Samtidigt som IS fortfarande utgör ett hot, har attacker från Turkiet och Iran (luftangrepp och markoperationer) ödelagt flera kristna byar, vilket tvingat många kristna fly och lämna sina samhällen.
Historiska kristna samfund, som assyriska och kaldeiska kyrkor, är allvarligt drabbade av diskriminering och utsätts för våld av militanta grupper, och även av statliga myndigheter. I de centrala och södra delarna av Irak undviker många kristna att öppet visa religiösa symboler, av rädsla för trakasserier.
Trycket på kristna konvertiter från islam är intensivt, vilket ofta tvingar dem att dölja sin tro. År 2023 mötte två konvertiter allvarliga motreaktioner efter att de delat med sig av sin övertygelse online. Efter ett beslut av den irakiska regeringen, minskade den kurdiska regionala regeringen platserna i parlamentet som var öronmärkta för religiösa minoriteter, vilket minskade deras representation.
Vad har förändrats under rapporteringsperioden?
Trycket mot kristna är fortfarande kvar på en extremt hög nivå – och poängen för våld är fortsatt mycket hög. Utbredd korruption och brist på verkligt skydd fortsätter att undergräva de kristnas rättigheter och möjligheten till stabilitet. Det verkar vara mindre tolerans för kristna även i områden där de tidigare var mer välkomnade, som i den kurdiska regionen. Utan meningsfulla reformer och garantier om rättigheter och säkerhet för den kristna befolkningen, är det sannolikt att kristna fortsätter utvandra från Irak i oförminskad takt.
Så utsätts olika grupper
De flesta kristna i Irak bor i de norra provinserna som Nineve, Erbil, Sulimanie, Dohuk och norra Kirkuk. Få kristna finns kvar i Bagdad och Basra. Situationen är särskilt utmanande för kristna i södra och centrala Irak, där en majoritet av de kristna lämnat området. Bara ett fåtal små grupper med kristna konvertiter och ett fåtal kristna från historiska samfund finns kvar i området.
Kränkningar mot konvertiter är vanligare i arabiska områden än kurdiska, då konvertiter möter förtryck både från den egna släkten men också från andra muslimer. Medan de kurdiska regionerna tidigare var toleranta mot icke-muslimer, minskar denna tolerans på grund av det växande inflytandet från konservativ islam, vilket leder till ökat tryck även på kristna konvertiter från islam.
”Attacker på kristna pågår fortfarande: på deras kompetensområden, deras arbeten, genom beslagtagandet av deras fastigheter, ... och även ett försök att medvetet radera deras kultur, historia [och] religiösa arv.”
Kardinal Louis Sako