4 Eritrea

 • Ledare: President Isaias Afwerki
 • Folkmängd: 3,7 miljoner
 • Antal kristna: 1,7 miljoner
 • Religion: Islam / Kristendom
 • Statsskick: Republik / Enhetsstat
 • Förföljelsens grundorsak: Konfessionell protektionism / Diktatorisk paranoia


Rapporter   Artiklar   Böneämnen
 

De kristna i Eritrea är fortsatt utsatta för extrem förföljelse, vilket gör landet till en av de svåraste platserna i världen att följa Jesus på.

Under 20 år har Eritrea bara erkänt tre officiella kristna kyrkor: Den ortodoxa, den katolska och den lutherska. Dessa kyrkor bevakas noggrant. Under åren har regeringens säkerhetsstyrkor gjort hundratals husrannsakningar för att hitta kristna som tillhör andra samfund. Uppskattningsvis hålls tusen kristna fängslade i eritreanska fängelser på obestämd tid, utan åtal. Vissa av ledarna för "icke-officiella" kyrkor har hållits fängslade i över tio år, många gånger under fruktansvärda förhållanden, såsom isolerade i mycket små celler.

Myndigheterna upprätthåller en stigmatisering av kristna och uppmuntrar grannar att rapportera varandra. Kristna med muslimsk bakgrund, eller kristna som lämnar den eritreanska ortodoxa kyrkan för en icke-traditionell kyrka, utsätts för extremt förtryck och förföljelse från sina egna familjer och närsamhällen.

Kristna män, kvinnor och barn så unga som 14 år blir inkallade till militären för att strida i konflikten i Tigray. Det finns ingen tidsgräns för militärtjänsten och Eritrea tillåter inte vapenvägran. Det är vanligt att kristna fångar tvingas göra militärtjänstgöring i stället för att frisläppas.

Den mycket höga nivån av statssanktionerad förföljelse och våld mot kristna tvingar en del att fly landet, men trots allt detta växer kyrkan.

 

Vad har förändrats under 2022?

Våldet mot kristna har ökat något under rapporteringsperioden för World Watch List 2023. Det finns inte något område i livet där förtrycket av kristna inte är på en extrem nivå. Förtrycket är som högst i kyrkolivet och det offentliga livet - där regeringens politik är den huvudsakliga orsaken till förtrycket.

Eritreas återinträde in i det internationella samfundet efter att FN:s sanktioner lyfts, har inte tillfört någon positiv förändring för de kristna, eller befolkningen i stort. Situationen i Eritrea förblir outhärdlig för många.

Säkerhetsstyrkor har genomfört många räder, där kristna frihetsberövats, där de som släpps enbart frias tillfälligt, eller för att blidka den internationella pressen. Den som släpps från förvaring beordras att avsäga sig sin tro, samt att anmäla sig till den lokala polisen antingen veckovis eller månadsvis. Vägran att göra det kommer att leda till ytterligare förvar.

 

Så utsätts olika grupper

Kristna över hela Eritrea utsätts konstant för statssanktionerad förföljelse. De som blir kristna och har en muslimsk bakgrund, eller kristna som byter samfund från en ortodox kyrka, möter värst förföljelse, då de förföljs både av myndigheter, närsamhället och sina familjer.

 

 

 

 • Privatlivet
  14,6
  MAX = 16,7

 • Familjelivet
  14,9
  MAX = 16,7

 • Sociala nätverk
  15,5
  MAX = 16,7

 • Livet som medborgare
  15,9
  MAX = 16,7

 • Kyrkolivet
  15,7
  MAX = 16,7

 • Förekomst av våld
  12,2
  MAX = 16,7

 • 89
  MAX = 100

Så tar vi fram WWL


© 2017-2023 Copyright Open Doors Sverige