Fyra kopter dödade på 10 dagar

En koptiskt kristen kirurg har hittats mördad i sin lägenhet. Mannen hittades fredagen den 13 januari i sin lägenhet i södra Egypten. Han är den fjärde kristna kopt som mördats på 10 dagar.

Bassam Safwat Atta, 35, hittades död i sin lägenhet den 13 januari. Foto: Privat/World Watch MonitorDen gifte tvåbarnsfadern Bassam Safwat Atta, 35, som bodde i Dairut City i området Asyut hittades av en granne. Grannen, som också är Attas bror, berättar att han såg Bassams mobiltelefon och nycklar ligga brevid honom, tillsammans med en kniv som tros vara mordvapnet.

– Det fanns inga tecken i lägenheten på någon våldsam kamp. Allt såg prydligt ut och ingenting saknades, inte ens några pengar eller hans frus smycken, säger grannen, som också är kopt.

En släkting till den avlidne, som vill vara anonym, berättar att det fanns motsvarande 20 000 svenska kronor i lägenhet vid mordet, pengar som fanns kvar även efter dådet.

Svarade inte på telefon
Bassam Attas fru Nehal Reda är gynekolog och arbetar vid ett sjukhus 34 km från deras lägenhet. När hon fredagen den 13 inte fick tag på sin make via telefon ringde hon deras granne, Bassam Attas bror, och bad honom gå in i deras lägenhet.

– På kvällen fick jag ett samtal från en av mina kollegor som sa att Bassam hade dödats och att hans kropp var på väg till sjukhuset, berättar en kollega till Bassam.

Kollegan tog sig till sjukhuset och såg Bassams kropp, med ett stort sår på framsidan av halsen.

– Det var en stor chock. Bassam var en mycket nära vän, och vi har förlorat en bra man. Han hade en bra relation till alla på sjukhuset. Han lärde oss vänlighet och ödmjukhet och kallades för "de fattiges läkare" eftersom han tog hand om fattiga utan kostnad i sin privatklinik. Alla, både muslimer och kristna, älskade honom, säger kollegan.

Han tror att Bassam Atta har fallit offer för en professionell mördare.

– Brottet var noggrant planerat. Mördaren valde en lämplig tid för att utföra sitt brott, han visste att Atta var ensam i lägenheten. Dessutom visste gärningsmannen vad han gjorde eftersom han skar av venen på Bassams hals på ett professionellt sätt.

Andra incidenter med dödlig utgång
Den 3 januari i år dödades kopten Youssef Lamei i Alexandria efter att ha hotats av salafistiska muslimer.

Några dagar senare, den 6 januari, då kopterna firar jul, hittades ett koptiskt par, Gamal Sami, 60, och hand hustru Nadia, 48, halshuggna i sin säng.

Enligt Nadia Samis bror hade inga värdesaker tagits från deras hem. Brodern misstänker att de dödades på grund av sin tro. Polisen vill inte kalla händelserna för sekteristiska utan menar att paret dödades under ett rån. Men många kopter är övertygade om att offren valts ut utifrån sin kristna tro.

KällaWorld Watch Monitor
ÖversättareHelena W