Två kristna kvinnor döda efter hungerstrejk

Två protestantiska kristna kvinnor har dött i Eritrea den 17 mars, några dagar efter att de förts till sjukhus på grund av sviterna efter en hungerstrejk.

En stadsvy i Eritrea. Foto: Open DoorsEnligt organisationen Christian Solidarity Worldwide har de två kvinnorna suttit i förvar i en militäranläggning. De fördes till sjukhus den 12 mars, då deras tillstånd var kritiskt. Kvinnorna hungerstrejkade i protest mot att de utsattes för misshandel och övergrepp på militäranläggningen. På deras kroppar fanns blåmärken och spår av sexuella övergrepp.

Eritrea är ett av det länder i världen där det är som svårast att vara kristen. Landet rankas som nummer tio i World Watch List 2017, som listar de 50 länder där förföljelsen mot kristna är som störst.

Regimen förbjöd 2002 alla religiösa samfund att hålla gudstjänster, förutom när det gäller islam, samt den ortodoxa, lutherska och den katolska kyrkan. Alla andra kyrkor har tvingats gå under jorden, och utsätts för olika grader av restriktioner och attacker.

Sedan dess har tusentals kristna gripits och fängslats, många utan en rättslig process. Ett antal framstående kyrkoledare greps under 2004, och sitter fortfarande inspärrade i dag, över 12 år senare. 

Även representanter för tillåtna religiösa samfund utsätts för förföljelse i viss grad. År 2007 avsattes och ersattes den ortodoxa kyrkans patriark, Abuene Antonios, efter att ha kritiserat den eritreanska regeringen för att blanda sig i kyrkans verksamhet. Han befinner sig sedan dess i husarrest, och har aldrig åtalats för något brott.

I en rapport förra året konstaterade FN:s råd för mänskliga rättigheter att Eritrea bör ställas inför ICC, Internationella brottsmålsdomstolen för "systematiska, grova och omfattande brott mot mänskligheten", däribland brott mot religionsfriheten.

KällaWorld Watch Monitor
ÖversättareSara B