Iran den 4 maj 2021
Två uppmärksammade fall med iranska konvertiter som har överklagats kommer att tas upp av Högsta domstolen i landet, däribland fallet med parkinson-sjuke Homayoun Zhaveh. Detta kommer att tvinga regimen ”att ta ansvar”, menar en talesperson på människorättsorganisationen Article 18.
Sara Ahmadi och Homayoun Zhayeh har överklagat sina fängelsetraff på åtta respektive två år (Foto: Artcle 18).
En begäran om ny prövning har lämnats in för Homayoun Zhaveh och hans fru Sara Ahmadi, som nyligen började avtjäna sina fängelsestraff på två respektive åtta år. Paret dömdes till fängelse efter att den senaste tiden ha varit med i en husförsamling som ledare. Zhaveh som är 62 år lider av långt gången Parkinsons sjukdom.
Det andra fallet som ska tas upp av Högsta domstolen handlar om Sam Khosravi och Maryam Falahi. De dömdes förra sommaren för att ”främja kristendomen”. I anslutning till det togs ett domstolsbeslut att deras adopterade tvååriga dotter skulle tas ifrån dem, då de som kristna ansågs vara olämpliga som föräldrar till barnet.
Maryam Falahi och Sam Khosravi tillsammans med sin adopterade dotter Lydia, två år.
– Bara vetskapen om att landets Högsta domstol nu har befogenhet att avgöra dessa fall är något att vara tacksam för, säger Mansour Borji från Article 18.
Han fortsätter:
– För även om Högsta domstolen skulle avvisa dessa fall, antingen nu eller efter ny prövning, så innebär det att den iranska regimen tvingas ta ansvar för dessa orättvisa domar. Fortsätter de sedan att hävda att kristna har samma rättigheter som andra och att ingen förföljs för sin tro i Iran, så har de inget att stödja det uttalandet på.
I en nyligen publicerad årsrapport från USA:s kommission för internationell religionsfrihet konstateras att religionsfriheten minskade i Iran under förra året. I rapporten uppges: "Under året arresterades ett antal kristna, misshandlades och dömdes på felaktiga grunder till fängelse i många år". Kommissionen rekommenderar därför att Iran ska bli kvar på det amerikanska utrikesdepartementets lista över speciellt oroande länder. Stannar landet på listan kan sanktioner komma att införas mot högt uppsatta ledare i Iran.
Irans behandling av landets kristna minoritet, särskilt de som konverterat från islam, har också kritiserats av FN. I november skrev experter från FN ett brev till de iranska myndigheterna, i vilket de uttrycker oro för de kristnas situation i Iran. I brevet listas även namnen på kristna som har fängslats och den iranska regimen uppmanas att skydda dessa människors rättigheter.