Mellanöstern den 30 september 2022
Under tredagarskonferensen Youth to Youth Forum i Mellanöstern fick nyligen ett 40-tal kristna ungdomar, mötas för att uppmuntra sina förföljda syskon från Irak och Syrien. På plats fanns bland annat Miriam från Sverige.
– Att få följa med på Youth to Youth var en fantastisk upplevelse. Att möta så många unga med samma glöd och intresse. Men framförallt en vilja att förändra och göra skillnad, säger hon.
En av deltagarna under konferensen var 26-åriga Miriam från Göteborg.
Totalt deltog 38 ungdomar i åldern 20-32 år från 18 olika länder, bland annat Sverige, Frankrike och Spanien, men också från Syrien, Irak och Libanon. Konferensen hade som syfte att ungdomar från hela världen skulle träffa förföljda kristna ungdomar från Mellanöstern. Tillsammans pratade deltagarna om utmaningarna kyrkan står inför i framtiden, men fick också uppmuntra varandra till att stärka och bevara kyrkan.
Andakt, teambuildning och opinionsbildning var tre saker som stod i fokus under konferensen. Eftersom många av ungdomarna från Mellanöstern känner ett stort ansvar att vara generationen som kommer att ta över kyrkan behöver de själva hopp och framtidsvisioner för sin egen livssituation.
Opinionsbildning viktigt område
Ett område som diskuterades var opinionsbildning, och hur det kan användas för att stärka ungdomarna och ge dem rätt verktyg för att kunna leva kvar i Mellanöstern och känna hopp.
– Under konferensen blev det väldigt äkta när vi satt och diskuterade olika scenarion med personer som bor i samhällen och länder där opinionsbildning har använts för att stärka deras religiösa frihet, säger 26-åriga Miriam från Göteborg.
Under dagarna fick deltagarna utbyta erfarenheter, tankar och kunskap för att ta fram en strategi för framtiden. Ledare under konferensen poängterade att kristna från olika länder och livssituationer kan arbeta för en framtid fylld av hopp genom att stå tillsammans.
– Jag kan inte lösa era problem, men jag kan vara tillsammans med er i svårigheterna, så att ni inte är ensamma, uttryckte en av ledarna från Storbritannien.
Förföljs framför allt på tre sätt
De tre främsta sätten som ungdomar i Mellanöstern förföljs på är dels att man nekas kontakt med sin kristna förälder, dels att man nekas tillgång till religiöst material, religiös träning och religiösa ritualer. Det handlar även om att man möter diskriminering och trakasserier genom skolan.
– Det enkla svaret till varför de här metoderna används är att ungdomarna är kyrkans framtida generation, ungdomarna är de som ska ta över kyrkan. De ska inte bara stärka den utan också utöka den, förklarar Sara*, en annan deltagare från Sverige.
Hon fortsätter:
–Nekas ungdomar sina mänskliga rättigheter med tillgång till sin kristna förälder, religiöst material och diskrimineras i skolan så kommer ungdomarna växa bort ifrån sin tro och så småningom blir kyrkan svagare och antalet kristna i regionen minskar.
*Namnet är ändrat av säkerhetsskäl.
Läs mer:
Uppmuntra kristna i Syrien och Irak genom bönekampanjen One million prayers of hope