Nigeria den 23 november 2023
En kristen kvinna från Nigeria riskerar tre års fängelse, efter att ha skickat ett meddelande på Whatsapp där mordet på studenten Deborah Samuel fördömdes. Kvinnan har varit häktad sedan i maj 2022.
En moské i delstaten Bauchi.
Sjukvårdsarbetaren Rhoda Jatau, en kvinna från delstaten Bauchi i norra Nigeria, arresterades den 20 maj 2022 efter att hon enligt uppgift hade vidarebefordrat ett ”hädiskt” meddelande på Whatsapp till sina kollegor. I meddelandet fördömdes mordet på den kristna studenten Deborah Samuel, som hade stenats till döds för påstådd hädelse av en folkmobb en vecka tidigare.
Rhoda Jatau greps och hann föras från sitt hem innan en folkmobb som ville attackera henne hann få tag på henne. När människorna i den uppretade folkmassan inte kunde hitta henne riktade de in sig på andra kristna i grannskapet i stället. Minst tio personer skadades i upploppet och egendom förstördes. Rhoda Jataus familj tvingades fly från sitt hem och bor nu på annan ort.
Får inte bli släppt mot borgen
I december 2022 åtalades Rhoda Jatau för ”att avsiktligt ha stört den allmänna ordningen eftersom innehållet i videon hädar profeten Muhammed, vilket har orsakat allvarliga oroligheter och stört ordningen i samhället. Detta har i sin tur lett till förstörelse av många butiker och hus i Warji kommun i delstaten Bauchi.” Brottet kan ge fängelsestraff på upp till tre år och böter.
Rättegången kommer att äga rum den 27 november. Under tiden som har gått sedan Rhoda Jatau greps har ett flertal ansökningar om att bli släppt mot borgen fått avslag på grund av risken för upplopp, uppger hennes advokat Joshua Nasara i ett pressmeddelande som citeras av nyhetssidan Morningstar News.
Expert: Yttrandefrihet och religionsfrihet
John Samuel, Open Doors juridiske expert när det gäller Afrika söder om Sahara, menar att Rhoda Jatau använde sin yttrandefrihet och religionsfrihet på ett fredligt sätt.
– Det är oacceptabelt att hon åtalas bara för att ha delat en video som fördömer våldet mot Deborah samtidigt som de som utövade våldet i mobben, till följd av hennes påstådda hädelse via Whatsapp, går fria. Inte heller har några åtgärder tagits mot den våldsamma mobben som tog Deborahs liv, konstaterar John Samuel.
”Visar på kultur av straffrihet”
De kristna, som utgör en minoritet i norra Nigeria, utsätts för mycket allvarlig diskriminering och lever under mycket svår press på grund av sin tro, vilket bland annat innebär anklagelser om hädelse och förolämpning av majoritetsreligionen.
– Hur man hanterat mobbvåldet mot både Deborah och Jatau visar tydligt på en kultur av straffrihet för förövare i delar av Nigeria. Den rättsliga kriminaliseringen av hädelse, vilket går emot både den nigreanska konstitutionen och internationell standard för mänskliga rättigheter, har bidragit till det ökade mobbvåldet, säger John Samuel.
Straffbart i hela landet
Hädelselagarna finns över hela Nigeria, men straffskalan ser olika ut. I södra Nigeria kan hädelse innebära fängelse, men i de tolv norra delstaterna som tillämpar sharialagar kan det leda till dödsstraff. Både EU och FN har lyft hädelselagarna ett flertal gånger och uppmanat Nigerias regering att upphäva dem.
I sitt senaste brev till regeringen i Nigeria, daterat i augusti 2023 men publicerat först nu eftersom inget formellt svar har getts från Abuja, har FN:s experter på mänskliga rättigheter belyst fallen med Deborah Samuel och Rhoda Jatau. I brevet uppmanas Nigerias regering att upphäva hädelselagarna som ”legitimerar en negativ och våldsam inställning till medlemmar av religiösa minoriteter och uppmuntrar och leder till våldsamma handlingar mot dem av individer med extrema religiösa och politiska åsikter”.
Läs mer:
Kidnappad pojke åter i frihet i Nigeria