Förföljelsen av kristna är fortsatt stor i Sudan och det finns en farhåga att läget kan komma att förvärras under de oroligheter som råder.
Efter avsättningen av landets dåvarande president Omar al-Bashir i april 2019 införde övergångsregeringen lovande juridiska förändringar, för att garantera mänskliga rättigheter för alla sudaneser oavsett etnicitet, kön eller religionstillhörighet. I januari 2022 ledde dock massprotester till att Abdallah Hamdok avgick. Många befarar nu att Sudan kommer att återgå till det auktoritära styre som präglade tiden under den förre presidenten. Detta skulle kunna omintetgöra övergångsregeringens arbete för att få en större religionsfrihet i landet. Bland annat finns en oro för att dödsstraffet för att lämna islam, som har avskaffats, kan komma att återinföras.
Samhällets attityder mot kristna har dock inte förändrats. Detta gäller särskilt i områden utanför huvudstaden Khartoum. Kristna är fortsatt hårt drabbade av förföljelse både från sina familjer och den närmaste omgivningen, extra hårt utsatta är konvertiter med muslimsk bakgrund. De som konverterar riskerar att utsättas för sexuella trakasserier och våld i hemmet. Myndigheterna kan inte garantera skydd för kristna och andra religiösa minoriteter. Sedan militärkuppen har fyra kyrkor tvingats stänga och mark som konfiskerats från kristna har ännu inte återlämnats till sina ägare. Att få tillstånd att bygga nya kyrkor är mycket svårt.
Vad har förändrats under 2022?
I oktober 2021 genomfördes en militärkupp. Detta åtföljdes av massprotester i hela landet, särskilt i huvudstaden där demonstranterna krävde ett slut på militärstyret. Många tror nu att Sudan kommer att återgå till ett mer auktoritärt styre, som under Omar al-Bashir tid. I augusti 2022 tillsattes en civil polisstyrka som påminner om den tidigare upplösta moralpolisen.
Generellt har förföljelsen av kristna ökat under rapporteringsperioden för World Watch List 2023, både gällande våldsdåd samt påtryckningar på livet alla områden.
Så utsätts olika grupper
Kristna konvertiter med muslimsk bakgrund möter den svåraste förföljelsen i landet. Att lämna islam var tidigare belagt med dödsstraff. Trots att dödsstraffet har upphört finns det farhågor om att det kan komma att återinföras.
På landsbygden och i mindre städer är förföljelsen mot kristna mer intensiv än i huvudstaden Khartoum. Även i delstaten Darfur, i Nubabergen samt i området kring Blå Nilen i sydöstra Sudan, där det pågår en väpnad konflikt, är våldet mot kristna extra allvarligt.
Privatlivet
14,1
MAX = 16,7
Familjelivet
14,2
MAX = 16,7
Sociala nätverk
14,9
MAX = 16,7
Livet som medborgare
14,9
MAX = 16,7
Kyrkolivet
15,5
MAX = 16,7
Förekomst av våld
9,4
MAX = 16,7
83
MAX = 100
Ladda ner våra utförliga rapporter om situationen för kristna i Sudan. Där kan du läsa mer om orsakerna till förföljelsen, framtidsutsikterna för kyrkan och hur förföljelsen i landet konkret tar sig uttryck i de sex områdena som mäts av World Watch List. Rapporterna uppdateras årligen i samband med World Watch List-releasen och de är på engelska.
Sudan
den 19 september 2022
Åtalet mot de fyra män som anklagas för att ha avfallit från sin tro har lagts ner. Domaren uppger att anklagelserna sannolikt skulle avfärdas, eftersom avfall inte längre är ett brott. Baptistkyrkan som männen tillhör förblir dock stängd på grund av hot.
Sudan
den 22 juli 2022
Pressen på de kristna i Sudan ökar, i och med att islamister får allt större inflytande över landet sedan förra årets statskupp. Bland annat har en pastor och en evangelist nyligen åtalats och ett kristet par har ställts inför rätta misstänkt för äktenskapsbrott.
Sudan
den 9 maj 2022
En församlingsledare som attackerades mitt under en gudstjänst i delstaten Gezira i östra Sudan har nu dömts till en månads fängelse. Pastorn och mannen som attackerade honom åtalades för störande av ordningen. Det rapporterar CSW.