Webbplatsen använder cookies. Genom att använda vår hemsida accepterar du vår användning av cookies OK
den 22 april 2020
De länder i Afrika söder om Sahara som riskerar att drabbas hårdast av corona-viruset är även länder där förföljelsen mot kristna är utbredd. Det visar en undersökning från Open Doors.
Dagarbetare i Addis Abeba, Etiopien, väntar på att bli anställda. För alla dem som får jobb från dag till dag blir läget snabbt allvarligt, när deras arbeten försvinner till följd av restriktioner och nedstängningar för att stoppa spridningen av corona.
Undersökningen utgår från uppgifter från det amerikanska institutet Afrika-centret, som vittnar om att Sydsudan, Kongo, Sudan, Nigeria och Kamerun är mest sårbara för corona-viruset. Dessa länder har alla bristfällig hälso- och sjukvård, insyn saknas i myndigheternas arbete, det finns pågående konflikter i landet och många människor har tvingats lämna sina hem.
Kartan visar de länder som är mest sårbara för en spridning av viruset covid-19, ju mörkare färg på ett enskilt land desto större sårbarhet.
Tre av länderna finns dessutom på World Watch List 2020 och de andra två finns bland de länder som inte får plats på World Watch List, men där förföljelsen mot kristna är allvarlig.
Kartan visar hur kristna förföljs i olika länder, ju mörkare färg på ett enskilt land desto större risk för förföljelse.
Pastorer ekonomiskt utsatta
Enligt Jo Newhouse, talesperson för Open Doors i södra Afrika, är pastorer en utsatt grupp.
– Deras inkomst är beroende av att församlingsmedlemmarna ger tionde. När medlemmarna tvingas sluta jobba och inte längre kan gå till kyrkan får pastorerna svårt att försörja sina familjer.
Andra kristna bor i flyktingläger, där det är omöjligt att distansera sig socialt, eller hamnar i karantän med sina förövare. Open Doors har även fått in uppgifter från Burkina Faso och Uganda att kristna får skulden för pandemin. Enligt den brittiska nyhetskanalen BBC’s rapportering sker det även i Somalia, där islamistgruppen al-Shabab varnar muslimer för att kristna sprider smittan.
Religiösa minoriteter ofta beskyllda för naturkatastrofer
För Ron Boyd MacMillan, chefsstrateg för Open Doors research, kommer anklagelserna inte som någon överraskning.
– Ända sedan kyrkan föddes har kristna blivit syndabockar för naturkatastrofer. Till exempel anklagades de för branden som ödelade Rom år 64 samt för pesten som härjade i romarriket drygt hundra år senare, och förföljelsen mot dem ökade. Religiösa minoriteter, speciellt de som utövar sin tro i hemlighet, får möta extra motstånd i sådana tider, och Covid-19 är inget undantag.
Ron Boyd MacMillan menar att religiösa och ickereligiösa ledare behöver fokusera på moralen inom sina respektive traditioner.
–Genom att avslöja felaktiga uppgifter, öka samarbetet och behandla alla med den värdighet som de förtjänar kan samhällen stärkas, säger han.