Kristna i Irak utsätts för diskriminering, trakasserier och våldsam förföljelse, utan att få skydd från staten. Många kristna tvingades på flykt från sina städer och byar när IS tog över makten 2014 - få har kunnat återvända hem.
Det finns flera traditionella kyrkor i Irak, som ortodoxa och katolska, som alla påverkas av intolerans, diskriminering och förföljelse från lokala myndigheter, staten och islamistiska extremistgrupper. I centrala och södra Irak väljer många kristna att inte visa sin tro offentligt, för att undvika trakasserier och diskriminering på arbetet, i universitetet eller när de ska passera vägspärrar. I området kring Niniveslätten har församlingsledare tidigare kidnappats, de som protesterar mot lokala miliser eller politiska ledare är utsatta för extra stor risk.
Kristna med muslimsk bakgrund möter intensivt förtryck från sina familjer, klanledare och närsamhällen. De riskerar att utestängas från sina familjer, förlora möjligheten att gifta sig eller tvingas till skilsmässa, förlora sin arvsrätt eller till och med vårdnaden om sina barn. Konvertiter riskerar också arrestering och att åtalas för hädelse om de evangeliserar och ”försöker omvända muslimer”. Det förekommer därför att kristna väljer att hålla sin nya tro hemlig.
Vad har förändrats under 2022?
Även om Irak har sjunkit fyra placeringar på World Watch List, har situationen för landets kristna inte förbättrats nämnvärt. Det finns färre rapporter om våldsincidenter – så som kyrkor som har attackerats eller tvingats stänga – men det betyder inte att gudstjänster kan arrangeras ostört i landet. Till exempel har gudstjänster inte kunnat hållas i norra Irak på över ett år på grund av turkiska bombningar.
Under förra året blev dussintals kristna angripna fysiskt och/eller tvingade att lämna sina hem, och många kristna som kidnappats saknas fortfarande. En kristen har dödats på grund av sin tro, och det finns flera rapporter om skadegörelse eller konfiskering av kristnas hem eller företag.
Så utsätts olika grupper
Kristna som konverterar från islam möter den intensivaste förföljelsen. Inflytandet av konservativ islam ökar i hela landet, även om den traditionellt varit vanligare i landets södra och centrala delar.
Privatlivet
14,1
MAX = 16,7
Familjelivet
14,6
MAX = 16,7
Sociala nätverk
14,0
MAX = 16,7
Livet som medborgare
14,8
MAX = 16,7
Kyrkolivet
13,9
MAX = 16,7
Förekomst av våld
4,6
MAX = 16,7
76
MAX = 100
Ladda ner våra utförliga rapporter om situationen för kristna i Irak. Där kan du läsa mer om orsakerna till förföljelsen, framtidsutsikterna för kyrkan och hur förföljelsen i landet konkret tar sig uttryck i de sex områdena som mäts av World Watch List. Rapporterna uppdateras årligen i samband med World Watch List-releasen och de är på engelska.
Irak
den 28 mars 2023
Trots krig och förföljelse har kyrkan alltid varit en plats för frid, mitt i kaos, för de kristna i Iraks huvudstad Bagdad. En av kyrkans ideella ledare är 32-årige Fadi. Han berättar här om uppväxten och de kristnas situation i den krigsdrabbade staden.
Irak
den 24 november 2022
Mimi, tolv år, och hennes familj har valt att stanna i Irak, trots att de motarbetas av omgivningen. Irakiska kristna utsätts ofta för tvångsförflyttningar, en målmedveten form av religiös förföljelse i syfte att tömma ett land på kristna och beröva barn deras framtid. För Mimis familj blev valet att stanna möjligt tack vare Open Doors understödjare.
Irak
den 21 november 2022
När IS intog Karamles 2014 valde de flesta invånarna att fly till Erbil, huvudstad i det kurdiska området i Irak. En tredjedel av dem har nu återvänt - här delar några av dem sin berättelse.