Kristendomen är visserligen majoritetsreligion i Etiopien, men verkligheten är mer komplicerad än så. Kristna är extra utsatta i vissa områden, och konvertiter med muslimsk bakgrund riskerar att förlora allt på grund av sin tro.
Kristna konvertiter med muslimsk bakgrund, speciellt i landets östra och sydöstra delar, riskerar att möta förföljelse från sin omgivning. Det förekommer att kristna kvinnor våldtas och utsätts för tvångsäktenskap, tvingas till skilsmässa och får inte längre träffa sina barn. I vissa områden har islamistiska extremistgrupper utnyttjat det instabila säkerhetsläget, där våld generellt är vanligt förekommande, och attackerat kyrkor. Kristna konvertiter med muslimsk bakgrund riskerar dödshot och många tvingas ofta fly från sina hem.
Även kristna som lämnar den Etiopiska ortodoxa kyrkan för att gå med i en protestantisk eller en icke-traditionell församling utsätts för förföljelse, bland annat förekommer det att kristna som går till andra grupper blir uteslutna ur sina familjer. Regeringen tros också påverka större församlingar och samfund när nya kyrkoledare ska utses.
Stamsamhällen är vanliga i vissa delar av landet, och kristna i dessa områden förväntas delta i konflikter mellan stammar. De som vägrar riskerar att utsättas för våldsamma motreaktioner från sin omgivning.
Vad har förändrats under 2022?
Förtrycket som kristna utsätts för är fortsatt svårt, framför allt när det gäller förtryck mot församlingslivet eller från samhället. Under rapporteringsperioden för World Watch List 2023 attackerades, förstördes och plundrades 20 kyrkobyggnader.
Det politiska våldet har lett till ett fullskaligt inbördeskrig, som försatt hela landet i ett osäkert läge. Ett fredsavtal slöts i november 2022 och många kristna i Etiopien ber att det ska innebära ett slut på krisen i landet. Förföljelsen är komplex när det råder krig, och det är inte alltid tydligt om förföljelse beror på någons tro, etnicitet eller andra faktorer.
Så utsätts olika grupper
Främst är det kristna med muslimsk bakgrund, eller kristna som lämnat Etiopiska ortodoxa kyrkan till förmån för ett annat samfund som möter förföljelse och diskriminering.
Privatlivet
9,9
MAX = 16,7
Familjelivet
10,3
MAX = 16,7
Sociala nätverk
13,1
MAX = 16,7
Livet som medborgare
10,4
MAX = 16,7
Kyrkolivet
12,1
MAX = 16,7
Förekomst av våld
10,6
MAX = 16,7
66
MAX = 100
"Om du är en evangelikal kristen kommer de att få reda på det. De vägrar att prata med dig eller ens ha någon sorts kontakt med dig. Just nu pratar inte min familj med mig alls."
Ruth, 22 år, blev medlem i en evangelikal församling som tonåring. Hennes familj hittade hennes bibel och slutade försörja henne (juni 2022)
Ladda ner våra utförliga rapporter om situationen för kristna i Etiopien. Där kan du läsa mer om orsakerna till förföljelsen, framtidsutsikterna för kyrkan och hur förföljelsen i landet konkret tar sig uttryck i de sex områdena som mäts av World Watch List. Rapporterna uppdateras årligen i samband med World Watch List-releasen och de är på engelska.