Kristna i Kina utsätts för en allt hårdare press när kommunistpartiet skärper restriktionerna och övervakningen, för att försöka begränsa allt som kan hota dess makt.
Övervakningen i Kina är innebär ett mycket starkt förtryck mot kristna och är ett av de mest utvecklade övervakningssystemen i världen. Kristna ledare är speciellt utsatta för förföljelse då de riskerar att fängslas eller bli bortförda. Nya restriktioner för internet och sociala medier gör – tillsammans med andra begränsningarna i religionsfriheten från 2018 – att kristnas frihet minskas ytterligare. Många kyrkor är övervakade eller har stängts, oavsett om de är fristående församlingar eller tillhör den statligt registrerade Tre själv-kyrkan. Det är fortfarande olagligt för personer under 18 år att besöka en kyrka. Den tidigare uppfattningen att kyrkor utgör ett hot enbart om de blir för stora, för politiska eller om de bjuder in utländska gäster är inte längre tillämpad.
Den som konverterar till kristendomen från islam eller tibetansk buddhism och upptäcks av sin familj eller omgivning utsätts i regel för hot eller misshandel i syfte att få personen att återgå till den gamla religionen. Grannar kan rapportera om kristna aktiviteter till myndigheterna eller byledaren, som vidtar åtgärder för att stoppa de kristna.
Vad har förändrats under 2022?
Den ökande övervakningen och allt fler restriktioner har gjort att många husförsamlingar upphört att träffas i större grupper för att i stället delat upp sig i mindre grupper. Det finns grupper som mötts digitalt, men det har blivit svårare sedan myndigheterna blivit mer noggranna att bevaka vad som händer online. Många kristna har arresterats och dömts, ofta anklagade för olaglig affärsverksamhet, bedrägeri, brott mot nationell säkerhet eller för det som diffust kallas ”orosanstiftan”.
Så utsätts olika grupper
Kristna med muslimsk eller buddhistisk bakgrund möter den svåraste förföljelsen i Kina, med motstånd från såväl familj och närsamhälle som från myndigheter. Dessutom är enskilda kristna och kyrkor som helhet utsatta för övervakning.
Privatlivet
12,9
MAX = 16,7
Familjelivet
10,0
MAX = 16,7
Sociala nätverk
12,7
MAX = 16,7
Livet som medborgare
14,5
MAX = 16,7
Kyrkolivet
15,6
MAX = 16,7
Förekomst av våld
11,1
MAX = 16,7
77
MAX = 100
Ladda ner våra utförliga rapporter om situationen för kristna i Kina. Där kan du läsa mer om orsakerna till förföljelsen, framtidsutsikterna för kyrkan och hur förföljelsen i landet konkret tar sig uttryck i de sex områdena som mäts av World Watch List. Rapporterna uppdateras årligen i samband med World Watch List-releasen och de är på engelska.
Kina
den 3 oktober 2023
Ming lever i ett område i Kina där kristna kämpar för att hamna under myndigheternas radar. De lever under ständig press, med stor risk för att bli angivna av sina grannar och arresterade av myndigheterna. Ming vet av egen erfarenhet hur högt priset kan bli. Trots det riskerar han allt för att hjälpa människor att lära sig mer om Jesus.
Kina
den 27 september 2023
På fem år, från 2018 till 2023, har Kina klättrat från plats 43 till plats 16 på World Watch List. Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige, konstaterar att nya regler för all religiös verksamhet, som trädde i kraft 1 februari 2018, ligger bakom ökningen.
Kina
den 27 juni 2023
I slutet av maj lanserades en webbaserad databas över registrerade religiösa ledare i Kina. Detta ökar nu pressen ytterligare på landets kristna ledare. En lokal kontakt uppger till Open Doors att det innebär att ”all verksamhet övervakas” i en registrerad kyrka.