Webbplatsen använder cookies. Genom att använda vår hemsida accepterar du vår användning av cookies OK
Nigeria den 19 augusti 2020
Open Doors kräver snabba åtgärder från regeringen i Nigeria för att dödandet i Kaduna i centrala Nigeria ska upphöra. Även ett antal profiler inom media- och underhållningsbranschen kräver ett slut på våldet.
En man i delstaten Kaduna står framför sitt hem som förstördes i en fulaniattack 2017.Tusentals kristna har dödats i fulaniattacker i norra Nigeria de senaste åren.
Medan olika observatörer diskuterar orsaker och ansvariga för våldet, menar Jo Newhouse, talesperson för Open Doors i Afrika söder om Sahara, att det största ansvaret ligger hos den federala regeringen.
– Det finns många oroande rapporter om medveten underlåtenhet att ingripa, eller i värsta fall delaktighet, i de dödliga attackerna mot kristna jordbrukare från de nigerianska säkerhetsstyrkorna. Deras passivitet har gjort att våldet kunnat fortsätta ostraffat och även tillåtit angriparna att döda de mest utsatta i samhällena, dvs gamla, kvinnor och barn, säger hon.
Artist förlorade sin pappa i fulaniattack
Den 9 augusti samlades svartklädda kristna från olika samfund till en ”svart söndagsgudstjänst” i en kyrka i Kaduna, huvudstad i delstaten med samma namn i nordvästra Nigeria, för att protestera mot det fortgående våldet. Även andra grupper går samman för att protestera. Kampanjen ”Stoppa dödandet i södra Kaduna” består av en serie korta videofilmer, där skådespelare, musiker och filmskapare medverkar. En av artisterna, sångaren Joel Amadi, förlorade sin pappa i en attack mot byn Zikpak den 24 juli. Attacken utfördes troligen av den militanta fulani-milisen. Angriparna dödade minst tio personer, däribland en pastor, och försökte sätta eld på en kyrka.
– Jag är ett offer för dödandet i Kaduna. Jag vill att hela världen ska höra min röst. Jag vill ha fred. Jag vill att enhet ska råda, säger Amadi i videon.
Islamister utnyttjar social kris
Enligt siffror från Open Doors har minst 3 507 kristna mist livet i fulani-attacker i norra Nigerias centrala områden mellan januari 2016 och juni 2020. Krisen är delvis orsakad av socio-ekonomiska faktorer. Öknen breder ut sig och tvingar fulani-folket, som är nomader, och deras boskap allt längre söderut och därmed ökar pressen när redan knappa resurser ska räcka till fler. Samtidigt har boskapsskötare från västafrikanska grannländer som lider av torka flyttat in i området.
Konflikten har utnyttjats av radikala kretsar inom fulani för att utbreda islam, understödda av islamiska lärare från Saudi-Arabien och Iran. Radikaliseringen har skett stegvis, och det anses berättigat att erövra landområden för att utbreda religionen. Enligt webbsiten Long War Journal (LWJ) genomförde Ansaru, en grupp med nära anknytning till al-Qaida, nyligen en attack i Kaduna. ”Etniskt våld och terrorattacker fortsätter att öka i nordvästra Nigeria, och det är troligen Ansaru som försöker utnyttja kaoset för att stärka sin ställning,” skriver LWJ.