Internationellt den 22 augusti 2020
För andra året firas i dag den 22 augusti FN:s internationella dag till minne av offer för religiöst utövat våld. I år ligger fokus på hur coronapandemin förvärrar situationen för kristna och andra minoriteter som förtrycks på grund av sin tro.
Trots nedstängningar runt om i Afrika har attackerna mot kristna samhällen inte minskat. En av dem som har drabbats är Rose i Nigeria, vars make dödades i en fulaniattack i april.
I centrala och nordöstra Nigeria har attackerna från Boko Haram och andra islamistiska grupper fortsatt med oförminskad styrka. Restriktionerna för att stoppa spridningen av corona har lett till ökad utsatthet för vissa människor och minoritetsgrupper.
– Människor tvingas inte bara stanna hemma, där det är störst risk att attackeras, utan de kan heller inte fly och söka skydd någon annanstans, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.
Kristna indier anklagas för smittspridning
Kristna i Indien, ett land som hamnade på plats tio på World Watch List 2020, har mött ett allt hårdare klimat de senaste åren. Många av de kristna anklagas av sin omgivning för att tvångskonvertera andra, och för att genom sin nya kristna tro dra med sig otur. Anklagelserna leder ofta till social utfrysning på olika sätt. Pandemin bidrar nu till att isolera dem ytterligare.
Många kristna i Indien är fattiga dagarbetare, som ofta tillhöra de lägsta kasten. På grund av pandemin har de förlorat sina arbeten, eller tvingats jobba under mycket osäkra arbetsförhållanden. Både kristna och muslimer, som också är en minoritet i Indien, anklagas ibland för att ligga bakom spridningen av coronaviruset. Enligt uppgifter till Open Doors samarbetspartners blir attackerna mot minoriteter värre när det även finns sådana anklagelser med i bilden.
”Kan inte längre ignoreras”
Sedan coronapandemin startade har Open Doors utökat nödhjälpsarbetet för att kunna möta behoven hos kristna som påverkats av covid-19 i Indien, Nigeria och på många andra platser. Peter Paulsson lyfter fram årets Internationella dag för offer för religiöst motiverat våld som en viktig påminnelse att behovet att skydda utsatta religiösa grupper är större än någonsin.
– Religiöst motiverat våld kan inte längre ignoreras. Män, kvinnor och barn som har blivit fråntagna sitt människovärde har fått betala ett alldeles för högt pris. Det är hög tid att stater tar det främsta ansvaret när det gäller att skydda enskilda individers rättigheter och säkerställa att någons tro inte ska innebära att han eller hon riskerar att attackeras, säger han.
FN: Ansvaret ligger på varje land
Det var i maj 2019 som FN:s generalförsamling beslutade att göra den 22 augusti till FN:s internationella dag för att minnas och hedra dem som fallit offer för våld baserat på deras tro eller religion, som en konsekvens av allt fler kränkningar av religionsfriheten. FN konstaterade att ”ansvaret att stå upp för och försvara mänskliga rättigheter, däribland för dem som tillhör en religiös minoritet, så även deras rätt att fritt utöva sin tro”, framför allt ligger på nationell nivå.
– Sverige ligger alltid i framkant när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter och skyddet av olika minoritetsgrupper. Men vår sekulära stat har en del skygglappar när det gäller religionens betydelse ute i världen. Denna brist är möjlig att åtgärda och skulle stärka Sveriges förmåga att påverka vår omvärld, säger Peter Paulsson.