Webbplatsen använder cookies. Genom att använda vår hemsida accepterar du vår användning av cookies OK
Turkiet den 30 augusti 2021
Fyra kristna som har utvisats från Turkiet tar sitt fall till Europadomstolen, enligt organisationen Middle East Concern. Enligt uppgifter från flera håll bedrivs en kampanj för att utvisa utländska kristna som befinner sig i Turkiet.
Staden Ezurum i Turkiet (foto: IMB.ORG)
Den amerikansk-kanadensiske evangelisten David Byle fick i november 2018 beskedet att han permanent förbjöds att återvända till Turkiet. Han hade då bott i Istanbul i 19 år. Han överklagade beslutet i turkiska domstolar utan framgång, och har nu vänt sig till Europadomstolen.
På samma sätt nekades David och Pamela Wilson återinträde i februari 2019, efter att ha bott i landet i 35 år. Ett liknande scenario skedde även några månader senare, när amerikanen Kenneth Wiest lämnade Turkiet i juni. Han fick då veta att han inte skulle kunna återvända, efter att ha bott 34 år i Ankara. Kenneth hade bland annat hjälpt till i en lokal kyrka under sin tid i Turkiet.
Från vänster till höger: Pamela Wilson, Kenneth Wiest, David Wilson samt David Byle (foto: MEC).
”En systematisk kampanj”
Uppskattningsvis finns cirka 200 kristna personer, som har utvisats de senaste två åren, anklagade för att vara ett hot mot den nationella säkerheten. World Evangelical Alliance (WEA) konstaterade i maj, i en skrivelse till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, att det har bedrivits en kampanj mot kristna de senaste åren.
"Gästarbetare har tjänat de protestantiska kyrkorna i Turkiet i årtionden, men sedan 2019 har det förekommit en systematisk kampanj för att stämpla utländska protestanter som säkerhetshot, neka dem uppehållstillstånd och utvisa dem från Turkiet", skriver WEA bland annat.
WEA menar att behandlingen av de kristna gästarbetarna strider mot Turkiets egna lagar och internationella fördrag som de har undertecknat.
Enligt Michael Bosch, förföljelseanalytiker på Open Doors, kommer Europadomstolens syn på den turkiska säkerhetsbedömningen att vara avgörande för fallets utveckling där.
– Domstolen är stark vad gäller att skydda kärnvärderingar som religions- eller trosfrihet. Så om den beslutar sig för att till fullo granska fallen är jag ganska säker på att de inte kommer att acceptera den turkiska argumentationen, säger Bosch.
Från plats 36 till plats 25 på World Watch List
Domsluten från Europadomstolen är visserligen rättsligt bindande, men domstolen saknar befogenhet att verkställa dem. Turkiet har tidigare ignorerat domar. Under tiden fortsätter utvisningen av utländska protestanter. I februari blev en tysk pastor, som har bott och arbetat i Turkiet i två decennier, tillsagd att lämna landet för att han utgjorde en nationell säkerhetsrisk.
I sin årsrapport för 2020 rekommenderade USA:s kommission för internationell religionsfrihet (USCIRF) att Turkiet skulle läggas till på det amerikanska utrikesdepartementets särskilda bevakningslista över länder som ägnar sig åt eller tolererar allvarliga kränkningar av religionsfriheten. "Medier och icke-statliga organisationer rapporterar om en allt snabbare takt av inreseförbud och utvisningar av icke-turkiska medborgare som är ledare i protestantiska församlingar", konstaterar USCIRF. Turkiet steg kraftigt på Open Doors World Watch List, över de 50 länder där det är svårast att leva som kristen, från 36:e plats 2020 till 25:e plats 2021.