Nationalismen ökar i Asien

Indien är ett av de länder som ökar mest på årets World Watch List (WWL), och hamnar för första gången på plats 15. Samtidigt ökar islamistiskt förtryck i Afrika.

Kyrka i Irak som legat i område som tidigare kontrollerats av IS.Den 11 januari släpptes WWL, som listar de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som värst.

När Bharatiya Janata Partiet (BJP) kom till makten i Indien 2014 underblåstes en religiös nationalistisk iver, uppger Open Doors forskare, som sammanställer listan.

Fem av sex länder, där poängen steg som mest, finns i Asien: Indien, Bangladesh, Laos, Bhutan och Vietnam. Ett annat land i regionen, Sri Lanka, är nykomling på 2017 års lista. Nepal, som inte finns med på WWL, kan komma att ta sig in på listan 2018.

– Den religiösa nationalismen driver de asiatiska länderna till allt högre positioner på listan. Det är en långvarig trend som pågått sedan mitten av 1990-talet, utan att då dra till sig någon uppmärksamhet. Men i år tror jag att vi verkligen kommer att få se vad det handlar om, säger dr. Ron Boyd-MacMillan, chef för den strategiska forskningsavdelningen inom Open Doors International.

– Denna trend är tydligast i Indien, som når sin högsta position någonsin på World Watch List. De hinduiska extremisterna kan i praktiken göra vad de vill i Indien, utan att straffas. Då kyrkan i Indien är så stor innebär det att sammandrabbningarna blir många, säger Ron Boyd-MacMillan.

Efter att BJP vann valet 2014 har våldet mot kristna accelererat i landets norra delar. Enligt Open Doors beräkningar drabbas så många som 39 miljoner kristna i området av diskriminering eller våldsamheter från hinduiska militanter.

Trots att Indien officiellt är ett sekulärt land, står BJP och dess ledare, Indiens premiärminister Narendra Modi för en vision om ekonomisk upprättelse och en hinduisk renhet. 2014 röstades den ineffektiva och korrupta regeringen bort, och BJP fyllde det tomrum som uppstod.

– De osäkra regeringarna i Indiens grannländer, som i huvudsak är hinduiska eller buddhistiska, har insett att det är ett kraftfullt verktyg att vädja till den religiösa identiteten för att befästa den egna maktpositionen, framför allt på landsbygden, säger Boyd-MacMillan.

Topp 10
Nordkorea intar återigen förstaplatsen på listan. Nordkoreas diktatoriska regim saknar motstycke i sin fientlighet mot religion. Kristna tvingas gå under jorden och saknar kontakt med varandra. Om deras tro upptäcks riskerar de att hamna i arbetsläger eller till och med att dödas. Även deras familjer straffas.

Jemen är ny på topp 10. Landet klättrar från plats 11 (2016) till plats 9 i årets WWL. Landet befinner sig i inbördeskrig där situationen riskerar att förvärras.

– Mitt i alltsammans står de kristna i landet, där en majoritet av dessa konverterat får islam, säger Peter Paulsson.

– Att konvertera från islam straffas med döden. De militanta sunnimuslimerna har aktivt riktat in sig på att döda de kristna. Kriget har gett upphov till en kraftig ökning av förföljelsen. Förövarna är för det mesta islamistiska extremister. De shiamuslimer som tillhör huthi-klanen är också väldigt intoleranta, om de får reda på att någon konverterat till kristendom, säger han.

– De kristna i Jemen attackeras av både sunni och shiamuslimer, det spelar ingen roll vem som har makten, säger han.

Somalia hamnar numera på plats nummer 2 (från plats 7 år 2016) och är bara en poäng från Nordkorea. Trots att det kanske bara finns ett 100-tal kristna i landet, med en befolkning på 10 miljoner invånare, innebär det utpräglade stamsamhället i Somalia att varje muslim som konverterar till kristendom riskerar att dödas om de upptäcks.

Nio av de tio länderna i topp på 2017 års lista fanns i topp på 2016 års lista: Nordkorea, Somalia, Afghanistan, Pakistan, Sudan, Syrien, Irak, Iran och Eritrea.

Mer information om World Watch List hittar du här.

KällaOpen Doors