Religionsfriheten är fortfarande begränsad i Uzbekistan. Även om 96 procent av befolkningen är muslimer så är statsskicket strikt sekulärt och inga religiösa aktiviteter tillåts förutom statskontrollerad verksamhet.
Kristna från alla samfund möter någon form av förtryck på grund av sin tro, med undantag av kristna gästarbetare. Rysk-ortodoxa församlingar löper minst risk för problem då de ofta har anpassat sig till statliga restriktioner. Kyrkor från icke-traditionella inriktningar blir frekvent utsatta för razzior och besökare riskerar att utsättas för hot, böter eller att bli arresterade. Församlingsledare riskerar att bli bötfällda, häktade, förbjudna att lämna landet eller satta i husarrest. Detta i ett försök att sprida rädsla i församlingarna. Pastorer och ledare för oregistrerade församlingar är särskilt utsatta för misshandel och kränkningar.
Den muslimska befolkningen är ofta fientligt inställd mot den som lämnar islam och konverterar till kristendomen. Konvertiter möter hårda påtryckningar, för att få dem att återgå till islam. De riskerar att hamna i husarrest, förlora sin arvsrätt, utsättas för fysisk och psykisk misshandel eller kastas helt enkelt ut från sina hem. I mer konservativa regioner riskerar konvertiter att bli kidnappade och bortgifta med muslimer. Lokala imamer predikar många gånger mot konvertiter, vilket ökar pressen och leder till att många väljer att dölja sin kristna tro.
Vad har förändrats under 2022?
Situationen för kristna i Uzbekistan förblir kvar på höga nivåer av förföljelse. Det fanns en förhoppning om en förbättring för kristna när president Mirziyoyey kom till makten, men ännu har ingen positiv utveckling skett. En viss minskning av våld riktat mot kristna har noterats, men samtidigt har trycket mot kyrkorna ökat.
Så utsätts olika grupper
Kristna med muslimsk bakgrund är mest utsatta för förföljelse. Förutom det förtryck de möter från staten, utsätts de ofta för hårt motstånd från familj, vänner och omgivningen. Förtrycket är värre på landsbygden, och framför allt i landets östra delar.
Privatlivet
14,9
MAX = 16,7
Familjelivet
12,7
MAX = 16,7
Sociala nätverk
13,9
MAX = 16,7
Livet som medborgare
12,7
MAX = 16,7
Kyrkolivet
15,6
MAX = 16,7
Förekomst av våld
1,5
MAX = 16,7
71
MAX = 100
”Efter att jag blivit kristen ville min bror inte ha något med mig att göra… Han blev väldigt arg så fort han såg mig och sa att jag skulle gå och att han inte ville se mig mer. Under 20 år hade vi inte någon kontakt med varandra.”
Aziz (fingerat namn), en kristen konvertit efter att han träffat sin bror igen, för första gången på 20 år.
Ladda ner våra utförliga rapporter om situationen för kristna i Uzbekistan. Där kan du läsa mer om orsakerna till förföljelsen, framtidsutsikterna för kyrkan och hur förföljelsen i landet konkret tar sig uttryck i de sex områdena som mäts av World Watch List. Rapporterna uppdateras årligen i samband med World Watch List-releasen och de är på engelska.
Uzbekistan
den 10 maj 2022
Pressen ökar på människor i Uzbekistan från olika trosinriktningar, däribland kristna, efter beskedet tidigare i år att även icke-muslimska grupper ska installera övervakningskameror. Samma krav har funnits på muslimska församlingar sedan 2018. Det rapporterar nyhetsbyrån Forum 18.
Uzbekistan
den 29 november 2021
Polis i Uzbekistan gjorde under förra veckan flera razzior mot skolor och husförsamlingsmedlemmar, för att leta efter material med religiöst innehåll. Det uppger en lokal källa.
Uzbekistan
den 25 november 2021
En missionärsfamilj har blivit utvisad från Uzbekistan. Det uppger en lokal källa i landet, som menar att situationen påminner om 1990-talet då alla missionärer utvisades från landet.