För ungefär tio år sedan tog islamistiska extremistgrupper kontrollen över norra Mali, brände ner kyrkor och tvingade bort den kristna befolkningen. Den kristna gruppen har aldrig återhämtat sig fullt ut och kristna i området lever fortfarande med hot om våldsamma attacker, särskilt om de delar evangeliet.
Mali är ett av Afrikas fattigaste länder, och många kristna förlorade allt när islamistgrupper tog över de norra delarna; sina hem, företag och ägodelar. Kristna är fortfarande en måltavla, och det håller många kvar i fattigdom. Kristna missionärer eller hjälporganisationer kan inte arbeta på ett säkert sätt – det finns en överhängande risk att man blir attackerad eller kidnappad av extremister.
Mali har drabbats av svår politisk instabilitet under de senaste åren. Bristen på ledarskap har stärkt de islamistiska extremistgrupperna och de har kunnat utöka sitt territorium. Detta har ökat risken för kristna att bli utsatta för våld i stora delar av landet. Militanta extremister kidnappar människor, däribland kristna, dödar dem eller utsätter dem för trafficking. Andra utsätts för tvångskonverteringar och påtryckningar att gå med i extremistgrupperna och delta i stridigheter. Det förekommer att kristna föräldrar skickar sina söner till säkrare områden i landet, i ett försök att skydda dem från detta.
Kristna konvertiter med muslimsk bakgrund riskerar förföljelse från både extremister och sin egen familj, som vill få dem att lämna sin nya tro. Det kan röra sig om skilsmässa, att den kristne förlorar vårdnaden om barnen, social isolering eller att man förlorar allt stöd från sin familj.
Vad har förändrats under 2022?
Mali har klättrat flera placeringar på World Watch List 2023, då förtrycket mot de kristna ökat inom flera områden. Myndigheterna betraktar kristendomen som en västerländsk religion och förlöjligar kristna. Islamistgrupper växer och situationen i landet försämras snabbt. Mali har nyligen haft två statskupper, som lett till att islamister kunnat utöka sin makt, och kristna blir måltavlor.
Myndigheterna fungerar i större städer, medan områdena utanför städerna är i händerna på jihadister, direkt eller indirekt. Många ungdomar lockas att gå med i dessa grupper.
Så utsätts olika grupper
Kristna konvertiter med muslimsk bakgrund är mest sårbara för förföljelse i Mali. Även kristna som lever i landets norra delar, samt andra områden där islamistiska extremister är aktiva, riskerar allvarlig och våldsam förföljelse.
Privatlivet
11,1
MAX = 16,7
Familjelivet
10,1
MAX = 16,7
Sociala nätverk
14,7
MAX = 16,7
Livet som medborgare
10,3
MAX = 16,7
Kyrkolivet
15,1
MAX = 16,7
Förekomst av våld
15,0
MAX = 16,7
76
MAX = 100
"Mer än en gång skickade min familj jihadister till mitt hus för att döda [eller åtminstone skrämma] oss. Deras planer fungerade aldrig, men en dag blev min man skjuten när han var på tjänsteresa. Han dödades för sin tro och för att han hade gift sig med en icke-muslim. Hans kollegor berättade de fruktansvärda nyheterna för mig. Jag har [fortfarande] ingen aning om vad som hände med hans kropp."
Naomi (fingerat namn), citat från World Watch List 2022
Ladda ner våra utförliga rapporter om situationen för kristna i Mali. Där kan du läsa mer om orsakerna till förföljelsen, framtidsutsikterna för kyrkan och hur förföljelsen i landet konkret tar sig uttryck i de sex områdena som mäts av World Watch List. Rapporterna uppdateras årligen i samband med World Watch List-releasen och de är på engelska.
Mali
den 6 december 2022
En katolsk präst i Mali är försvunnen sedan den 20 november. Polisen har sedan dess gripit två personer. Prästen, som ursprungligen är från Tyskland, hade bott i Mali i cirka 30 år.
Mali
den 11 oktober 2021
Den katolska nunnan Gloria Cecilia Narváez, som har varit kidnappad av islamister i Mali, har frisläppts. Det meddelade myndigheterna i Mali nyligen. Narváez hade varit kidnappad sedan 2017.