Majoriteten av Algeriets kristna har konverterat från islam. De löper störst risk att förföljas, inte bara av familj och släkt, utan även av en vidare krets i samhället och däribland lokala etniska ledare.
Förföljelsen kan ta sig uttryck i trakasserier, misshandel, hot och inlåsning, liksom press att följa muslimska sedvänjor. Påtryckningar kommer även från myndighetsrepresentanter, som har påverkats av radikal islamistisk undervisning. De använder sitt inflytande till att begränsa konvertiternas frihet, bland annat genom att hindra dem från att uttrycka tron offentligt.
Hotbilden är extra allvarlig för dem som lever på landsbygden och områden som är mer religiöst konservativa än andra delar av Algeriet. Dessa områden var på 1990-talet fästen för oppositionella islamister som kämpade mot regeringen.
Lagarna som reglerar icke-muslimsk tro förbjuder allt som kan ”underminera en muslims tro” eller som kan användas i ”syfte att förleda en muslim att konvertera till en annan religion”. Under de senaste tre åren har myndigheterna ägnat sig åt en systematisk kampanj riktad mot protestantiska kyrkor i Algeriet, vilket har lett till att 13 kyrkor har stängts ner helt. Andra kyrkor har beordrats att upphöra med all verksamhet.
Algeriet har klivit ner sju placeringar på årets World Watch List, jämfört med föregående lista. Det beror till stor del på en påtaglig minskning av antalet våldsincidenter riktade mot kristna. Detta innebär emellertid inte att förföljelsen är över. Som exempel kan nämnas att ett stort antal kyrkor stängdes i Algeriet under 2019. Under 2020 stänges inte lika många kyrkor, men de tidigare stängda kyrkorna är fortsatt stängda. Dessa kyrkor är inte medräknade i årets rapport, men fortsätter förstås att påverka situationen för Algeriets kristna.
Så utsätts olika grupper
De flesta kristna bor i Kabylien i norra Algeriet. Kabylerna är ett berberfolk och talar sitt eget språk, i motsats till övriga algerier med arabisk bakgrund. Kabylerna har haft en relativt självständig ställning i landet under lång tid, men har samtidigt varit förbisedda och tidvis diskriminerade av regeringen. Detta skapade en miljö där kristendomen kunde utvecklas. Förtrycket från både regeringen och samhället mot de kristna är dock fortsatt starkt.
I de arabiska delarna av landet, speciellt i söder, kan livet vara påfrestande för kristna och det finns bara ett fåtal kyrkor. Våldsamma islamistgrupper har inget stort stöd hos allmänheten, men islam har ett fast grepp om landet genom den växande salafiströrelsen.
”Vi ser tecken på en ny väckelse. Muslimerna kommer till oss. De är trötta och en del säger rakt på sak: ´Vi vill lära känna Kristus´.”
- ”Muslih”, kristen i Algeriet
Be att de stängda kyrkorna ska öppnas igen och att lagen från 2006 som reglerar religionsutövning ska dras tillbaka.
Be att kristna konvertiter, som betalar ett högt pris för att följa Kristus, ska hitta en kristen gemenskap som kan vara till stöd och uppbyggelse.
Be för goda relationer mellan kristna och inflytelserika lokala ledare, så att kristendomen blir mer respekterad i samhället.
Privatlivet
13,9
MAX = 16,7
Familjelivet
13,9
MAX = 16,7
Sociala nätverk
11,5
MAX = 16,7
Livet som medborgare
13,1
MAX = 16,7
Kyrkolivet
13,4
MAX = 16,7
Förekomst av våld
3,9
MAX = 16,7
70
MAX = 100
Ladda ner vår fördjupade landsinformation. Rapporten tas fram av Open Doors International och uppdateras årligen i samband med releasen av World Watch List. Här kan du läsa mer om landet, orsakerna till förföljelsen och framtidsutsikterna för kyrkan.
LADDA NER RAPPORTEN
Dokumentet är på engelska.
En 43-årig fyrabarnspappa i Algeriet dömdes nyligen till fem års fängelse för hädelse, enligt uppgifter från den kristna organisationen Middle East Concern. Enligt domstolen har mannen förolämpat islams profet.
När USA:s kommission för internationell religionsfrihet (USCIRF) släppte sin årliga rapport hamnade det nordafrikanska landet Algeriet för första gången på kommissionens bevakningslista ”Special watch list”.
I mitten av oktober stängde myndigheterna en av de största frikyrkorna i landet. Därmed har 15 kyrkor tvingats att stänga sedan januari 2018.
När Ibrahim blev kristen berättade han det först inte för någon. Han var rädd för vad som skulle hända om hans konvertering blev känd på grund av att nästan alla är muslimer i Algeriet där han bor.
– Jag avslöjade inget för min fru eller våra barn eftersom jag var väldigt rädd att man skulle ta dem ifrån mig, säger han.