Webbplatsen använder cookies. Genom att använda vår hemsida accepterar du vår användning av cookies OK
Indien den 10 november 2021
Kyrkor i Karnataka i södra Indien ska kartläggas. Det beslutade delstatens minoritetsnämnd i mitten av oktober. Syftet är att upptäcka tvångsomvändelser. Beslutet har mötts av stora protester bland delstatens kristna.
Lovsång under ett bibelstudium för kristna i Indien.
Ordern att granska kyrkor och deras verksamhet har gått ut till flera olika myndigheter. En av ledamöterna i nämnden som tog beslutet säger:
– Huvudsyftet med kartläggningen är att kontrollera påtvingad religiös omvändelse, som frodas i delar av Karnataka.
Oppositionen protesterar mot beslutet
Myndigheterna ska kartlägga kyrkorna och uppmanas sedan att göra fortsatta granskningar av verksamheten.
– Hotet med tvångsomvändelse är så omfattande att förövarna till och med förvandlar bostäder till kyrkor och bibelsällskap, säger en av ledarna inom det styrande partiet BJP.
Oppositionen ställer sig inte bakom beslutet. De menar att många var frånvarande och att det inte skedde något samråd kring beslutet. Enligt dem så behöver människors rättigheter skyddas, istället för att sätta befolkningen under övervakning.
Fysiska attacker och förstörda kyrkor
Beslutet har även väckt starkt motstånd bland delstatens kristna. De lever sedan tidigare med oro för att ett lagförslag om en antikonverteringslag ska skapa antireligiösa stämningar och spänningar i samhället, om det går igenom.
Förföljelsen av kristna har de senaste året blivit allt mer intensiv i Karnataka. Det har förekommit fysiska attacker, kyrkor har förstörts och kristna har tvingats avsäga sin tro under våld. Under tiden som delstatsparlamentet har formats har det konstant varit politiska oroligheter. Det BJP-ledda styret som nu har haft makten har inte gynnat de kristna i Karnataka.