Sedan statskuppen 2019, då Omar al-Bashir som styrt landet i 30 år avsattes, har situationen för sudanesiska kristna förbättrats något i bemärkelsen att staten har ändrat uppfattning om kristna som fiender och västerländska agenter.
Ändå finns problem i det sudanesiska systemet som drabbar kristna. För det första så har samhällets attityd gentemot kristna inte förändrats, särskilt inte utanför huvudstaden Khartoum. Detta trots att myndigheter har ändrat sin policy till det bättre gällande kristna. Utanför huvudstaden är islam majoritetskulturen i samhället och misstänksamheten är stor mot dem som har en annan tro. För det andra så har myndigheterna inte lagstadgat om ordentligt skydd för kristna och andra religiösa minoriteter. Markområden och kyrkobyggnader som tidigare konfiskerats har ännu inte återlämnats till sina kristna ägare, trots ändrat regelverk. Att få tillstånd att bygga nya kyrkor är fortfarande extremt svårt. Dessutom finns även militärer på hög nivå som inte har ändrat sin uppfattning om kristna.
Många observatörer oroar sig över pågående etniskt våld i provinsen Darfur och övergångsregeringens förmåga att skydda minoriteter ifrågasätts. Framstegen som har skett under det nya styret är värt att uppmärksammas, men ändå kvarstår att se hur mycket av förändringarna som kommer att bli verklighet.
Så utsätts olika grupper
Kristna utanför Khartoum är fortfarande de mest utsatta, men i hela det sudanesiska samhället finns ett fortsatt motstånd till offentliga uttryck för kristendom. Trots framsteg på statlig nivå kan det vara svårt att genomföra det på lokal nivå. Kristna som konverterar från islam riskerar även att möta förtryck från sin familj och närmaste omgivning.
Privatlivet
13,4
MAX = 16,7
Familjelivet
13,4
MAX = 16,7
Sociala nätverk
14,3
MAX = 16,7
Livet som medborgare
13,6
MAX = 16,7
Kyrkolivet
15,7
MAX = 16,7
Förekomst av våld
8,5
MAX = 16,7
79
MAX = 100
"Jag vet många kyrkor som ansökte [om byggnadstillstånd] för över fem år sedan och andra för två år sedan, i början av det nya styret och hoppades på att bli behandlade lika [som muslimer]. … Religionsministern talade i TV och på andra möten och sa att kristna skulle få bygga nya kyrkor; men det finns alltid en motsägelse mellan hans ord och verkligheten."
Abdul (fingerat namn), en kristen i Sudan
Ladda ner våra utförliga rapporter om situationen för kristna i Sudan. Där kan du läsa mer om orsakerna till förföljelsen, framtidsutsikterna för kyrkan och hur förföljelsen i landet konkret tar sig uttryck i de sex områdena som mäts av World Watch List. Rapporterna uppdateras årligen i samband med World Watch List-releasen och de är på engelska.
Sudan
den 9 maj 2022
En församlingsledare som attackerades mitt under en gudstjänst i delstaten Gezira i östra Sudan har nu dömts till en månads fängelse. Pastorn och mannen som attackerade honom åtalades för störande av ordningen. Det rapporterar CSW.
Sudan
den 9 mars 2022
Delar av en evangelisk kyrka utanför Sudans huvudstad Khartoum ska rivas. Det beslutade en domstol i mitten av februari. Beslutet är den senaste händelsen i en långvarig konflikt mellan kyrkan och myndigheterna.
Sudan
den 30 november 2021
Beslutet att återinstallera den tidigare premiärministern Abdalla Hamdok har ökat på missnöjet i Sudan, då många ser hans överenskommelse med militären som ett svek. Hos landets kristna finns en oro kring vad det här kommer innebära för de steg mot ökad religionsfrihet som har tagits i landet.