Den förödande attacken av det kristna samhället i Jaranwala i augusti 2023 blev en påminnelse om den fientliga miljö som många kristna i Pakistan befinner sig i.
Över 20 kyrkor attackerades och nästan 100 kristna hem förstördes under attacken i augusti, som var ett svar på anklagelserna om att två kristna skulle ha vanhelgat Koranen. Pakistans ökända hädelselagar används ofta mot minoritetsgrupper, och kristna drabbas oproportionerligt mycket. Nästan en fjärdedel av alla anklagelser om hädelse riktas mot kristna, som enbart utgör 1,8 procent av befolkningen.
Kristna blir måltavlor även på andra sätt, både öppet och mer subtilt. Antalet kristna flickor, eller kvinnor från andra minoritetsreligioner, som förs bort, misshandlas och tvångskonverteras till islam, (ofta med stöd från lägre domstolar) ökar. Kristna från alla kyrkor och samfund är utsatta för institutionaliserad diskriminering. Yrken med låg status, som avloppsrensare, eller det farliga arbetet vid tegelugn, har myndigheterna reserverat för de kristna. Det är vanligt att kristna kallas för ”chura”, en nedsättande benämning som betyder smutsig.
Församlingar som ägnar sig åt uppsökande verksamhet är särskilt utsatta. Historiska samfund och deras församlingar har relativ frihet att utöva gudstjänst och andra aktiviteter, men de är hårt övervakade och flera församlingar har utsatts för bombattentat.
Vad har förändrats under rapporteringsperioden för 2024?
Attacken mot kristna i Jaranwala i augusti 2023 — där kyrkor och hem ödelades och biblar brändes — har förvärrat situationen för kristna i Pakistan. Samtidigt fortsätter hädelselagarna vara en stress för många kristna — inte bara de som möter falska anklagelser, utan även de som lever i rädsla för att bli lagarnas nästa offer. Senaten i Pakistan antog ett lagförslag för att skärpa hädelselagarna ytterligare, bland annat genom att höja straffet från tre till tio års fängelse för den som hädar någon från Mohammeds familj.
Så utsätts olika grupper
Eftersom de allra flesta kristna bor i Punjabprovinsen inträffar många incidenter av förföljelse, diskriminering och intolerans där. Men även Sindh provinsen, som ligger bredvid Punjab, är ökänd för att vara ett centrum för tvångsarbete, vilket påverkar många kristna. Kristna med muslimsk bakgrund drabbas av förföljelse både från radikala islamska grupper som ser dem som avfällingar samt från familjer, vänner och grannar som ser konvertering som ett förräderi mot familjen och samhället i stort.
Privatlivet
13,2
MAX = 16,7
Familjelivet
13,9
MAX = 16,7
Sociala nätverk
15,0
MAX = 16,7
Livet som medborgare
15,1
MAX = 16,7
Kyrkolivet
13,1
MAX = 16,7
Förekomst av våld
16,7
MAX = 16,7
87
MAX = 100
Ladda ner våra utförliga rapporter om situationen för kristna i Pakistan. Där kan du läsa mer om orsakerna till förföljelsen, framtidsutsikterna för kyrkan och hur förföljelsen i landet konkret tar sig uttryck i de sex områdena som mäts av World Watch List. Rapporterna uppdateras årligen i samband med World Watch List-releasen och de är på engelska.
Pakistan
den 31 oktober 2024
En kristen fyrabarnsmamma i Pakistan har dömts till dödsstraff för hädelse. Kvinnan har suttit fängslad sedan sommaren 2021. Enligt hennes advokat tänker familjen överklaga domen.
Pakistan
den 12 juli 2024
En kristen ung man har dömts till döden, efter att ha anklagats för hädelse i samband med mobbattackerna mot kristna i Pakistan förra året. Domen fördöms av kristna ledare i Pakistan.
Pakistan
den 22 augusti 2023
Ett par dagar efter upploppen i Jaranwala i nordöstra Pakistan var situationen fortfarande spänd. De kristna i staden har tvingats lämna sina hem och fly i rädsla för sina liv. Trots det fortsätter vandaliseringen och plundringen av deras hus.