Kristna konvertiter från en buddhistisk eller muslimsk bakgrund, samt kristna med en etnisk stambakgrund, möter förföljelse från sina familjer, och blir avskärmade från samhället, eftersom de anses ha förrått det trossystem de växte upp med.
Samhällen som har som mål att enbart vara buddhistiska gör livet för kristna familjer mycket svårt, genom att inte låta dem använda allmänna resurser som till exempel vatten.
Icke-traditionella församlingar möter motstånd, särskilt de som finns på landsbygden eller församlingar som är kända för att evangelisera. Militärkuppen 2021 stöds av radikala munkar, och kristna i landet är oroliga att kuppen ska återinföra militärstyre i landet, något som tidigare har varit ett brutalt styre för de kristna.
År 2021 har varit ett omtumlande år för Myanmar och de kristna församlingarna i landet. Efter militärkuppen i februari förra året har striderna fortsatt i flera av de delstater där en majoritet är kristna, bland annat delstaterna Kachinstaten, Karenstaten och i norra Shan. Kyrkor har förstörts och kristna har dödats i delstaten Chin, där kyrkor och pastorer blivit måltavlor. Fler kristna än någonsin tidigare har drivis på flykt och bor i läger för internflyktingar, där de ofta nekas både nödhjälp och sjukvård på grund av sin kristna tro.
Flera kristna har engagerat sig i Civil Disobedience Movement (CDM). Parallellt med att detta fredliga motstånd växt fram har antalet konflikter ökat runt om i landet, och några kristna är involverade i detta.
Så utsätts olika grupper
Stridigheterna har blossat upp igen efter militärkuppen, och utsatt alla kristna för fara. Kristna konvertiter med buddhistisk bakgrund riskerar att möta starkt motstånd från både närsamhället och staten. Kristna tillhör ofta etniska grupper som är måltavlor för militärjuntan som styr Myanmar.
Privatlivet
12,4
MAX = 16,7
Familjelivet
11,5
MAX = 16,7
Sociala nätverk
13,8
MAX = 16,7
Livet som medborgare
13,4
MAX = 16,7
Kyrkolivet
13,1
MAX = 16,7
Förekomst av våld
14,8
MAX = 16,7
79
MAX = 100
"Varje dag hör jag skott och granater. Ljudet kommer från en busshållplats nära mitt hus. På natten tänder man inte ljuset efter klockan 20.00 på kvällen. Och ingen gör något ljud. Ibland hör jag skott på kvällen och runt midnatt. Vi stannar också inne på dagen. Vi kan inte gå ut förutom för att handla livsmedel. Jag bor mitt i Rangoon. Snälla, be för min och min familjs säkerhet."
Min Naing (fingerat namn), en kristen från Rangoon, den största staden i Myanmar
Ladda ner våra utförliga rapporter om situationen för kristna i Myanmar. Där kan du läsa mer om orsakerna till förföljelsen, framtidsutsikterna för kyrkan och hur förföljelsen i landet konkret tar sig uttryck i de sex områdena som mäts av World Watch List. Rapporterna uppdateras årligen i samband med World Watch List-releasen och de är på engelska.
Myanmar
den 14 juni 2022
De pågående striderna i Myanmar, som tvingat hundra tusentals människor på flykt, slår extra hårt mot kristna. Det konstaterar en analytiker från Open Doors forskningsenhet World Watch Research.
Myanmar
den 27 april 2022
Enligt lokala nyhetskällor har 47 kyrkor och 15 andra församlingsägda byggnader förstörts under perioden februari 2021- januari 2022. Situationen har varit mycket osäker i landet sedan militärkuppen inleddes den 1 februari förra året.
Myanmar
den 1 juli 2021
Tillsammans med 25 andra organisationer som arbetar för religionsfrihet, fördömer Open Doors militärkuppen i Myanmar och uttrycker djup oro över förtrycket mot landets religiösa minoriteter.