Kristna som inte kommer från de traditionella kyrkosamfunden möter den svåraste förföljelsen i Eritrea, både från staten och från den eritreanska ortodoxa kyrkan (EOC). EOC är det enda kristna samfundet som är godkänt av staten, och är hårt kontrollerat av makthavarna.
Den statliga säkerhetsmyndigheten övervakar telefonsamtal, granskar aktiviteter och gör återkommande razzior mot kristna, där de beslagtar kristet material och splittrar husförsamlingar. Kristna kan bli arresterade och fängslade utan rättegång. Många kristna hålls inspärrade i inhumana fängelser, ofta utan att deras anhöriga vet var de är eller om de ens lever. I juni 2020 rapporterade FN att inga betydande förändringar har skett, när det gäller brott mot mänskliga rättigheter i Eritrea. Det fanns förhoppningar om att ett fredsavtal med Etiopien skulle förbättra situationen, men än finns det inget som talar för det. Oroligheter vid gränsen mellan Etiopien och Eritrea under det senaste året har hotat stabiliteten och våldet fortsätter att öka i Eritrea.
Så utsätts olika grupper
Kristna som inte tillhör den ortodoxa kyrkan eller som har en muslimsk bakgrund möter starkt motstånd från sina familjer, samhället och staten. De blir ofta nekade grundläggande samhällsservice och annan hjälp. Kristna med muslimsk bakgrund är också en särskilt utsatt grupp.
Till skillnad från många andra länder har Eritrea obligatorisk militärtjänstgöring för kvinnor. Kristna kvinnor i militären är särskilt utsatta för könsbaserat våld och fängslade kristna kvinnor utsätts ofta för våld från fängelsevakterna. På landsbygden i Eritrea är det fortfarande vanligt att flickor rövas bort och tvingas gifta sig. Om en muslim rövar bort en kristen kvinna tvingas hon konvertera. Det finns ingen lag mot hustrumisshandel i Eritrea, vilket bidrar till en otrygg situation för de kvinnliga konvertiterna. De riskerar att utsättas för fysiska övergrepp, bli inlåsta i hemmet, bli angivna till myndigheterna, förlora vårdnaden om sina barn och tvingas skilja sig.
Eftersom de flesta underjordiska kyrkorna leds av män blir församlingen av med sitt ledarskap, när männen arresteras. I de fall då en arresterad man är familjeförsörjare får hans familj svårt att överleva ekonomiskt, barnen får en instabil uppväxt och familjen lever i konstant rädsla.
”När jag satt i fängelse var en av mina viktigaste uppgifter som kristen att evangelisera. Det är förstås förbjudet att göra det öppet, men vi gjorde det på natten när personalen sov. De som sitter fängslade lever med frustration och depression. De älskade vår undervisning och det vi delade med dem. En del av dem försökte till och med skydda oss. Vi fick se många som konverterade. Evangeliet kan inte fängslas!”
- ”Musse”, kristen i Eritrea
Privatlivet
14,6
MAX = 16,7
Familjelivet
14,9
MAX = 16,7
Sociala nätverk
15,9
MAX = 16,7
Livet som medborgare
15,9
MAX = 16,7
Kyrkolivet
15,4
MAX = 16,7
Förekomst av våld
11,1
MAX = 16,7
88
MAX = 100
Ladda ner vår fördjupade landsinformation. Rapporten tas fram av Open Doors International och uppdateras årligen i samband med releasen av World Watch List. Här kan du läsa mer om landet, orsakerna till förföljelsen och framtidsutsikterna för kyrkan.
LADDA NER RAPPORTEN
Dokumentet är på engelska.
Eritrea är ett av de svåraste länderna i världen att leva som kristen i. På World Watch List 2020 hamnade landet på plats nummer sex. I vårt långreportage får du ta del av kristna Pauls tio år i fängelse, Eritreas politiska och religiösa historia samt en pastors syn på när det är okej att inte lyda överheten.
Ett 80-tal kristna har gripits i närheten av Eritreas huvudstad Asmara. Totalt har ett 150-tal kristna gripits sedan slutet på juni.