Kristna, framför allt de som lever på den colombianska landsbygden, utsätts för förföljelse från framför allt två olika håll: Dels från lokala gerillagrupper, dels från den inhemska befolkningen som förtrycker konvertiter från den egna gruppen.
Beväpnade gerillagrupper kontrollerar och strider om stora landytor i Colombia. Förföljelsen från dessa grupper har intensifierats under året efter presidentvalet. Gerillan ser kyrkan som ett hot då församlingsledare och omvända gerillamedlemmar ofta fördömer det våld och den korruption som följer i gerillans spår. Detta leder till att kyrkoledare hotas, trakasseras och även dödas för sin tro. Gängledare riktar även in sig på kristna barn och ungdomar genom att rekrytera eller kidnappa dem för att tvinga dem bli medlemmar i gerillan. Genom dessa metoder försöker man tvinga kyrkan till underkastelse. De ungdomar som tvingas in i gerillaverksamheten utsätts för övervakning, utpressning, människohandel, misshandel och till och med mord. Flickor riskerar att hamna i sexuell trafficking. Om de vägrar blir de utsatta för regelrätta dödshot.
I många inhemska områden råder starkt motstånd mot kristna konvertiter. Personer från ursprungsbefolkningen som lämnar sin traditionella livsåskådning kan utsättas för våld eller bli arresterade, nekas grundläggande rättigheter eller bli bortdrivna från sin hembygd.
Social intolerans mot kristna yttringar i samhället har ökat från olika ideologiska grupper, vilket leder till självcensur när kristna delar sina åsikter vad gäller frågor såsom familj, äktenskap och religionsfrihet.
Vad har förändrats under 2022?
Colombia har ökat åtta placeringar på World Watch List 2023, jämfört med förra året. Ökningen beror framför allt på ökat våld mot kristna, däribland flera incidenter där kristna dödats för sin tro. Förtrycket från kriminella gäng har ökat mot kristna. Generellt ökar även intoleransen mot kristna i det colombianska samhället i stort.
Så utsätts olika grupper
Kristna församlingsledare, speciellt de som lever i områden som kontrolleras av kriminella grupper, är särskilt utsatta för förföljelse. Även nykristna med inhemsk bakgrund är utsatta för förföljelse.
Privatlivet
11,8
MAX = 16,7
Familjelivet
8,9
MAX = 16,7
Sociala nätverk
13,1
MAX = 16,7
Livet som medborgare
11,3
MAX = 16,7
Kyrkolivet
10,4
MAX = 16,7
Förekomst av våld
15,4
MAX = 16,7
71
MAX = 100
” Till dem som förföljs skulle jag vilja säga att de inte ska lämna sin tro. Om de fortfarande är kvar i sin situation så är det för att Gud har ett syfte för dem även om det inte är uppenbart”.
Valentina, 15, flyttade från sin familj till ett skyddat boende för barn, eftersom familjen var utsatt för hot.
Ladda ner våra utförliga rapporter om situationen för kristna i Colombia. Där kan du läsa mer om orsakerna till förföljelsen, framtidsutsikterna för kyrkan och hur förföljelsen i landet konkret tar sig uttryck i de sex områdena som mäts av World Watch List. Rapporterna uppdateras årligen i samband med World Watch List-releasen och de är på engelska.
Colombia
den 1 december 2022
Julen är en högtid för många, men för 15-åriga Valentina betyder den något alldeles särskilt. Hon lever 15 timmar bort från sin familj, för att skyddas från förföljelse, och kan bara träffa sina föräldrar och syskon en gång per år, vid jul.
Colombia
den 1 december 2020
Tolvåriga Daniela i Colombia lekte på gatan nära sitt hus när livet på ett brutalt sätt förändrades för all framtid. Två gevärsskott tog hennes pappas liv i familjens hem. Ett droggäng hade tröttnat på att Danielas pappa Plinio, som var pastor, berättade om Jesu kärlek i området och bestämt sig för att sätta stopp för honom
Colombia
den 27 oktober 2020
I Colombia fortsätter beväpnade grupper kämpa för att ta kontroll över olika delar av landet. När kristna stoppar unga människor från att gå med i gängen, eller leder gängmedlemmar till Jesus istället, blir de själva måltavlor. En av dem är pastorn Alberto.