Myanmar den 29 april 2021
Våldet i Myanmar fortsätter att trappas upp. För några veckor sedan gick militären in i kyrkor, som finns i områden med en stor andel etniska minoriteter. Enligt en pastor i en av de utsatta kyrkorna fick församlingen ingen förvarning innan husrannsakan.
Soldater patrullerar en gata i Myanmar i jakt på demonstranter (bilden har inget samband med de nämnda kyrkorna i texten).
I början av april gick soldater in och gjorde husrannsakningar i baptistiska, katolska och anglikanska kyrkor i delstaten Kachin i norra Myanmar. Som anledning till husrannsakan uppgav soldaterna att de hade fått in anmälningar om olaglig verksamhet i kyrkorna.
– Det var ingen slumpmässigt utförd husrannsakan. De var mycket noggranna, klättrade över staket och gick in i varenda byggnad på området. En officer klev in genom dörren och började söka igenom mitt hus utan att säga ett ord, berättar Awng Seng, pastor i en baptistförsamling i Kachin.
Han konstaterar:
– Om de nu ville göra husrannsakan kunde de ju ha kommit till församlingsledarna först, så hade vi kunnat släppa in dem lugnt och i samförstånd. Istället stövlar de bara in och viftar med sina vapen, som om de var ute på en militär operation. Om de beter sig på det här sättet på religiös mark, är det inte svårt att föreställa sig hur de beter sig i människors hem. Man kan inte vara säker någonstans.
Den 28 februari gjorde polisen ett tillslag mot en baptistkyrka i delstaten Shan, i västra Myanmar. Minst tio personer greps vid tillfället, varav fyra pastorer. Dessa släpptes senare.
Fler än 700 dödade sedan februari
Militären i Myanmar har intensifierat sina tillslag mot dem som protesterat mot militärkuppen i februari. Fler än 700 personer har dödats och drygt 3 200 har arresterats. Ett filmklipp från militären, som visar sex unga fångar med tydliga tecken på att ha blivit misshandlade, har väckt oro för att tortyr förekommer.
– Det är av yttersta vikt att militären i Myanmar omedelbart upphör med sitt brutala övervåld mot civilbefolkningen. Militärens svar på befolkningens protester är många gånger oproportionerligt stor, där man också visar total likgiltighet för hur offren drabbas, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.
I delstaten Kachin, såväl som i grannstaten Shan och delstaten Kayin i södra Myanmar, finns en betydande andel kristna. Dessa har under många år lidit på grund av konflikterna mellan beväpnade grupper ur etniska minoriteter och armén. Militären anklagas för att under våren ha bombat Kayin upprepade gånger. De anklagas även för att ha blockerat hjälpsändningar i februari, som skulle gått till internflyktingar.
– Militären bombar områden där huvuddelen av befolkningen är kristna. Denna utveckling är oroväckande och leder bland annat till allt fler internflyktingar. Dessa människor är i stort behov av humanitär hjälp, men det är något som militären försöker hindra, säger Peter Paulsson.
Open Doors: Inför vapenembargo och sanktioner
Enligt ett uttalande från Open Doors ställs nu krav på att det internationella samfundet agerar för att stoppa militärens våldsamma framfart. Åtgärder skulle kunna vara vapenembargo och riktade sanktioner, som till exempel frysta tillgångar och reseförbud, mot specifika militära ledare som genom sitt agerande ignorerar mänskliga rättigheter för folket i Myanmar.
– Militären i Myanmar är totalt hänsynslös mot sin egen befolkning och visar ingen respekt för de mänskliga rättigheterna. Det minsta vi kan göra är att reagera genom att fördöma detta agerande, säger Peter Paulsson.
EU tillkännagav måndagen den 19 april att de har för avsikt att införa sanktioner mot tio högt uppsatta personer inom armén och två internationella företag med kopplingar till militären.