Webbplatsen använder cookies. Genom att använda vår hemsida accepterar du vår användning av cookies OK
Indien den 15 oktober 2020
Det indiska parlamentet har antagit ett nytt lagförslag inom FCRA, den del av lagen som skapades för att reglera utländska ekonomiska gåvor. Den nya lagen gör det mycket svårt för icke-statliga organisationer att fungera. De hamnar dessutom direkt under myndigheternas kontroll.
Reglerna för hur mycket icke-statliga organisationer i Indien får skänka vidare av sina utländska donationer har nu skärpts, vilket försvårar arbetet för kristna organisationer i landet.
Den nya lagen förbjuder organisationer att ge vidare bidrag som de själva har fått från andra, även från nationella icke-statliga organisationer. Den innebär även att de administrativa utgifterna av utländska donationer får vara högst 20 procent, till skillnad mot tidigare 50 procent. Enligt FRCA-reglerna räknas de flesta lönerna som administrativa kostnader, däribland fältpersonal som stödjer bybor och lokalsamhällen. ”Det nya förslaget kommer alltså att bli ett hårt slag för organisationer när det gäller betalning av löner, yrkesavgifter, el- och vattenräkningar, resor och andra sådana utgifter”, skriver en indisk tidning.
Med tanke på att majoriteten av kristna organisationer och kyrkor är registrerade som icke-statliga organisationer är lagen riktad speciellt mot kristna missionsorganisationer, som sedan länge har samarbetat med internationella kyrkor och organisationer, och som ofta får sin finansiering från utlandet.
Cirka 20 000 icke-statliga organisationer fick sina FRCA-licenser indragna år 2016. Processen att stänga ned den här typen av organisationer fortsätter i hela landet och med den nyligen antagna lagen blir det ännu enklare. Nyligen fick flera icke-statliga organisationer sina licenser indragna och sina bankkonton frysta, eftersom de hade kopplingar till kyrkor och anklagades för att bidra till tvångskonvertering av stamfolk.