28 Centralafrikanska republiken

 • Ledare: President Faustin-Archange Touadéra
 • Folkmängd: 5,1 miljoner
 • Antal kristna: 3,8 miljoner
 • Religion: Kristendom / Islam / Animism
 • Statsskick: Republik
 • Förföljelsens grundorsak: Islamistiskt förtryck / Organiserad korruption


Rapporter   Artiklar   Böneämnen
 

I Centralafrikanska republiken (CAR) har en mer eller mindre konstant väpnad konflikt pågått sedan 2013, och situationen för landets förföljda kristna har varit allvarlig under hela denna period av krig.

Många av grupperna som är inblandade i den tio år långa konflikten, däribland den ökända ryska Wagner-gruppen, anklagas för brott mot mänskliga rättigheter. De kontrollerar nu merparten av landet. Kristna ledare som öppet vågar fördöma våldet har blivit hotade och deras kyrkobyggnader har bränts och plundrats. En del regeringsfientliga milisgrupper riktar in sig på den kristna gemenskapen. Milisgrupperna kontrollerar en stor del av landets regioner och i dessa områden riskerar kristna att utsättas för bland annat kidnappning, sexuellt våld eller att de dödas. De kristna tvingas även att ta värvning i rebellgruppernas arméer.

Konflikten har resulterat i att tusentals kristna har tvingats fly och numera bor i flyktingläger, de har även förlorat sin försörjning. Förutom instabiliteten och det väpnade våldet i landet riskerar kristna konvertiter med muslimsk bakgrund att utsättas för utfrysning, påtryckningar från sin omgivning och fysisk misshandel från sin familj och det omgivande samhället. Kristna riskerar även att utsättas för diskriminering på arbetsplatsen, tvångsgifte eller förlorar vårdnaden om barnen. Det finns ett verkligt hot mot de kristna över hela landet.

 

Vad har förändrats under rapporteringsperioden?

Livet fortsätter att vara svårt och riskfyllt för kristna i CAR. Den våldsamma konflikten mellan olika fraktioner runtom i landet visar inga tecken på att avta, och kristna samhällen och gemenskaper hamnar ofta i kläm. Många kyrkor har tvingats att stänga på grund av våldsamheterna och kristna hem och företag har attackerats och ödelagts. Både kristna och muslimer har drivits på flykt, befinner sig i flyktingläger och har fått lämna sina arbeten och ägodelar bakom sig. Den pågående krisen blir bara värre för varje år.

Folkomröstningen om landets konstitution som hölls i juli 2023 kunde genomföras utan våldsamheter, men resultatet kan i förlängningen leda till ökad korruption, eftersom det tillåter den sittande presidenten att ställa upp för en tredje period samtidigt som oppositionspartierna tystas. Situationen för kristna förvärras ytterligare på grund av instabiliteten i grannländerna till CAR. Det innebär att kristna som drivs på flykt undan våldsamheterna ofta hamnar i länder som också är farliga för kristna.

 

Så utsätts olika grupper

Våldsam förföljelse av kristna förekommer främst I landets norra och östra regioner, men kristna konvertiter är under hård press överallt i landet.

 

 • Privatlivet
  10,3
  MAX = 16,7

 • Familjelivet
  8,6
  MAX = 16,7

 • Sociala nätverk
  13,9
  MAX = 16,7

 • Livet som medborgare
  9,6
  MAX = 16,7

 • Kyrkolivet
  12,2
  MAX = 16,7

 • Förekomst av våld
  15,6
  MAX = 16,7

 • 70
  MAX = 100

Så tar vi fram WWL


© 2017-2024 Copyright Open Doors Sverige