Webbplatsen använder cookies. Genom att använda vår hemsida accepterar du vår användning av cookies OK
Internationellt den 17 juni 2020
Över hela världen pågår just nu ett omfattande arbete för att stoppa spridningen av coronaviruset. Många länder har sedan tidigare fattat beslut om långtgående restriktioner som en del i arbetet, vilket slår hårt mot ekonomin. Mitt i krisen finns förföljda kristna, som ofta är extra sårbara.
En av de kristna i Indien, som har påverkats av restiktionerna i samband med corona, har fått nödhjälp.
Restriktionerna i samband med vårens spridning av corona har lett till att många arbeten har försvunnit, vilket i sin tur bland annat har lett till att pastorer inte längre får någon lön då församlingsmedlemmar inte kan ge pengar till sin kyrka. Det har även kommit rapporter om att kristna diskrimineras vid nödhjälpsutdelning, som till exempel i norra Nigeria.
Enligt en av Open Doors kontakter i Asien får kristna ibland ta störst risker på en arbetsplats, eftersom de ses som mindre viktiga. Hana* berättar om ett telefonsamtal från en kristen sjuksköterska.
– Kvinnan sa: ”Hana, be för oss. Vi är helt slut och vi upptäckte i morse att kristna sjuksköterskor får ta hand om coronafallen, eftersom det är farligt och de muslimska sjuksköterskorna inte vill ta den risken. Men vi kan ersättas.”
Trots rädslan finns samtidigt en längtan efter att få leva ut Guds kärlek till patienterna. Kvinnan sa till Hana: ”Be att vi får vara Hans händer och fötter”.
Kyrka på nätet
När resor och fysiska möten begränsas blir de digitala kanalerna viktigare. I Iran till exempel arbetar Salomeh* med gudstjänster och bönemöten på nätet.
– Under den här krisen har vi bönemöten tio timmar per dag. Vi har tagit fram ett speciellt böneschema som vi kallar ”frontlinjen”, där deltagarna kan komma och gå digitalt.
Att tjäna i en online-församling är ett dygnet runt-jobb, enligt Salomeh.
– Våra medlemmar sitter hemma hela dagarna. Vi hjälper dem att bearbeta rädsla och oro. Förutom undervisning, bön och lovsångsmöten, träffas vi även i grupper där vi delar vittnesbörd för att klara av verkligheten som den ser ut just nu.
Nordkorea helt nedstängt
På andra platser är det inte lika självklart med digitala gudstjänster. I Myanmar påverkas kristna mentalt av den sociala distanseringen, då man är vana att ha en nära gemenskap.
– Det finns en del verksamhet som pågår digitalt, men det är inte alla som har råd med internet. Många kristna sitter hemma och läser Bibeln, och är i stort behov av förbön och uppmuntran, säger en samarbetspartner till Open Doors.
Ett land som är helt nedstängt är Nordkorea.
– Det vi kan göra är att uppmuntra kristna genom våra radiosändningar en gång i veckan, berättar Open Doors koordinator i Kina.
*Namnen är ändrade av säkerhetsskäl.