I Colombia, som till stor del är ett kristet land, är förföljelsen oftast lokal, och våldsam. Det förekommer att kristna ledare hotas, trakasseras och mördas av gerillagrupper eller andra kriminella nätverk, framför allt på landsbygden.
I de flesta fall dödas eller hotas kristna ledare som ett svar på deras avståndstagande från korruption och våld, för att de försvarar mänskliga rättigheter. Många gånger arbetar de bland ungdomar, och strävar efter att skapa fred och rättvisa, något som direkt strider mot de aktiviteter som kriminella gäng ägnar sig åt. Kristna ses därför som ett hot vid nyrekrytering till rebellgrupper, och de försvårar handeln med droger som ofta finansierar dessa grupper.
Även bland ursprungsbefolkningen finns ett stort motstånd mot kristna, speciellt mot kristna missionärer och kristna konvertiter från den egna gruppen. Dessa kristna riskerar att frihetsberövas, misshandlas eller få sina tillhörigheter beslagtagna.
Dessutom verkar samhällsklimatet bli allt mer intolerant mot kristna. Det finns en betoning på sekularisering, istället för att skapa ett pluralistiskt samhälle där många röster värdesätts, även de kristna. Kristna kan felaktigt uppfattas som diskriminerande fanatiker och motståndet mot traditionella kristna värderingar har stundtals varit våldsamt.
Colombia hamnar på plats 30 i årets World Watch List, jämfört med plats 41 i förra årets lista. Totalt har landet ökat med 5 poängenheter sedan förra året. Den främsta orsaken till den ökande förföljelsen i landet är ökat våld från rebellgrupper, däribland FARC-gerillan som har återgått till gerillaverksamhet. Även den förföljelse som kristna konvertiter från ursprungsbefolkningen möter har ökat. Covid-19 pandemin har drabbat grupper som redan tidigare varit svårt utsatta för kriminella gäng, speciellt i de delar av landet där gängen har stort inflytande.
Så utsätts olika grupper
De kristna som löper störst risk är de som bor i områden som kontrolleras av rebellgrupper eller drogkarteller. Kristna som aktivt evangeliserar ses som ett hot mot narkotikahandeln och kriminella gäng som vill vidmakthålla sin ställning i området. Dessa grupper riktar därför in sig mot kyrkoledare, präster och pastorer, och utsätter dem och deras församlingar för våld.
Även kristna från ursprungsbefolkningen som konverterat från lokala religioner och religiösa traditioner möter förföljelse. Ofta bor dessa kristna grupper i semi-autonoma regioner där de lokala myndigheterna har stort inflytande. Att följa Jesus ses som ett svek mot den lokala kulturen och arvet, och därför riskerar kristna att bli utstötta från sina byar eller bli föremål för svår förföljelse.
”En dag fick jag ett brev från ett av dessa [kriminella] gäng där de sa att om jag inte samarbetade för deras ’sak’ så kommer jag inte att kunna vara kvar här i staden. De hävdade också att ungdomar måste vara en del av deras grupp.”
- Pastor ”Alberto”, Colombia
Privatlivet
11,4
MAX = 16,7
Familjelivet
8,8
MAX = 16,7
Sociala nätverk
12,4
MAX = 16,7
Livet som medborgare
11,0
MAX = 16,7
Kyrkolivet
9,7
MAX = 16,7
Förekomst av våld
13,9
MAX = 16,7
67
MAX = 100
Ladda ner vår fördjupade landsinformation. Rapporten tas fram av Open Doors International och uppdateras årligen i samband med releasen av World Watch List. Här kan du läsa mer om landet, orsakerna till förföljelsen och framtidsutsikterna för kyrkan.
LADDA NER RAPPORTEN
Dokumentet är på engelska.
Tolvåriga Daniela i Colombia lekte på gatan nära sitt hus när livet på ett brutalt sätt förändrades för all framtid. Två gevärsskott tog hennes pappas liv i familjens hem. Ett droggäng hade tröttnat på att Danielas pappa Plinio, som var pastor, berättade om Jesu kärlek i området och bestämt sig för att sätta stopp för honom
I Colombia fortsätter beväpnade grupper kämpa för att ta kontroll över olika delar av landet. När kristna stoppar unga människor från att gå med i gängen, eller leder gängmedlemmar till Jesus istället, blir de själva måltavlor. En av dem är pastorn Alberto.