Malaysia den 6 oktober 2021
En lagändring för att stärka shariadomstolarna i Malaysia är under utredning. Det meddelade nyligen landets minister med ansvar för religionsfrågor, Ahmad Marzuk Shaary. Kristna i landet varnar för att religionsfriheten kommer att påverkas negativt av lagändringen.
En moské i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur.
Lagändringen består av fyra nya lagar och sju tillägg. Bland annat ska bötesbeloppen höjas och fängelsestraffen förlängas, för personer som döms enligt lagen. Tillsammans med andra ickemuslimska minoriteter motsätter sig kristna detta. De varnar för att det kommer att inskränka religionsfriheten och ytterligare försvåra levnadsvillkoren för kristna med muslimsk bakgrund.
– Dessa lagändringar kommer att försätta kristna, särskilt de med muslimsk bakgrund, i ett mycket utsatt läge. De är redan rädda för att bli förföljda på grund av nuvarande lagar, och ytterligare förändringar kommer bara förvärra situationen för dem, säger Mia Hapsah, en lokal samarbetspartner till Open Doors.
Hon tar hädelse som exempel, ett brott som i många delstater i landet ger böter eller fängelse på upp till två år.
– Men nu, med RUU35 [namnet på den nya lagen, reds. anm.], föreslås det att den maximala tiden i fängelse ska kunna bli upp till 30 år!
Risk för dödsstraff och amputation
Vid sidan av de strängare straffen har kristna, ickestatliga organisationer och människorättsjurister uttryckt att lagändringen är väldigt lik Hududlagen, vilket är en bestämmelse inom sharialagen som uppmuntrar till straff som amputation av händer och fötter, prygel eller dödsstraff. Även om den nuvarande lagen enbart omfattar böter, fängelse och enklare spöstraff, befarar en del att sharialagarna i framtiden åter kommer att inkludera de hårdare kroppsbestraffningarna.
– Om detta genomförs kommer Malaysia bli som ett land styrt av talibaner. Det finns ingen anledning att införa ytterligare sharialagar, eftersom de nuvarande lagarna är tillräckliga, säger Johan Ariffin Samad, tidigare ledare för Malaysiska institutet för högre utbildningar, till nyhetsportalen Free Malaysia Today.
Kristna kan tvingas gå under jorden
Mia Hapsah konstaterar att en tillämpning av Hududlagen går emot den malaysiska konstitutionen.
– Malaysia var tänkt att bli en sekulär stat, inte en teokratisk stat. Det var tydligt från början att Malaysia inte avser att ge privilegier eller fördelar till någon särskild religion. Men under de senaste tre decennierna har Malaysia börjat efterlikna islamiska stater, där religionen spelar en allt större roll när det gäller politik, lagar och statsskick.
Hon fortsätter:
– Om detta fortsätter finns risken att kristna med muslimsk bakgrund tvingas gå under jorden av rädsla för stränga straff.
Olika tolkningar av konstitutionen
Ett nytt lagförslag handlar bland annat om kontroll över spridande av ickemuslimska religioner. Detta oroar ickemuslimer, eftersom sharialagarna enligt konstitutionen inte ska användas för att fatta juridiska beslut som gäller ickemuslimer. Viceministern i departementet för religionsfrågor menar dock att kontroll över spridning av ickemuslimska religioner bland muslimer ligger i linje med konstitutionen. Men denna tolkning håller inte alla med om.
– Det går alldeles för långt om ytterligare begränsningar för att propagera för ickemuslimska religioner införs. Jag menar att det kommer att påverka den konstitutionella rätten att få bekänna sin tro, säger Darell Leiking, som är lokalpolitiker.
Trots de högljudda protesterna från olika ickestatliga organisationer, advokater och interreligiösa grupper, så erkänner inte regeringen öppet att man genom lagändringen tänker införa Hududlag. Däremot har premiärminister Ismail Sabri bekräftat att planerna på att införa RUU355 fortskrider och kommer att drivas av partiet Barisan National under det kommande året. Planen är att lagen ska införas successivt under en femårsperiod fram till 2025.