följer islam mer strikt, möter mer förföljelse i hemmet. Kristna från armeniska och assyriska samhällen erkänns och skyddas av staten, men de betraktas som andra klassens medborgare. De tillåts inte att berätta om Jesus för andra, och de får inte tala persiska under sina gudstjänster.
Förföljelsen har varit fortsatt extrem i landet, med en liten ökning av antalet rapporterade våldsincidenter. Spridningen av covid-19 har slagit hårt mot landet, och många kristna är i desperat behov av mat och bistånd. Försök att begränsa virusets spridning har också försvårat kommunikationen mellan kristna, och allt mer av gemenskap och lärjungaträning måste skötas online.
Många iranska fångar, inklusive några som har fängslats för sin tro, släpptes i ett försök att minska spridningen av covid-19 på överfulla fängelser. Dock blev många kristna kvar i fängelserna, och man fortsatte att döma andra kristna till fängelse.
Så utsätts olika grupper
Kristna med muslimsk bakgrund är mest utsatta för förföljelse från myndigheterna och samhället. Kontrollen från regeringen är hårdast i storstadsområden, medan landsbygden övervakas mindre. Trots det ger anonymiteten i städer de kristna större frihet när det gäller att ordna möten och aktiviteter, än vad de har på landsbygden där den sociala kontrollen är större.
Sedan regeringen började sikta in sig på vanliga medlemmar och inte enbart ledarna i kyrkorna, har kristna kvinnor blivit allt mer sårbara för förföljelse från regeringen. Våldtäkt är olagligt, men för att en person ska kunna åtalas för brottet måste våldtäktsoffret ha fyra manliga ögonvittnen och två kvinnliga. I praktiken ger det immunitet för dem som använder sexuellt våld för att förfölja kristna kvinnor. Kvinnor som inte bär den obligatoriska klädnaden på offentliga platser, hijab och löst sittande kläder som döljer kroppen, kan straffas med böter eller spöstraff. Kristna kvinnor möter också diskriminering på arbetsmarknaden.
Till skillnad från kristna kvinnor, ses inte kristna män som ”missledda” utan som att de medvetet har gjort felaktiga val. Därför blir deras straff hårdare, och risken att de utsätts för fysiskt våld och tortyr är större. Kristna män sätts ofta i fängelse under lång tid och med fruktansvärda förhållanden. Många flyr till väst, vilket leder till att den iranska kyrkan får färre erfarna och mogna manliga ledare.
Privatlivet
14,5
MAX = 16,7
Familjelivet
14,5
MAX = 16,7
Sociala nätverk
13,9
MAX = 16,7
Livet som medborgare
15,7
MAX = 16,7
Kyrkolivet
16,5
MAX = 16,7
Förekomst av våld
10,6
MAX = 16,7
86
MAX = 100
Ladda ner vår fördjupade landsinformation. Rapporten tas fram av Open Doors International och uppdateras årligen i samband med releasen av World Watch List. Här kan du läsa mer om landet, orsakerna till förföljelsen och framtidsutsikterna för kyrkan.
LADDA NER RAPPORTEN
Dokumentet är på engelska.
En ny studie visar att det kan finns mer än en miljon kristna i Iran. Enligt Wybo Nicolai på Open Doors International skedde en kraftig ökning av antalet kristna när församlingarna blev underjordiska. Det uppger Christianity Today.
Det iranska pastorsparet Victor Bet Tamraz och Shamiram Issavi Khabizeh har flytt Iran, bara timmar innan Shamiram skulle föras till det ökända Evin-fängelset för att påbörja sitt fängelsestraff.
Iranska aktivisten Mary Mohammadi har dömts till drygt tre månaders fängelse och tio piskrapp. Mary fängslades i januari, men släpptes mot borgen knappt två månader senare.
Den kristna iranska aktivisten Mary Mohammadi har släppts mot borgen. Mary Mohammadi arresterades den 12 januari i år, något som väckt stor uppmärksamhet världen över.
Över hundra kristna har gripits av myndigheterna i Iran den senaste veckan, enligt Mansour Borji, ledare för organisationen Article 18 som arbetar för religionsfrihet.
När man hör om kristna iranier som är fängslade för sin tro tänker man kanske på de många berättelser om mirakler som de får uppleva. Även om dessa berättelser är sanna finns det också en annan sida av fängelsetiden. Det är den sida där Gud tycks vara tyst och längre bort än någonsin.