Belarus den 12 oktober 2020
De evangeliska samfunden i Belarus kräver i ett öppet brev rättvisa, fred och försoning i sitt land. Brevet är skrivit med anledning av den senaste tidens oroligheter i landet, trots risker för undertecknarnas säkerhet.
En av kyrkorna i Belarus. Foto: pixabay.com.
I brevet, som är skrivet på ryska och adresserat till makthavarna, varnar 50 pastorer för maktmissbruk ”eftersom det kommer att resultera i en nationell katastrof” och de ”pekar mot det yttersta ansvaret som alla belarusier har inför Gud”, berättar Johannes Reimer, teologiprofessorn och direktor inom Evangeliska världsalliansen (WEA), i en kommentar på organisationens hemsida.
Sedan presidentvalet den 9 augusti har det skett våldsamma sammandrabbningar och utbredda protester i Belarus. Enligt oppositionen i landet var presidentvalet riggat förmån för den sittande presidenten Alexander Lukasjenko som har suttit vid makten sedan 1994.
Katolska kyrkan har varit skarp i sin kritik mot regeringens våldsamma hantering av dem som protesterar i landet och ärkebiskopen Tadeusz Kondrusiewicz förvägrades senare inresetillstånd till landet efter ett besök i Polen. De protestantiska kyrkorna har generellt hållit större avstånd till politiken, men tycks ha brutit med den traditionen, konstaterar Johannes Reimer på WEA:s hemsida.
Evangeliska kyrkor kallade till förbön
Strax efter att protesterna utbröt kallade tre samfund till bön. Bakom kallelsen stod Evangeliska unionen av kristna baptister i Belarus, Förenade kyrkan för kristna av evangelisk tro i Belarus samt Unionen för karismatiska församlingar i Belarus. Enligt Johannes Reimer är det unikt att evangeliska kyrkor i Belarus uppmanar kristna att agera på politiska händelser.
” I den forna sovjetrepubliken har de evangeliska alltid mött förföljelse och sällan haft chans att ta till politisk aktion.”, skriver Reimer.
Dock tror han inte att president Lukasjenko kommer att bry sig om de evangeliska kyrkornas agerande.
”Risken är stor att undertecknarna kommer att utsättas för förhör, förföljelse, arresteringar och tortyr, som många andra före dem. Men samhället kommer att lyssna. De evangeliska drog sig inte undan, de stod med folket. Och det kommer att stärka människors mod.”
Förra månaden uppmande president Lukasjenko de ortodoxa och katolska kyrkorna att de skulle sköta sitt. Enligt Rolf Zeegers, förföljelseanalytiker inom Open Doors, visar exemplet med ärkebiskopen Tadeusz Kondrusiewics att presidenten inte tvekar inför att attackera de religiösa ledarna.
– Det är troligt att aktionen från de evangeliska samfunden kommer att utsättas för liknande påföljder, säger han.