Webbplatsen använder cookies. Genom att använda vår hemsida accepterar du vår användning av cookies OK
Belarus den 23 augusti 2021
Sången ”Allsmäktige Gud” har sedan 23 år tillbaka sjungits i östra Belarus i samband med en religiös musikfestival och har varit mycket populär i landet. Den har dock blivit förknippad med förra årets protester mot regimen, vilket gör att kyrkornas uppmaning att spela den på självständighetsdagen provocerade president Lukashenko.
En kyrka i Belarus huvudstad Minsk (foto: Pixabay).
Texten till ”Allsmäktige Gud” skrevs av den katolska poeten Natalia Arsenieva 1943, och är en bön om Guds välsignelse över landet och folket i Belarus. Innan Lukashenko kom till makten fanns förslag på att ”Allsmäktige Gud” skulle bli nationalsång. Sången har länge sjungits på en religiös musikfestival i Mogilev i östra Belarus. Festivalen inföll i år på självständighetsdagen den 3 juli.
I år sjöngs den dock i fler kyrkor än i Mogilev den 3 juli, eftersom landets katolska biskopar hade uppmanat alla kyrkor att sjunga psalmen. Enligt biskoparna var detta ett svar på president Lukashenkos inbjudan till kyrkorna att ”delta i en gemensam bön för Belarus”.
President Lukashenko kallar sången för fascistisk.
– De vill undergräva vår historia, ge upprättelse åt sina förfäder och slutföra det som de påbörjade. De vill förstöra vår suveräna stat, vifta med pengalystna banderoller och förhärliga sången som katolska nazisttjänare sjöng, men vi ska se till att de får betala för det, sade Lukashenko enligt nyhetssidan Asianews.
Omfattande protester och våldsamma sammandrabbningar har ägt rum i Belarus sedan presidentvalet i augusti förra året. Oppositionen menar att valet var riggat till förmån för den sittande presidenten Lukashenko, som har haft makten sedan 1994.
Sedan protesterna startade, har kränkningar mot religionsfriheten ökat enligt människorättsorganisationen Forum 19. Utländska missionärer har blivit utvisade ur landet samtidigt som kyrkor har pressats att följa regimens linje, som en del av en kampanj för att få bort oliktänkande.