Webbplatsen använder cookies. Genom att använda vår hemsida accepterar du vår användning av cookies OK
Pakistan den 13 juli 2022
Efter tre år i fängelse har en kristen man i Pakistan anklagad för hädelse släppts mot borgen. Mannen, som lider av psykisk sjukdom, greps efter ett bråk mellan hans familj och deras muslimska grannar.
En gata i en mindre stad i Pakistan.
Stephen Masih arresterades av polisen den 11 mars 2019, efter att en folkmobb hade attackerat honom och hans familj och satt eld på deras hus. Stephen anklagades för att ha hädat mot profeten Mohammed, något som kan leda till dödsstraff eller livstids fängelse. Efter händelsen har Stephen fått diagnosen bipolär sjukdom.
Stephen släpptes mot borgen den sista maj i år. Enligt uppgifter till den katolska nyhetssidan Fides uppger hans advokat att de nu kommer fortsätta att kämpa för att Stephen ska frikännas helt.
– Det här domslutet är en seger för sanningen och rättvisan eftersom Stephen blev fängslad för ett brott han aldrig hade begått. Vittnesmålet var falskt, säger advokaten.
Efter frisläppandet finns nu oro för Stephens säkerhet.
– När en person har anklagats för hädelse kommer denne alltid att sväva i livsfara, förklarar en katolsk präst från Karachi för Fides.
Kristna som tidigare har anklagats för hädelse har blivit tvungna att lämna landet eftersom deras säkerhet inte har kunnat garanteras. Ett exempel är Shaguftah Kausar och hennes handikappade man, som efter att ha anklagats för hädelse förra året flydde till Europa. Ett annat är Asia Bibi, som flyttade med sin familj till Kanada efter att hon frikändes från anklagelser om hädelse 2019.
I januari släppte Pakistans högsta domstol Nadeem Samson, en kristen man som har hållits häktad för anklagelser om hädelse i över fem år, mot borgen. I december rapporterade Asia News att hans släktingar levde gömda eller hade lämnat landet.
Enligt Pakistans hädelselagar är det dödsstraff för att förolämpa ”profeten Mohammeds heliga namn”. Än så länge har ingen avrättats till följd av anklagelsen, men hädelselagar används ofta i tvister eller för att sätta dit dem som tillhör landets religiösa minoriteter.
Läs mer: