Nigeria den 17 december 2021
Nigeria finns inte längre med på USA:s svarta lista när det gäller länder som bryter mot religionsfriheten. Beslutet att förändra landets status förvånar Open Doors förföljelseanalytiker Illia Djadi.
– Situationen i landet har bara försämrats det senaste året, menar han.
En kyrka i Nigeria.
Varje år publicerar USA:s utrikesdepartement en lista över ”länder som ger upphov till särskild oro” (Countries of Particular Concern, CPC), som enligt den amerikanska regeringens bedömning ägnar sig åt ”systematiska, pågående och grova kränkningar av religionsfrihet”. Utpekandet gör det möjligt för regeringen att införa sanktioner.
Förra årets beslut att lägga till Nigeria på listan välkomnades av många förespråkare för religionsfrihet, däribland Open Doors. När landet nu ett år senare plockas bort från listan igen är det ”baserat på fakta”, sa USA:s utrikesminister Antony Blinken på en presskonferens i mitten av november. Nigerias president Muhammadu Buhari ”uttryckte i gengäld landets uppskattning och konstaterade att det råder religionsfrihet i Nigeria och att ingen diskrimineras på grund av sin tro”, enligt tidningen The Guardian.
Kristna känner sig övergivna
Illia Djadi är förföljelseanalytiker för Open Doors i Afrika söder om Sahara. Han konstaterar att beslutet att plocka bort Nigeria från listan var ”mycket oväntat och inte faktabaserat”.
– Situationen i området har bara försämrats det senaste året. Vi har sett en explosion av våld i hela landet, från mord på armégeneraler till kidnappning av präster, kvinnor och skolbarn. Ingen är säker längre, säger Illia Djadi.
Många av attackerna i Nigeria sker inom religiösa och etniska områden, och kristna samhällen har särskilt drabbats av det ökande och intensifierade våldet. Till exempel dödades 2 kristna och över 60 kidnappades, när beväpnade män tog sig in på en gudstjänst i delstaten Kaduna i oktober.
– Den amerikanska regeringens ändrade ståndpunkt har lett till att nigerianska kristna känner sig övergivna. De kristna har betraktat USA som en partner och är mycket nedslagna över att man förnekar dessa djupt oroande förföljelser, säger Djadi.
Nigerias kristna råd uppgav i ett uttalande att det var svårt att förstå på vilka grunder som USA hade beslutat att avföra Nigeria från listan ”eftersom alla faktorer som gjorde att Nigeria för första gången fördes in på CPC-listan 2020 fortfarande finns kvar”.
Rådgivande kommission: ”Oförklarligt”
Även den amerikanska rådgivande kommissionen för internationell religionsfrihet uttryckte förfäran över beslutet. I ett pressmeddelande skriver de: ”USA:s kommission för internationell religionsfrihet (USCIRF) finner det oförklarligt att USA:s utrikesdepartement inte omdefinierade Nigeria som ett ’land som ger upphov till särskild oro’ (CPC) utan behandlade det som ett land utan allvarliga kränkningar av religionsfriheten".
På senare år har islamistiska grupper som Boko Haram/ISWAP utökat sitt territorium i nordöstra Nigeria och beväpnade gäng har fortsatt att plundra samhällen i nordväst. Samtidigt har militanta fulanier intensifierat sina attacker i mellanbältet och rapporteras nu vara aktiva även i södra delen av landet.
Läs mer:
Hot mot kristna i nordvästra Nigeria