Webbplatsen använder cookies. Genom att använda vår hemsida accepterar du vår användning av cookies OK
den 22 augusti 2019
I maj antog FN:s generalförsamling en resolution om att göra den 22 augusti till FN:s internationella dag för att minnas och hedra dem som fallit offer för våld baserat på deras tro eller religion.
Den 22 augusti blir en ny FN-dag som uppmärksammar offren för religiöst motiverat våld. Bilden visar resterna av en bibel, efter att extremister satt eld på en kyrka i södra Indien. Indien är ett av de länder där våldet mot religiösa minoriteter ökat.
– Det vi kämpar för under årets alla dagar får nu internationell uppmärksamhet under en av årets dagar. Det är bra. Det minsta vi kan göra är att ge röst åt de människor runt vår jord som varje dag tvingas till lydnad och underkastelse på grund av sin tro. Inte minst är det viktigt att människor i vårt eget sekulära land får upp ögonen för det värde som en människa kan sätta på sin personliga tro, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.
Det har tidigare inte funnits någon FN-dag som specifikt fokuserar på religiöst motiverat våld.
– Vi välkomnar beslutet att avsätta en dag för att uppmärksamma dem vars liv på ett tragiskt sätt påverkats av våld, bara för att de haft ”fel” religion eller vägrat att förneka sin tro, säger Dan-Ole Shani, Open Doors internationelle ledare.
Den senaste rapporten från Pew Research Center, som publicerades i augusti, visar att det i länder som Indien, Syrien, Egypten, Centralafrikanska republiken, Pakistan, Israel, Jemen och Bangladesh är det mycket vanligt att människor förföljs för sin religion av omgivningen.
I länder som Kina, Iran, Ryssland, Turkiet, Indonesien, Eritrea, Vietnam, Saudiarabien, Myanmar, Mauretanien, Sudan, Pakistan och flera länder i Centralasien är det även regimen som i mycket hög grad förföljer religiösa minoriteter.
Den nya FN-dagen den 22 augusti lyfter enbart religiöst motiverat våld, och inte en bredare beskrivning av religiös förföljelse, som avsiktliga och allvarliga kränkningar av grundläggande rättigheter.
– Dagen ger en tydlig signal att det är helt oacceptabelt med våldshandlingar, oavsett om det rör sig om enstaka incidenter eller systematiskt våld utfört i stor skala, säger Peter Paulsson.
Enligt Pew-rapporten är kristna den grupp som utsätts för störst fientlighet. Vid attacker mot tre kyrkor i Sri Lanka i påskas dödades över 250 personer. Tidigare i år dödades 20 personer vid ett bombdåd mot en kyrka i södra Filippinerna. I Egypten pågår en extrem förföljelse mot kristna, av militanta islamistgrupper. Islamiska staten i Sinai svor 2017 på att ”utplåna” den koptiska kyrkan.
Open Doors rapport World Watch List (WWL), som listar de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som störst, visar att över 4 100 kristna dödades förra året på grund av sin tro. Förföljelsen mot kristna har enligt WWL ökat stadigt sedan 2006 och dessutom accelererat sedan 2012.