Internationellt den 15 mars 2022
World Watch List 2022, som publicerades för ett par månader sedan, visar att förföljelsen av kristna har påverkats av flera olika saker. Bland annat gav talibanernas framgångar i Afghanistan inspiration till liknande rörelser runt om i världen.
Agnes från Nigeria är en av de som har fallit offer för miltant islamism. Som 19-åring kidnapapdes hon och hölls som fånge i två år hos Boko Haram.
Inom rapporten World Watch List 2022 gjordes en trendanalys, som sammanfattas i den här artikeln. Den fullständiga trendanalysen hittar du här, det finns även en länk sist i artikeln.
Talibanernas maktövertagande i Afghanistan gav jihadister världen över, bland annat i Pakistan och Indonesien, ett ökat självförtroende. I Afrika är jihadisterna mycket aktiva i länder med korrupta och svaga regimer. För dem är det bara en tidsfråga innan de utländska styrkor som stöttar regeringsstyrkorna ger sig av. Ett exempel är al-Shabaab, som har stridit mot Somalias regering under det senaste decenniet. I Somalia är den underjordiska kyrkan lika liten och utspridd som i Afghanistan.
Allt fler kristna på flykt
Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR tvingades 84 miljoner människor fly under 2021. Av dem befann sig 58 miljoner inom sitt eget land och 26 miljoner hade flytt till andra länder. Många av dessa är kristna som flyr undan förföljelse. Hundratusentals är utsatta för islamistiskt våld. Andra flyr undan påtvingad värnplikt, inre konflikter, statligt förtryck eller påtryckningar från den egna familjen.
Undersökningar visar på att delar av Afrika söder om Sahara har tömts på den kristna befolkningen. Under de senaste åren har hundratals kyrkor stängts i Burkina Faso, Mali, Niger och Nigeria. Enbart i Nigeria har 470 kyrkor stängts under 2021.
Konflikten i Myanmar har hårt drabbat delstaten Chin, där kristna är i majoritet, samt den kristna minoriteten i delstaterna Kachin, Kayah och Shin. Den burmesiska militären har bombat kyrkor och även mördat eller fängslat pastorer. Uppskattningsvis 200 000 kristna har förflyttats och att ytterligare 20 000 har flytt landet under rapporteringsperioden för WWL 2022.
Kina i täten för statliga restriktioner
Samtidigt som Kinas ekonomi och inflytande växer, ökar också den kinesiska nationalismen. Kinesiska religiösa ledare inser att de måste anpassa sig. Nya regler från maj 2021 kräver att de ska ”älska staten och stötta kommunistpartiets ledning och det socialistiska systemet”. De får inte ”äventyra nationell säkerhet, underminera nationell enhet” eller ”splittra landet”. De nya reglerna begränsar även medborgarnas kontakter med utlänningar i landet.
Pandemin har på många ställen används som anledning för att övervaka och kontrollera kyrkor, bland annat i vissa länder i Latinamerika. Efter massprotester på kommuniststyrda Kuba har katolska och protestantiska ledare, som krävt social rättvisa, fängslats, torterats och dömts till orimliga böter. I Nicaragua och Venezuela har de styrande partierna främjat smutskastning av katolska biskopar, dragit tillbaka tillstånd och stängt kyrkor.
I Kina infördes mycket stränga restriktioner utifrån spridningen av covid-19. Men när behovet av restriktioner upphörde, tilläts många kyrkor i vissa regioner inte att öppna igen. Detta drabbade såväl officiella Tre själv-kyrkor som oregistrerade kyrkor.
Några goda nyheter
Påvens besök i områden av Irak som drabbats hårt av IS sågs av många som ett stort framsteg, trots risken för utbrott av covid-19. Besöket inspirerade kristna att planera för att återvända.
En annan positiv trend är att våldet mot kyrkor har minskat i bland annat Syrien, Turkiet, Egypten och Tunisien. En möjlig orsak är att planerade attacker har stoppats av covidrestriktioner.