I Kamerun innebär det en risk att konvertera från islam till kristendom. Konvertiter får inte visa eller dela sin tro med andra. De riskeras att mötas av fientlighet från familjen och det omgivande samhället.
Det innebär även en stor risk att äga en bibel. Militanta islamister har stort inflytande, särskilt i de norra delarna av landet, vilket gör att många kyrkor har svårt att bedriva verksamhet. Deras aktiviteter försvåras dessutom av olika säkerhetsregler.
Det pågående inbördeskriget i Kamerun, ett krig som har pågått sedan 2017, har skapat en situation där församlingsledare som tar ställning mot våldet blir måltavla för separatistgrupper och även för regeringen. Vissa ledare i rebellgrupperna pressar kyrkorna på pengar i utbyte mot säkerhetsskydd. Kamerun är officiellt ett sekulärt land men består i huvudsak av muslimska områden med en växande islamistisk extremism. Den bristande ledningen i landet gör kristna grupper ännu mer sårbara och utsatta.
Vad har förändrats under 2022?
Den islamistiska terrorgruppen Boko Haram fortsätter att vara ett allvarligt hot mot landet och den kristna befolkningen och riktar in sig på kristna i norra Kamerun. Inbördeskriget i de västra delarna i landet påverkar också kristna genom att rebellgrupper tvingar kristna att betala för beskydd och hotar dem som kritiserar gruppens illdåd. Regeringen fortsätter också att pressa kristna och det innebär en säkerhetsrisk för kristna ledare att kritisera bristen på mänskliga rättigheter eller korruptionen i landet.
Så utsätts olika grupper
Kristna som konverterar från islam är särskilt utsatta för förföljelse, liksom kristna som lever i områden där Boko Haram är aktiva (i norr) och där inbördeskriget pågår (i nordväst och sydväst).
Privatlivet
8,8
MAX = 16,7
Familjelivet
7,6
MAX = 16,7
Sociala nätverk
12,6
MAX = 16,7
Livet som medborgare
7,2
MAX = 16,7
Kyrkolivet
13,1
MAX = 16,7
Förekomst av våld
15,9
MAX = 16,7
65
MAX = 100
”Vi har stoppat gudstjänsterna eftersom terrorister från Boko Haram gör livet omöjligt. Om de kommer så dödar de gudstjänstdeltagare. Vi har beslutat att ha gudstjänsterna på andra ställen. Vi vädjar om förbön. Vi vill kunna be i vår egen kyrka. Be också för människor som flyr från den här regionen.”
En församlingspastor i Kamerun (maj 2022)
Ladda ner våra utförliga rapporter om situationen för kristna i Kamerun. Där kan du läsa mer om orsakerna till förföljelsen, framtidsutsikterna för kyrkan och hur förföljelsen i landet konkret tar sig uttryck i de sex områdena som mäts av World Watch List. Rapporterna uppdateras årligen i samband med World Watch List-releasen och de är på engelska.