Webbplatsen använder cookies. Genom att använda vår hemsida accepterar du vår användning av cookies OK
Irak den 7 december 2023
Irakiska kyrkoledare uttrycker stark oro för kristnas säkerhet i landet. De menar att risken är stor att staten kommer att fortsätta ignorera de åtgärder som behövs och upplever att de inte får gehör för sin oro.
Den kaldeiska kyrkan i Erbil i irakiska Kurdistan.
Uttalandet gjordes den 28 november, i samband med ett möte i Erbil för olika kyrkoledare. De konstaterar bland annat att kristen tro inte är något utländskt som är importerat in i landet.
– [Kristna] har djupa rötter i Irak. Deras närvaro har inte upphört. De kristna, före och efter islams ankomst, är en del av Iraks historia, Mesopotamien, landet med "begynnelsen" och de första civilisationerna. De utgör en viktig del av landets kulturella, sociala och nationella arv. Kristna är till sin natur och tro fredliga. De är inte benägna till våld och hämnd, utan snarare till kärlek och barmhärtighet, säger kyrkoledarna i sitt uttalande.
De skriver vidare att trots detta så har kristna blivit förtryckta, de har attackerats och blivit fråntagna sina hem och ägodelar. Detta har lett till att de kristna som har haft ekonomisk möjlighet har lämnat landet för att överleva och kunna ge sina barn en framtid.
Fruktar passivitet från staten
I uttalandet uttrycks en stark oro för att staten åsidosätter rättigheterna för de kristna i Irak.
– Allt vi fruktar nu är att staten kommer att fortsätta att inte vidta allvarliga åtgärder för att bevara de kristnas rättigheter, ge dem rättvisa och återlämna egendom som de har blivit fråntagna.
Enligt kyrkoledarna har de upprepade gånger bett att den federala polisen ska ta över det övergripande säkerhetsansvaret i de utsatta städerna, utan att få något svar.
Presidenten avsatte kyrkans ledare
Som värd för mötet stod patriarken för kaldeiska kyrkan, kardinal Louis Raphael Sako. Patriarken levde tidigare i Bagdad, men avsattes från sitt ämbete i somras av Iraks president. Patriarken valde då att flytta till Erbil i irakiska Kurdistan. Enligt patriarken fanns det ingen anledning till presidentens agerande, och patriarken fick inga svar när han i efterhand ville ha en förklaring. Händelsen ses som ett exceptionellt angrepp på den högsta ledaren för en av världens äldsta kyrkor, och ett hot mot den kristna närvaron i Irak och Mellanöstern.
Under mötet beslutades även att kyrkornas jul- och nyårsfirande ska ställas in, av respekt för offren i brandkatastrofen i Qaraqosh i september, samt för offren i kriget mellan Israel och Palestina. Mötet inleddes med en tyst minut för dessa offer, och avslutades med en bön om Guds fred i Irak
Läs mer:
Irakiske biskopen vill ge framtidshopp till unga kristna