De kristna i Eritrea är fortsatt utsatta för extrem förföljelse, vilket gör landet till en av de svåraste platserna i världen att följa Jesus på.
Under 20 år har Eritrea bara erkänt tre officiella kristna kyrkor: Den ortodoxa, den katolska och den lutherska. Dessa kyrkor bevakas noggrant. Under åren har regeringens säkerhetsstyrkor gjort hundratals husrannsakningar för att hitta kristna som tillhör andra samfund. Uppskattningsvis hålls tusen kristna fängslade i eritreanska fängelser på obestämd tid, utan åtal. Vissa av ledarna för "icke-officiella" kyrkor har hållits fängslade i över tio år, många gånger under fruktansvärda förhållanden, såsom isolerade i mycket små celler.
Myndigheterna upprätthåller en stigmatisering av kristna och uppmuntrar grannar att rapportera varandra. Kristna med muslimsk bakgrund, eller kristna som lämnar den eritreanska ortodoxa kyrkan för en icke-traditionell kyrka, utsätts för extremt förtryck och förföljelse från sina egna familjer och närsamhällen.
Kristna män, kvinnor och barn så unga som 14 år blir inkallade till militären för att strida i konflikten i Tigray. Det finns ingen tidsgräns för militärtjänsten och Eritrea tillåter inte vapenvägran. Det är vanligt att kristna fångar tvingas göra militärtjänstgöring i stället för att frisläppas.
Den mycket höga nivån av statssanktionerad förföljelse och våld mot kristna tvingar en del att fly landet, men trots allt detta växer kyrkan.
Vad har förändrats under 2022?
Våldet mot kristna har ökat något under rapporteringsperioden för World Watch List 2023. Det finns inte något område i livet där förtrycket av kristna inte är på en extrem nivå. Förtrycket är som högst i kyrkolivet och det offentliga livet - där regeringens politik är den huvudsakliga orsaken till förtrycket.
Eritreas återinträde in i det internationella samfundet efter att FN:s sanktioner lyfts, har inte tillfört någon positiv förändring för de kristna, eller befolkningen i stort. Situationen i Eritrea förblir outhärdlig för många.
Säkerhetsstyrkor har genomfört många räder, där kristna frihetsberövats, där de som släpps enbart frias tillfälligt, eller för att blidka den internationella pressen. Den som släpps från förvaring beordras att avsäga sig sin tro, samt att anmäla sig till den lokala polisen antingen veckovis eller månadsvis. Vägran att göra det kommer att leda till ytterligare förvar.
Så utsätts olika grupper
Kristna över hela Eritrea utsätts konstant för statssanktionerad förföljelse. De som blir kristna och har en muslimsk bakgrund, eller kristna som byter samfund från en ortodox kyrka, möter värst förföljelse, då de förföljs både av myndigheter, närsamhället och sina familjer.
Privatlivet
14,6
MAX = 16,7
Familjelivet
14,9
MAX = 16,7
Sociala nätverk
15,5
MAX = 16,7
Livet som medborgare
15,9
MAX = 16,7
Kyrkolivet
15,7
MAX = 16,7
Förekomst av våld
12,2
MAX = 16,7
89
MAX = 100
Ladda ner våra utförliga rapporter om situationen för kristna i Eritrea. Där kan du läsa mer om orsakerna till förföljelsen, framtidsutsikterna för kyrkan och hur förföljelsen i landet konkret tar sig uttryck i de sex områdena som mäts av World Watch List. Rapporterna uppdateras årligen i samband med World Watch List-releasen och de är på engelska.
Eritrea
den 24 maj 2022
Den 24 maj är det 20 år sedan som de flesta religiösa grupper i Eritrea utanför den eritreansk-ortodoxa kyrkan, katolska kyrkan, den evangelisk-lutherska kyrkan och islam, förbjöds. Sedan dess har kristna gripits, fängslats och torterats.
Eritrea
den 1 juni 2021
Två kristna män greps i Eritreas huvudstad Asmara den 10 maj. Händelsen är inte unik, utan något som ofta drabbar kristna i oregistrerade kyrkor. Samtidigt brottas kristna i de registrerade kyrkorna med att myndigheter blandar sig i deras verksamhet.
Eritrea
den 18 mars 2020
Eritrea är ett av de svåraste länderna i världen att leva som kristen i. På World Watch List 2020 hamnade landet på plats nummer sex. I vårt långreportage får du ta del av kristna Pauls tio år i fängelse, Eritreas politiska och religiösa historia samt en pastors syn på när det är okej att inte lyda överheten.